1-3歲

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

回覆:芝芝媽咪 的帖子

如果去健康院姑娘見到咁的情況,應該會有轉介吧?我同 C6 講呢個情況,C6 都唔理佢地,所以都唔理了費事又再俾人罵。

其實我覺得佢個六歲仔都有 D 問題,如食飯要人一口一口地餵,唔識用説話表達自己 (如 : 望住枝筆唔識講呢枝係筆),說話一句止 (但聽唔明意思),自己打自己身體和頭,在飲宴場合突然急小便在咁多人面前拉下褲子 (舊年五歲時仲要著尿片瞓) 等等。

別墅

回覆:Miss_Yellow 的帖子

六個左右都應該識坐la.佢父母唔理ga?

公爵府

引用:一歲+BB+女未識坐,只懂在大人床上趴,臥,

原帖由 Miss_Yellow 於 14-12-29 發表
一歲 BB 女未識坐,只懂在大人床上趴,臥,和爬 (肚貼住床褥),正常嗎?

...
一歲都未識坐完全唔正常,快去睇醫生啊

男爵府

引用:六個左右都應該識坐la.佢父母唔理ga

原帖由 babybear1117 於 14-12-29 發表
六個左右都應該識坐la.佢父母唔理ga?
個阿爸返工一人揾四人食每日十幾個鐘冇理正唔正常,個阿媽冇返工每日響屋企都冇理正唔正常喎。

別墅

回覆:一歲 BB 女未識坐

真係累左個小朋友,明白身為局外人不宜太厚多士,但為BB女著想,有無辦法同佢父母傾下快D同個女睇醫生?或找社工幫忙?

別墅

你係呢度開得帖 証明你已經有心 行多步 幫幫小朋友們 帶bb女睇醫生 解釋俾佢媽聽 大陸人無受教育 真係害死小朋友 我做左人呀媽 真係睇到呢d野好心痛 加油啦 幫幫個無知婦孺

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔正常啦!

小朋友真係無辜

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

一定唔正常,可以嘅話快D帶佢見醫生,果個阿媽都好大問題,好似將自己嘅不滿發洩係D細路身上,更甚係佢根本冇care過D細路,因為一有機會佢就會走佬

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

生到BB出黎就要對BB負責,都系睇BB睇醫生穩陣。

男爵府

對牛彈琴!

針對佢個六歲仔唔識自理 & 表達,我曾經在大家面前 (99 + 佢父母) 開口講唔可以再咁樣落去害左個細路,我話正常細路仔二歲幾都已經要學自己食野,邊可能六歲仲要人一口一口地餵。當時 99 叫那位大陸媽媽跟下個仔的功課,佢回答:「唔好迫個仔,唔識咪由佢咯,可以點?而家唔識過多幾年自然會識!」有次回家見到佢個仔無著鞋喊到眼腫腫在樓下看更處,原來佢阿媽獨留仔在家。後來同叔仔講這事,回答竟然是:「咁叻仔呀自己識出街搵媽咪!」

至於佢個 BB 女,半個月大已開始被打直至而家,可能係個大人控制唔到自己情緒而個 BB 又喊啦!幾次半夜 BB 女喊跟手又被打我都不斷被嘈醒了!我怒到埋錄音了。

翡翠宮

咁遲都未識?最好睇醫生咼,點解去健康院冇覺得有問題嘅?

男爵府

引用:對牛彈琴!針對佢個六歲仔唔識自理+&+表達

原帖由 Miss_Yellow 於 14-12-30 發表
對牛彈琴!

針對佢個六歲仔唔識自理 & 表達,我曾經在大家面前 (99 + 佢父母) 開口講唔可以再咁樣落去害左 ...
虐兒,家暴,疏忽照顧,可以坐花聽

男爵府

引用:真係累左個小朋友,明白身為局外人不宜太厚

原帖由 sun_nimi 於 14-12-30 發表
真係累左個小朋友,明白身為局外人不宜太厚多士,但為BB女著想,有無辦法同佢父母傾下快D同個女睇醫生? ...
唔知係咪曾經驚動過警察上門,社署社工有定期上門家訪,亦有勸見精神科不過唔願去睇。問題家庭仔女只能跟著問題父母最無奈,我最盡只做到她打 BB 女打到扯蝦喊時 email 俾社署。

其實,個 BB 女可能直接學企而跳過坐?

大宅

小朋友好慘吖

男爵府

牛年勳章

引用:Quote:原帖由 sun_nimi 於 14-12-30 發表真

唔知係咪曾經驚動過警察上門,社署社工有定期上門家訪,亦有勸見精神科不過唔願去睇。問題家庭仔女只能跟著 ...
佢而家都未識坐,証明佢條腰仔都未夠力,企都要靠腰力吖

別墅

引用:Quote:原帖由 sun_nimi 於 14-12-30 發表真

唔知係咪曾經驚動過警察上門,社署社工有定期上門家訪,亦有勸見精神科不過唔願去睇。問題家庭仔女只能跟著 ...
好彩有你睇住B女~咁社署有無覆?話埋俾社署知B女發育遲緩,懷疑有虐兒情況(講嚴重D)希望咁佢地可以盡快跟進

禁止訪問

公爵府

回覆:Miss_Yellow 的帖子

咁樣,唔得嘅,明顯唔正常喇

男爵府

回覆:hoganbaby 的帖子

我已找到屋快搬走啦,因為每日對住個家冇寧日地方,我情緒已經唔穩定!

男爵府

引用:Quote:原帖由 Miss_Yellow 於 14-12-30 發

原帖由 sun_nimi 於 15-01-01 發表
好彩有你睇住B女~咁社署有無覆?話埋俾社署知B女發育遲緩,懷疑有虐兒情況(講嚴重D)希望咁佢地可以盡 ...
社署虐兒組已跟進

首頁
12345...9

尾頁

跳至