論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:你地會唔會同工人講家事?

男爵府

關於工作上既嘢會講,家人是非及家事就唔會講,始終同佢角色係對立的,有乜事上來對自己不利

別墅

唔好講,因為有啲姐姐會周圍同朋友講,萬一佢講個個對象係你隔離屋,會好尷尬

珍珠宮

畀面勳章

方方媽媽 發表於 15-2-11 15:37
我工人做左八年幾啦.
無咩野可以瞞到佢

子爵府

引用:我工人做左八年幾啦.無咩野可以瞞到佢

原帖由 方方媽媽 於 15-02-11 發表
我工人做左八年幾啦.
無咩野可以瞞到佢
請教:做咗咁耐,你俾幾錢人工佢?

水晶宮

Liontigerma 發表於 15-2-27 13:50
請教:做咗咁耐,你俾幾錢人工佢?
一路都係最低工資.
而且,頭4張約,因為都係提早一個月簽,即係九月簽,政府十月公佈調升最低工資,佢都係舊價.但第5張約,即係依家果張,因為係十月才續約,政府公佈的最低工資,就有佢份.
從來都無比過bonus,新年利是今天最大封,都只係二百.
聖誕節和生日禮物就佢送比我和我一家比較多,我有時會唔記得送番比佢.
所以,物質真係唔係決定工人去留的.

但我有做的事的部份例子:
1. 但佢眼睛睇唔清,我帶佢去配眼鏡,我比錢.後來佢唔見左幅眼鏡,我又主動比錢佢配過幅...
2. 佢親友來港,我主動幫佢上openrice印優惠券,又教佢去邊度食會有優惠...
3. 我教佢整特式糕點(中式、西式都有),同佢講,日後回菲可以開舖頭,賺華人錢...
4. 佢間中有事要去出街(e.g.寄野回鄉),我從無托手爭...
5. 每次有家庭聚會,出街食,我都會問佢去唔去,由佢揀...
6.佢間中問我可唔可以係屋企煮大餐帶返教會,我當然OK啦...
7.我教佢要儲私己錢,唔好寄晒返鄉下...
8.工人對阿囡講左唔準,即使我唔同意,我都唔會推翻工人的決定,因為要為工人確立權威...
9.試過有一次好夜回家,發現廚房個爐無息火,我只係叫醒佢,好"雀躍"咁同佢講"i give you suprise, pls get up & come to see...",帶佢去廚房,等佢自己等下個火...

首頁

尾頁

跳至