自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+醜樣豬+於+15-01-21+發表我仔

原帖由 siujanjan 於 15-01-21 發表
你囝囝會否遇到啲唔識嘅字,會影響理解嗎?
當然年級越大就好多字會唔識,不過佢亦都好鐘意估字,估中咗佢會超開心好有成功感,其實初初上小學時佢唔太愛閲讀,我就比佢睇佢最鐘意嘅車書同埋星球書,佢第一篇原原本本讀出嘅,我好記得係車王其中一篇講林寶堅尼嘅訪問

davywm    發表於 15-1-21 18:31

子爵府

回覆:閱讀理解好差

多閲讀,多做補充練習

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

阿仔又係咁,中,英都係死閲讀理解,2科重要考同分,85.5,好采其它題冇乜點錯

公爵府

引用:中文科,+4年級35分只有12分根本就係求其做

原帖由 meia 於 15-01-21 發表
中文科, 4年級

35分只有12分
多睇書

男爵府

引用:阿仔又係咁,中,英都係死閲讀理解,2科重要考

原帖由 kwan1981 於 15-01-21 發表
阿仔又係咁,中,英都係死閲讀理解,2科重要考同分,85.5,好采其它題冇乜點錯

...
85.5都唔差啦 差十幾分滿分啦喎...

水晶宮

睇多d書

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 kwan1981 於 15-01-21 發表阿

原帖由 Lacelace 於 15-01-21 發表
85.5都唔差啦 差十幾分滿分啦喎...
扣分全部都係閲讀理解,已經係五年班,\0如果想入英中,係有D危險,85先係A

珍珠宮

閱讀理解,係要理解,小心睇題目,所有答案都以文為本,不要妄想答案。

伯爵府

醜樣豬 發表於 15-1-21 15:09
我仔都係四年級,佢話閲讀理解重點係快睇,全部將佢影像化,好似睇電影咁用最快速度輸入個腦度,如果係好長 ...
你仔講得好岩

我由細到大用既方法同你仔仔一樣

看書時,會將文字影像化
看金庸呢D又大又厚既書,會看重點
練習得多自然看得又快又可以拿到重點

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

kwan1981 發表於 15-1-21 18:46
扣分全部都係閲讀理解,已經係五年班,\0如果想入英中,係有D危險,85先係A

...
如果佢有80分, 我一定發夢都笑醒
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 siujanjan 於 15-01-21 發表

原帖由 醜樣豬 於 15-01-21 發表
當然年級越大就好多字會唔識,不過佢亦都好鐘意估字,估中咗佢會超開心好有成功感,其實初初上小學時佢唔太 ...
嗯嗯,我會試試

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

多做練習!我小朋友中文好差,所以我考試前幾星期開始同佢操練習!做錯左就慢慢分析比佢聽,所以上學期考得唔錯

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

試下培生出嘅閱讀練習,兩年前我都係主力買呢款比細女做,佢答案有比較詳細點解要禁答!之前有影底張相不過 delete咗,我係商務買,應該其他大書店都有!

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

珍珠宮

中文---死亡之卷,我個p5又係差到無眼睇,補習都冇乜作用。

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

首頁

尾頁

跳至