0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

育兒性格勳章

我bb , 2個月, 去健康院姑娘話佢輕 ><" 勁擔心, 原本4個鐘食一次奶, 而家改3個鐘, 不過佢又嘔, 而家再改3.5鐘比bb飲奶,好小小 ><

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

Agree!我覺得最辛苦系半夜起身開奶。

複式洋房

回覆:最辛苦頭幾個月.....之後就會好D...

每個階段會有唔同既苦處,但見到佢哋快高長大,健健康康就咩都唔記得晒

別墅

好彩有陪月,日間可以有休息,但要泵奶,都只可以中間瞓一小時左右,夜晚又要泵,好倦,希望兩個月後會好d, 到時要返工又係另一挑戰!加油!

公爵府

回覆 WP1821 的帖子

自己帶係好D嘅,但係我就冇咁好喇,經濟壓力大呀

大宅

頭一個月真係辛苦到喊,成日喊,但好彩有陪月,而家陪月岩岩走,我又要面對新挑戰啦

大宅

回覆:WP1821 的帖子

我都有呢個念法,但現在是唔允許的

大宅

我個b仔39日大,4個鐘一餐奶,陪月下星期走啦,之後也是自己湊,而家努力練習沖涼!好認同以上jm所講,餵奶、泵奶、洗奶樽、換片⋯每日不斷重複!
不過,見到仔仔每日成長的確是最大的回報!大家一齊努力!

大宅

其實我覺得頭幾個月唔辛苦,識行同走要看牛辛苦d

大宅

最辛苦係半夜起身餵奶同要抱住唔肯自己瞓

大宅

回覆:lamhyhy 的帖子

我覺得最辛苦係佢喊但自己又唔知佢點解喊,同埋擔心呢樣個樣....

別墅

我BB 3個月2周, 我已經返左工了, 但夜晚未介夜奶, 3點起一次身餵, 雖然辛苦, 但我好珍惜呢一次餵奶, 可以抱下BB, 全日返工唯一餵既一餐奶

大宅

引用:我覺得最辛苦係佢喊但自己又唔知佢點解喊,

原帖由 makkielau 於 15-01-08 發表
我覺得最辛苦係佢喊但自己又唔知佢點解喊,同埋擔心呢樣個樣....
認同您講法

大宅

我都覺得適應呢種新生活好辛苦,日日都遇到新問題,覺得好大壓力,又就返工,唔知三個月後bb會唔會作息定時好湊d呢?

別墅

引用:我都覺得適應呢種新生活好辛苦,日日都遇到

原帖由 pizzafat 於 15-01-09 發表
我都覺得適應呢種新生活好辛苦,日日都遇到新問題,覺得好大壓力,又就返工,唔知三個月後bb會唔會作息定時 ...
对,日日都有新問題,真係唔敢想像返工之後嘅情況,每次鍡奶要成個鐘加要泵奶,希望b b可以在兩個月內戒夜啦!互相祝福吧!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我都覺吖,一開始真係唔知道bb喊係因為咩原因架

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

佢唔食野最煩

別墅

我個b 1.5個月大啦,但佢由出世到而家,胃好淺,沒有改善,成日嘔奶,個肚好多風,成日食完奶都爆喊,明明已經掃好哂風,一放佢落床就勁喊,抱住都喊,唔知佢喊咩,一餐奶要攪成2粒鍾先肯訓,跟住我自己又要開始泵人奶,泵完又差唔多夠鍾餵奶啦,自己根本冇時間休息,好辛苦。

公爵府

回覆 makkielau 的帖子

係呀,健康真係最緊要,我仔感冒果陣,真係整晚冇得訓,睇到佢辛苦,自己又肉切

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

add oil la

首頁

尾頁

跳至