自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 kicoting115 的帖子

我女自閉症加弱智
初時我都好吾想接受依個現實
後來我發現吾系改變佢系要我地去配合佢
佢系一定吾會變要變既系我地做父母既心態
關注自閉症兒童

子爵府

回覆:au2109 的帖子

請問你囡囡幾歲?你點知囡囡係弱智架?我都好擔心個仔有呢個問題,但個個話太細睇唔到⋯

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:櫻花餅 的帖子

我女已經五歲拉
一個字都未講過
我系出去評估過

關注自閉症兒童

珍珠宮

回覆:有自閉症小朋友既媽媽請入

想問下小孩21個月都5望住人講野……要叫佢先望,講1粒字後又不望及發不到音,想知係屬於亞氏保加症還是自閉?

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

上二星期證實有自閉譜系,我接受到,無乜大反應
佢二歲已發現有行為問題(我覺明顯),現在都有明顯改善

唔好點評我,電話睇唔到點評

大宅

其實我諗梗好唔好主動同學校講, 佢今年k1,

大宅

引用:想問下小孩21個月都5望住人講野……要叫佢

原帖由 wuwucancan 於 14-12-03 發表
想問下小孩21個月都5望住人講野……要叫佢先望,講1粒字後又不望及發不到音,想知係屬於亞氏保加症還是自閉 ...
一定要比專業人士check, 其實要check的話, 18 個月已可以評估

佢唔係話做左啲咩就一定係, 佢要靠多方面計分, 先知要歸入邊類

珍珠宮

引用:其實我諗梗好唔好主動同學校講, 佢今年k1,

原帖由 saula 於 14-12-03 發表
其實我諗梗好唔好主動同學校講, 佢今年k1,
其實最好主動同學校講,我仔上K1有日老師同我講佢唔聽指令,我話佢係遲緩,第二日比晒報告學校,之後校長主動搵我傾學校同屋企點做,見完現在佢讀咗4個月,講嘢多咗,老師都話進步咗好多

子爵府

引用:想問下小孩21個月都5望住人講野……要叫佢

原帖由 wuwucancan 於 14-12-03 發表
想問下小孩21個月都5望住人講野……要叫佢先望,講1粒字後又不望及發不到音,想知係屬於亞氏保加症還是自閉 ...
冇得估架,一定要搵人做評估!

公爵府

唔洗擔心喎
我以前有個師兄自閉症 (望落唔輕微)
會考7a拔尖 入左唔知邊科science
依家做lab過得唔錯呀
自閉唔等於弱智喎

男爵府

引用:我有兩個仔,大嘅有亞氏保加,細嘅發展遲緩

原帖由 Candy_family 於 14-12-03 發表

我有兩個仔,大嘅有亞氏保加,細嘅發展遲緩+有自閉傾向 ...
送很多很多很多的讚美給你

快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

我仔仔係發展遲緩,言語問題同讀寫 ! 宜家K2 ABC都顏色數字都未認到! 而出年要留班 ,宜家同仔仔講佢出年要留班都好大反應

珍珠宮

引用:我仔仔係發展遲緩,言語問題同讀寫 ! 宜家K

原帖由 kicoting115 於 14-12-03 發表
我仔仔係發展遲緩,言語問題同讀寫 ! 宜家K2 ABC都顏色數字都未認到! 而出年要留班 ,宜家同仔仔講佢出年要 ...
放鬆D,有無排混合位?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 wuwucancan 於 14-12-03 發表

原帖由 櫻花餅 於 14-12-03 發表
冇得估架,一定要搵人做評估!
tks

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我個仔由2歲開始話講野慢, 健康院轉介, 話GLOBAL DELAY, 讀兼收位, 小一証實ADHD, 小4証實埋自閉

中間當然我喊左好多好多次
當某名幼打電話黎話WAITLIST有位我唔要得(幾諷刺, 朝早放一間, 見到人地返學已經好SAD, 下午另一間打黎, 一放低電話失晒控, 想要好學校時就無得要)
當某個所謂專業人士同我講: 你不如TEST下個仔IQ呀, 如果資優, 起碼同學校有個交代, 唔好好似而家咁樣樣都唔得.......跟手唔夠15分鐘約左驗眼我仔猛話睇唔到, 有一剎時衝動得幾乎攬住佢做傻事

到而家, 我仔十歲, 要經歷的要驚嚇的, 都7788, 睇返轉頭, 有咩大不了? 咪又係咁過, 一樣係小朋友一個, 俾心機就一定有進步, 天生我才, 我在我仔身上睇到, 我唔覺得佢HOPELESS WOR

同個仔出入醫療機構N咁多次, 有次發現, 人地個仔四肢無力連基本照顧自己都做唔到, 我就拖住個仔, 偷得浮生兩母子去覆完診食個TEA, 原來上天已經俾左好好嘅我, 一切都值得珍惜

放心啦, 小朋友數學唔好, 去補數, 社交唔好, 去補社交, 情緒控制唔好, 去補EQ, 就好似有人數學補極都係好DD, 永遠及唔上有人唔補都100分, 我個仔都一樣, 唔好同人比, 但只要努力就算唔100分都一定有進步

這是過來人心聲, 無呃你嘅, 加油

Jnam    發表於 14-12-4 11:49
123!@#    發表於 14-12-4 09:36
ToopyBinoo    發表於 14-12-4 06:00

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

prayformum 發表於 14-12-3 17:48
唔洗擔心喎
我以前有個師兄自閉症 (望落唔輕微)
會考7a拔尖 入左唔知邊科science
我仔睇黎都係理科強, 數學轉數快, 小5第一次考常識, 一關於biology背到超流利! 我都等佢開竅, 希望佢大個在科學方面有發展, 做lab做研究佢應該會開心

邊個話自閉就無希望? 我有希望架

珊瑚宮

引用:Quote:prayformum 發表於 14-12-3 17:48 唔

原帖由 Charlotte_mom 於 14-12-03 發表
我仔睇黎都係理科強, 數學轉數快, 小5第一次考常識, 一關於biology背到超流利! 我都等佢開竅, 希望佢大個在 ...

好媽媽

珊瑚宮

引用:Quote:prayformum 發表於 14-12-3 17:48 唔

原帖由 Charlotte_mom 於 14-12-03 發表
我仔睇黎都係理科強, 數學轉數快, 小5第一次考常識, 一關於biology背到超流利! 我都等佢開竅, 希望佢大個在 ...
我小孩數理強,中文了弱。成日問我\"經濟學的野\"。都吾知點答。

社交弱

王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-12-03+

原帖由 12312 於 14-12-03 發表
我小孩數理強,中文了弱。成日問我"經濟學的野"。都吾知點答。

社交弱
我仔都係中文差,叫佢作文慘過擔泥

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 14-12-03 發表我小

我仔都係中文差,叫佢作文慘過擔泥
佢托閱讀理解差

首頁

尾頁

跳至