跳至

首頁

尾頁

別墅

我仲係餵緊奶ga~
不知不覺都全人奶左8個月~由5個半月開始食糊仔~由於我係一個窮奶媽~所以埋身之外仲要泵好多次先夠~點都好都keep到全人奶~算對自己有個交代

我時間表都係
6-7am埋身
10am 餅/包
1pm 粥仔
3pm 生果
5pm 人奶用樽7安
8pm 粥仔
12am 埋身

我在公司要泵兩次先夠下午用樽餵果餐奶...
我女仲有食夜奶1-2次, 仲係好累, 我希望可以餵到佢介奶ga(但係遲d工作太忙唔方便泵兩次奶我估都要下午補奶粉/整d薯蓉呀粟米蓉咁)

男爵府

今日都仲係
人奶 + 奶粉

會餵到冇奶奶為止
不過昨天全日只pump到5oz咋

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

別墅

我都係餵緊人奶, 6個月食糊/粥仔前有時要補下奶粉, 食糊/粥仔後差唔多唔駛補奶粉 (只係有時ot溶唔切d冰奶就食奶粉)。我一日泵2次, 1pm有120-160ml, 7/8pm有150-190ml, 夜晚就睇情況, 如果bb食得多就唔泵 (費事洗)補冰奶, 如果bb食得少就泵, 咁先夠bb日頭2餐奶 (200ml一餐), 另加一餐粥仔。

suzanne0819 , 想問下你10am俾餅/包bb食係咩餅/包?

原文章由 suzanne0819 於 08-4-25 09:53 發表
我仲係餵緊奶ga~
不知不覺都全人奶左8個月~由5個半月開始食糊仔~由於我係一個窮奶媽~所以埋身之外仲要泵好多次先夠~點都好都keep到全人奶~算對自己有個交代

我時間表都係
6-7am埋身
10am 餅/包
1pm 粥仔
3pm 生 ...
[img align=left]http://bd.lilypie.com/SnzSp8.png[/img]

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我都係全人奶媽,除咗最初一兩個星期食過奶粉之外,我個女一直都係食人奶,4個月大我開始返工,每日喺公司泵兩次,有12-16安奶,夜晚如果囡囡唔食就泵一次,6-8安。因為囡囡係細食B,每次食盡都係4安,點餵都唔肯食多D,所以我都有存貨喺雪櫃,冰霜仲有幾十袋奶就過期,睇怕都係唔要嘅多啦。而家BB食兩次糊仔,奶少咗,但都會一直餵,希望可以餵到15個月大啦。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

原文章由 rlandrl 於 08-4-25 13:23 發表
我都係餵緊人奶, 6個月食糊/粥仔前有時要補下奶粉, 食糊/粥仔後差唔多唔駛補奶粉 (只係有時ot溶唔切d冰奶就食奶粉)。我一日泵2次, 1pm有120-160ml, 7/8pm有150-190ml, 夜晚就睇情況, 如果bb食得多就唔泵 (費事洗)補 ...

我女鐘意包多d, 我俾軟身白面包(白色果d), 一般食到1/4塊
如果出左街我會帶d餅仔(在荷花買和光堂7個月可食得的)有芝士味/蔬菜味, 我會met開俾2-3塊佢慢慢食, 平時會得閒餵d星星餅(gerber), 我女好為食的

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個女食緊排包,面包+牛油/JAM
...仲有好好味...我都好鐘食既手指餅(係PARK N SHOP 買,$17-19一包好大包,勁抵食!仲唔係好大條,唔洗MET都得

大宅

原文章由 suzanne0819 於 08-4-25 09:53 發表
我仲係餵緊奶ga~

我時間表都係
6-7am埋身
10am 餅/包
1pm 粥仔
3pm 生 ...

我同你一樣都係早晚埋身餵, 返工泵兩次用作第二日下午5:00pm之7oz凍奶,不同的是9:30am我個仔會飲一樽奶粉.
6:00am 埋身餵
9:30am 7oz奶粉
1:30pm 粥 (一大碗)
5:00pm 7oz人奶
7:30pm 粥 (半碗)
9:30pm 埋身餵
我個仔戒了夜奶, 10:00pm一覺瞓到 6:00am.

我最近一次m之後,泵得很少。早兩星期前, 返工泵兩次共9-10oz. 但這兩星期只有6-7oz.
想來就快要停了 ...

別墅

原文章由 MamaQueen 於 08-4-26 16:35 發表

我同你一樣都係早晚埋身餵, 返工泵兩次用作第二日下午5:00pm之7oz凍奶,不同的是9:30am我個仔會飲一樽奶粉.
6:00am 埋身餵
9:30am 7oz奶粉
1:30pm 粥 (一大碗)
5:00pm 7oz人奶
7:30pm 粥 (半碗)
9:30pm 埋身餵
我個 ...

咁我果個係女, 會唔會食少d呢??我呢排都泵得好少奶, 兩次加埋得7oz, 我想下午果次唔泵了, 浪費時間搞黎搞去得3oz
又或者放左工番屋企先泵一邊, 留一邊俾bb夜晚食

呢排我女唔知做咩下午唔洗食奶....食下餅飲果汁就唔食, 兩日埋身都喊....好sad呀~~

別墅

請問各位餵人奶媽咪,在街上餵人奶不怕尷尬嗎?餵奶多次不怕辛苦!?

P.S.我一開始餵混合給BB,因我有一邊出唔到奶,在住私家醫院時塞左。令到我好失落,經常喊 。直至5個大無餵人奶。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 becky2914 於 08-5-3 17:57 發表
請問各位餵人奶媽咪,在街上餵人奶不怕尷尬嗎?餵奶多次不怕辛苦!?

P.S.我一開始餵混合給BB,因我有一邊出唔到奶,在住私家醫院時塞左。令到我好失落,經常喊 。直至5個大無餵人奶。 ...

我就一D都唔怕啦
餵人奶係最自然不過既事,點解要怕尷尬呢?
我仲一日餵緊4次,全部都係埋身
我係公園,餐廳,巴士,火車都係咁餵
我唔理人地點睇(唔好成日諗人地望緊你)...其實真係望既人唔係好多
我就覺得好方便,唔辛苦...反而帶奶粉,熱水之類既野仲煩仲多野,仲辛苦

塞咗...?係咪乳腺塞咗?我以前都試過...要去E院抽返塞奶出黎咁先無事可以繼續餵...唔知你係咪好似我咁呢?
你餵咗5個月已經好好啦~如果想餵耐D,咪下次再嚟過LAW
唔好灰心呀!

男爵府

原文章由 yennie 於 08-5-3 20:27 發表

我就一D都唔怕啦
我唔理人地點睇(唔好成日諗人地望緊你)...其實真係望既人唔係好多
我就覺得好方便,唔辛 ...

曄.....
你好西利呀!
可以係公園,餐廳,巴士,火車都係咁餵???

我個b都係全人奶...都係埋身餵.....
不過出街就會比奶粉囉!

男爵府

大廚勳章

其實BB大左, 奶量越黎越少係正常不過既事, 因為BB食多左固體, 食奶自然少左. 唔通你想BB唔食固體咩? 奶巳經唔係主要食量. 既然係少奶, 咪由得BB食多D食物. 有米飯(or bread) 既BB至有力去探索.

我認為唔好浪費時間去泵奶, 因為你BB已經過左初生時期, 唔使再谷奶俾BB食, 佢都就黎出牙食野, 留返多D時間同BB玩好過啦.

原文章由 suzanne0819 於 08-5-3 13:37 發表

咁我果個係女, 會唔會食少d呢??我呢排都泵得好少奶, 兩次加埋得7oz, 我想下午果次唔泵了, 浪費時間搞黎搞去得3oz
又或者放左工番屋企先泵一邊, 留一邊俾bb夜晚食

呢排我女唔知做咩下午唔洗食奶.... ...

男爵府

大廚勳章

E, 係咪日本餅仔呀? 我買左動物餅俾我大仔食, 細仔就食日本ball ball 餅, 因為入口即溶, 不過好甜.

我都好鐘意食, 一食就停唔到口, 因為一啖一粒, 好方便.

原文章由 yennie 於 08-4-25 20:27 發表
我個女食緊排包,面包+牛油/JAM
...仲有好好味...我都好鐘食既手指餅(係PARK N SHOP 買,$17-19一包好大包,勁抵食!仲唔係好大條,唔洗MET都得

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 SEricsson 於 08-5-4 11:44 發表
E, 係咪日本餅仔呀? 我買左動物餅俾我大仔食, 細仔就食日本ball ball 餅, 因為入口即溶, 不過好甜.

我都好鐘意食, 一食就停唔到口, 因為一啖一粒, 好方便.

...

我買個隻叫CIGAR BISCUIT,係TAKARA出既,不過就唔係入口即溶既...

大宅

原文章由 yennie 於 08-5-3 20:27 發表

我就一D都唔怕啦
我就覺得好方便,唔辛 ...

好同意, 其實餵人奶真的很方便, 唔使帶奶粉, 奶樽, 熱水出街, 呢個亦係我唔想同呀b戒人奶的其中一個原因. 不過, 真的愈來愈少奶了 ... 冰奶也用得七七八八, 可能快要停了.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 MamaQueen 於 08-5-5 18:33 發表

好同意, 其實餵人奶真的很方便, 唔使帶奶粉, 奶樽, 熱水出街, 呢個亦係我唔想同呀b戒人奶的其中一個原因. 不過, 真的愈來愈少奶了 ... 冰奶也用得七七八八, 可能快要停了. ...

唔緊要啦~餵得幾耐得幾耐LAW
都差唔多9個月啦,已經好好好好啦
BB都有個最好既開始啦

其實...我好鐘意一早起身瞓係床到餵奶既感覺...
就係因為咁,我都唔係好拾得同佢戒人奶

首頁

尾頁

跳至