懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:個經理甘講嘢都得?!如果真係打算捱埋呢幾

原帖由 mavis904 於 14-12-16 發表
個經理甘講嘢都得?!如果真係打算捱埋呢幾個月唔做,去平機會執佢一劑!絕對要告佢祈視!大家都係打份工啫 ...
無計啦~我份工係多勞多得+跑數,佢覺得我依家阻掟我明既,但我自己心諗,我以前都唔係做唔到野,只係暫時差小小姐,唔使咁嘛……都有其他人叫我去平機會呀,我考慮緊

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 14-12-16 發表初

原帖由 wcm991101 於 14-12-16 發表
完全感受到你的感覺呀,當我驗到自己有左後,我同上司講左,上司冇咩,但同事其中一個就有野講,因為我份工 ...
我地店舖之前都有幾個大肚,生完返黎都唔做了!!真係好老實,長期咁樣受氣,冇病都變有病。你就好啦,仲有雙糧。我預咗佢連啲我應該有既獎金都唔會比我架啦

大宅

引用:比我打死都唔走,拎埋個產假先,係員工福利

原帖由 mama528 於 14-12-16 發表
比我打死都唔走,拎埋個產假先,係員工福利,停薪留職就未必有產假,唔舒服就要請病假,好正常呀!最多放完 ...
我都係咁諗,就算生完我唔走,我都預咗返黎佢會抄我

大宅

引用:Quote:mama528 發表於 14-12-16 08:43 比我

原帖由 corgibb 於 14-12-16 發表
我唔會走。。。你係真係病假。。。。連續既仲係有薪既。。。佢憑咩叫你停薪留職or 辭職。。。。佢咁講先更 ...
佢之前已經講過,話除咗例假外,如我要放多額外一日,都當我自動離職,佢話公司唔容許呢啲人。咁我咪打上勞工處囉,好彩勞工處話冇自動離職呢樣野,叫我千其唔好應承佢地或簽離職文件就ok。估唔到佢依家會叫我選擇無薪假或者停薪留職…………我唔肯時,佢仲講到好為我咁

大宅

引用:個經理咁講,已經可以去搵平機會

原帖由 minniebella 於 14-12-16 發表
個經理咁講,已經可以去搵平機會
我都有上網睇過一啲個案,有啲同我都似,最後都算叫賠錢和解咗,但唔知會唔會攪到好大件事咁。我都打咗去平機會,佢叫我寫低,然後寄比佢地就ok

男爵府

引用:Quote:原帖由+wcm991101+於+14-12-16+發表

原帖由 小魔女bb 於 14-12-16 發表
我地店舖之前都有幾個大肚,生完返黎都唔做了!!真係好老實,長期咁樣受氣,冇病都變有病。你就好啦,仲有 ...
同事先最難頂呀,成日比說話我聽,又話地方細撞到我。。。

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 14-12-16 發表初

原帖由 森蝶 於 14-12-16 發表
與其响度唔開心,不如保護下自己,將佢所有whatsapp都留底,電話講就錄低佢,如果最後係都要你辭職,你就去 ...
我都考慮緊去勞工處啦~因為我公司遲咗10日都未出糧比我!但佢冇實際上抄我,唔知可唔可以告佢

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 14-12-16 發表我

原帖由 wcm991101 於 14-12-16 發表
同事先最難頂呀,成日比說話我聽,又話地方細撞到我。。。
我掉我去第二間店時,就係話依家分店人多,會撞到我,又忙,多人出入。叫我去新開既店度安胎,生完先返黎……

大宅

引用:好明顯係歧視,大家同事應互相體諒!你有事

原帖由 msli99123 於 14-12-16 發表
好明顯係歧視,大家同事應互相體諒!你有事自己都不想。將心比心 如果是他們 又或是他的另一半是這樣 他們 ...
謝謝你!我經理話冇人大肚好似我咁要請咁多假,不過好彩叫做唔使日日對住佢。我啲同事都好好,知道呀b情況唔太好時,都好錫我,好體諒我!

大宅

開心吸收勳章 DHA勳章 畀面勳章

唔好諗咁多, 安心養胎, 等到呀bb出世後再睇下繼續伙人3度做無, 話事權係你手, 唔好俾人蝦到上心口~支持你~

伯爵府

引用:Quote:原帖由 msli99123 於 14-12-16 發表

謝謝你!我經理話冇人大肚好似我咁要請咁多假,不過好彩叫做唔使日日對住佢。我啲同事都好好,知道呀b情況 ...
你經理好衰wor
你話向whatsapp群組請假
如果佢係向群組叫你唔好做
記得keep record呀

我以前都係做零售嘅
上司好憎人請病假
真係病都覺得請假好似係做錯事咁
放完病假(1日渣)返嚟會單單打打
自此之後病都唔敢請假
發燒我都寧願棟向到都唔敢請假
明白你感受

如果你真係好需要份工,
幾大都唔resign
捱到放產假
佢請得女性做員工都要預左會結婚生仔架啦
有本事咪請全男班囉
香港有法例保障孕婦,你唔洗驚架
至於遲出糧,其他同事出左未?
一向都準時出糧架?
係就打電話主動問公司hr咩原因,
如果hr耍你你就繼續追
如果你用智能電話,
最好download定啲通話錄音app
每次通話都錄低
無論同hr定經理有對話
話唔定將來有幫到你嘅證據。
起碼有證據證明你多次追糧
必要時問勞工署
不過怕呢個時候搵勞工署告公司的話,
公司會玩你(例如調你去武雷宮咁遠嘅分店)
你追左睇下點先

大宅

引用:Quote:原帖由 森蝶 於 14-12-16 發表與其响

我都考慮緊去勞工處啦~因為我公司遲咗10日都未出糧比我!但佢冇實際上抄我,唔知可唔可以告佢

...
遲咗10日仲未出糧? 公司要响糧期後7日內出糧,佢遲過7日已經違法,除非你係離職後會離港超過30日

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 14-12-16 發表我

原帖由 belube 於 14-12-16 發表
遲咗10日仲未出糧? 公司要响糧期後7日內出糧,佢遲過7日已經違法,除非你係離職後會離港超過30日

...
正常7號出既,我啲同事5號出咗啦。但我到今日都未出

大宅

引用:唔好諗咁多, 安心養胎, 等到呀bb出世後再睇

原帖由 pycc8899 於 14-12-16 發表
唔好諗咁多, 安心養胎, 等到呀bb出世後再睇下繼續伙人3度做無, 話事權係你手, 唔好俾人蝦到上心口~支持你~ ...
努力中!!謝謝你

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 14-12-16 發表謝

原帖由 elong 於 14-12-16 發表
你經理好衰wor
你話向whatsapp群組請假
如果佢係向群組叫你唔好做
我店舖有兩個上司係度,兩個都生過仔,有個表面上都幾體諒我,可能因為佢都試過6個月時見紅要放長假,但另一個成日都覺得我幾麻煩,佢仲話唔係個個有咗都好似你咁有咁多問題。至於我份糧,我諗住慢慢追架咋,我都好怕佢玩野

子爵府

遲出糧好有問題.. 似係比緊壓力你咁

翡翠宮

咁衰嘅經理,佢想我自離我偏唔離,返得到就返,返唔到就請假,你依家最緊要係bb,唔好理個衰經理咁多

複式洋房

回覆:mama528 的帖子

Totally agree...再嘈告佢呀

大宅

引用:遲出糧好有問題.. 似係比緊壓力你咁

原帖由 Vin828 於 14-12-16 發表
遲出糧好有問題.. 似係比緊壓力你咁
我都覺呀~所以我都好煩

大宅

引用:咁衰嘅經理,佢想我自離我偏唔離,返得到就

原帖由 wahiuma 於 14-12-16 發表
咁衰嘅經理,佢想我自離我偏唔離,返得到就返,返唔到就請假,你依家最緊要係bb,唔好理個衰經理咁多 ...
我啲朋友都係咁叫我,返唔到就請假。我本身都咁諗,但個經理嚇我,話我再請就當我自動離職,店舖其中一個又成日比說話我聽,仲唔比工我做,我地呢啲多勞多得既,佢咁玩我,產假預咗一定錢小!真係叫做呢段日子係hea埋佢架咋,只係怕佢會抄我姐,因為話可以用其他理由黎抄大肚婆,所以佢話我,我都唔會駁返佢,免得佢有機……

首頁

尾頁

跳至