少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 15-1-28 22:18
11歲響你仲可以控制嘅範圍內要嚴禁佢打機,尤其網上連線遊戲,好似毒品一樣,一發極難收拾,小心呀!:think ...

謝謝提醒

大宅

louisa_hk 發表於 15-1-28 18:22
我個囡都係咁樣, 成日睇動漫, Whatapps, facebook, 打机, 總之机不離手, 收佢机, 就發晒脾氣, 間房亂七八糟 ...

女仔都係咁 ! 我仔張書枱.. 琴日同佢清完 D 垃圾, 第二日又有一堆嘢放喺枱頭... 唔知亞仔想點 !

唉 ! 有時真係檔睇唔到算, 免傷和氣 !

男爵府

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

ONLINE GAME....OR 類似ONLINE GAME既...真係要嚴禁....身邊太多例子都係ONLINE GAME 出事...
我個囝三四年級同我提及有同學玩ONLINE GAME, 佢都想試, 我同佢話.. 你自己觀察, 當月黎月多同學玩ONLINE GAME, 你會發現, 你只要KEEP 住唔玩, KEEP 住咁上下努力... 你考既名次會月黎月高.. 因為人地會沈迷打ONLINE GAME而成積退步..... 到而家, 佢都係想試, 但佢就自己親眼睇到玩左既同學成績會跌左好多。

大宅

wendy_jed 發表於 15-1-29 16:31
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

ONLINE GAME....OR 類似ONLINE GAME既...真係要嚴禁....身邊太多例子都係ONLINE G ...
how old is your son...?
10 years old ?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:wendy_jed 發表於 15-1-29 16:31 回

原帖由 syschan 於 15-02-02 發表

我細仔10歲,大仔高中
教小朋友父母都要不繼提升自己eq先得,見招拆招,我都在不斷學習中。大家都要加油!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:wendy_jed 發表於 15-1-29 16:31 回

原帖由 syschan 於 15-02-02 發表

樓主唔好太灰心,大大下通常會生性番,比d時間佢地,響佢心情好時先同佢溝通,只要佢地唔學壞,佢地係明白父母嘅苦心嘅。
我仔去年打機都打到癲晒,欠交功課嘅數量嚇死你,老師話佢入電腦都有排入
不過我都冇乜鬧佢,忍耐住,佢老師直頭話唔補番d功課唔比佢升班添,但佢考試又唔係好差,結果又比佢升,見班主任時最攪笑係佢老師笑住話佢呢d讀書態度好快有報應架,我都唔知好嬲定好笑,我淨係同佢講你自己諗啦,條路你自己揀,我相信你知自己做緊咩嘅,今年升班後我仔明顯收斂左,UT成績都唔算差,雖然都仲係打緊,但總算佢開始著緊自己,我都見倒曙光。
樓主放開手或許會有另一個天空。加油!

au6822    發表於 15-2-4 17:23

珍珠宮

引用:身同感受, 大家一起加油吧, 希望在明天.

原帖由 Ahling2004 於 15-01-28 發表
身同感受, 大家一起加油吧, 希望在明天.

你仔仔好d未,近dse 佢地應該會收斂d,著緊番少少,唔好放棄,可能真係希望在明天。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

正在糾纏在這個
"有能力,吾长進,净系識打机,
吾聽教,吾識得珍惜身邊所有"
當中,

大宅

goodsnooky 發表於 15-1-27 05:16
First of all, you shouldn't use 廢柴 when talking to your son. Teenagers need mutual respect. You ...
Hi goodsnooky
Thanks for your input.
First of all I know that your living place is somewhere out of HK, right?
Life in hongkong is really crazy, and I am thinking whether we should migrate to somewhere else. Easy access of the mobile products, on top of puberty, had created a lot of problem, which make the parents very frustrated.

By the way, do you mind share where is your living place please goodsnooky ? How's life there, can you share some of the details please?

大宅

引用:Quote:原帖由 Ahling2004 於 15-01-28 發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-02-02 發表
已经烦了我3年了!
還不知道什么时候才會醒。

珍珠宮

回覆 syschan 的帖子

Hi please see pm.

複式洋房

打機打到每年賺幾千萬你就又點睇

大宅

引用:打機打到每年賺幾千萬你就又點睇

原帖由 cheong0130 於 15-02-03 發表
都吾好姐。。。

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

剛剛才同我家個條柴嘈呀,

珍珠宮

引用:打機打到每年賺幾千萬你就又點睇

原帖由 cheong0130 於 15-02-03 發表
真係有呢d人架,不過唔多囉!
做父母嘅只可以退一步,想想 - 那個少年不輕狂?跌過方知痛,人生有時要親身經歷過,佢地才會有所體會/才能成長。

珍珠宮

引用:剛剛才同我家個條柴嘈呀,

原帖由 142526 於 15-02-03 發表
剛剛才同我家個條柴嘈呀,
唔好咁啦,冇咁大希望就會冇咁大失望。

大宅

引用:Quote:原帖由 cheong0130 於 15-02-03 發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-02-03 發表
真係有呢d人架,不過唔多囉!
做父母嘅只可以退一步,想想 - 那個少年不輕狂?跌過方知痛,人生有時要親身 ...
靠写打机程式, 成功就赚够你大把身家。
这个活生生的例子, 曾经窮到得幾百蚊過日子又有边個知道丫。。。

所以都系实在一些, 脚踏实地做人吧!
做個奉公守法的好人就可以了。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-02-03 發表

原帖由 syschan 於 15-02-04 發表
靠写打机程式, 成功就赚够你大把身家。
这个活生生的例子, 曾经窮到得幾百蚊過日子又有边個知道丫。。。
...
孩子將來會變成點冇人會知,做父母嘅當然希望指引佢行條光明大道,但人生有時係要經歷下考驗,跌過痛過方能感受到,做父母嘅唯有在背後支持下佢,幫下佢。
呀Q精神d去諗,好似我仔都係因為打機而發現佢對電腦有濃厚興趣,所以高中選科都揀讀電腦,佢而家嘅目標都係想考入大學主修電腦,作為媽媽我只可以支持佢,比意見佢,但將來係點就要睇佢自己做化啦!

水晶宮

回覆:原来我生左個廢柴

我女也是垃圾

水晶宮

回覆:louisa_hk 的帖子

我个衰女又系咁,就快激到我痴線

首頁

尾頁

跳至