自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:小朋友有雞胸,是不是缺鈣的表现

家人帶佢返大陸睇,話缺鈣,睇來都是在香港再睇多個醫生,比較安心滴。

大宅

回覆:samanthayip124 的帖子

真是有天生的?因為我睇他玩得吃得,都沒什麼不同,只是胸骨有些小突,前幾日,大陸親戚話缺鈣的表現,當時聽完沒什麼,過後有些擔心

大宅

天生 老公都係咁,無咩特別

子爵府

雞胸???

象牙宮

睇醫生有人無話有問題呀?

子爵府

我個仔細個係,仲好嚴重,因為每晚都嘔,食慾不振,雙眼無神,黑眼圈,d 屎極臭,好圓滑似石春,係每晚嘔嘔 9 個月,嚴重影響發育,毫無精力!雞胸係軟骨症突㿂! 睇西醫醫唔好! 點之睇中醫三劑藥止左嘔,可以一瞓到天光,但係中醫話已傷五臟六腑,要 keep 住睇中醫調理! 我要用幾年時間去攪好佢! 有時 d 嘢好得意,我有左佢大約5、6月去澳門算命,個師傅話:「呢個一定係仔,但係會好難揍」果時諗住佢係百厭,好 un 皮好難揍,原來指佢嘅健康!

順帶一提,香港地唔會營養不足,問題出在小朋友脾臟運化不足,吸收唔到,脾臟係後天之本,所以小朋友最緊要健脾,脾健左,自然就會開胃,吸收就會好,如果唔健脾,你比龍肉佢食,都吸收唔到,搵個信譽好中醫睇睇!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

雞胸唔關缺鈣事

男爵府

引用:我唔識,所以入嚟長見識

原帖由 milktealai 於 14-12-03 發表
我唔識,所以入嚟長見識
x2

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咩叫雞胸?
即係只係得肉? 雞胸啖啖肉

子爵府

引用:Quote:原帖由 Superman-GF 於 14-12-03 發

原帖由 cherryhkl 於 14-12-03 發表
係呀!!!!同感!!!!!

後枕冇頭髮,缺鈣! (bb未識坐,一日訓,個頭又轉黎轉去,乜頭髮都甩啦!)
就係咁囉,搞到啲人一話我囝缺鈣我就想

我愛我個囝,愛到變做鬼..

禁止訪問

大宅

係咪funnel chest? 我個仔都有,係天生胸骨凹陷,一般唔會影響健康,只要每年檢查,如果有影響心肺功能先需要做外科手術矯正。

但要留意小朋友心理,因為好多小朋友會因為自卑而影響社交

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

又學到嘢

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佝僂病是一種會在兒童時期發生的人類疾病,原因是維生素D的攝取不足。常現於窮困地區,如非洲,起因多為營養不足。軟骨症是類似的疾病,發生在成人。

徵狀有幾種

1)手腳關節腫脹變形腿呈弓形或膝內翻 ,即「O形腳」

2)胸骨和肋骨交接部分向前異常凸出,即「雞胸」

3)前額常向前突出駝背或盆骨變形。

水晶宮

引用:如題,我家小朋友2岁胸骨凸起,聽人講話是

原帖由 xiayitree 於 14-12-03 發表
如題,我家小朋友2岁胸骨凸起,聽人講話是缺鈣。从沒吃過鈣片,但每天都飲3餐奶,每天都曬太陽,為何還缺鈣 ...
天生架喎,我女都係咁,兒科醫生話冇問題

子爵府

好媽媽勳章

引用:我個仔細個係,仲好嚴重,因為每晚都嘔,食

原帖由 noelching39 於 14-12-03 發表
我個仔細個係,仲好嚴重,因為每晚都嘔,食慾不振,雙眼無神,黑眼圈,d 屎極臭,好圓滑似石春,係每晚嘔嘔 ...
祝福你仔仔身體健康!
講起健脾胃,我都好同意你講,真係好重要,一定要脾胃好,先吸收到營養,所以我平時會煲淮山湯比小朋友飲

終於有褲着!

子爵府

引用:我個仔細個係,仲好嚴重,因為每晚都嘔,食

原帖由 noelching39 於 14-12-03 發表
我個仔細個係,仲好嚴重,因為每晚都嘔,食慾不振,雙眼無神,黑眼圈,d 屎極臭,好圓滑似石春,係每晚嘔嘔 ...
好勁!可否介紹我中医资料,我女咩都晤食,瘦骨先又成曰病

水晶宮

BK Milk勳章

引用:家人帶佢返大陸睇,話缺鈣,睇來都是在香港

原帖由 xiayitree 於 14-12-03 發表
家人帶佢返大陸睇,話缺鈣,睇來都是在香港再睇多個醫生,比較安心滴。

...
邊有人會去大6睇e生

已刪除用户

引用:Quote:原帖由 Superman-GF 於 14-12-03 發

珍珠宮

點會係缺鈣?現今小朋友要乜有乜,更加唔會捱餓點會冇鈣,以前d人食樹皮就冇鈣

首頁

尾頁

跳至