自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

先假設佢嗰杯真係酒.

3,4歲我會教佢飲酒嘅好處同壞處.

13,4係教佢飲酒禮儀同禁忌,學識保護自己.

老實講,後生仔如果佢要飲,佢點都會飲到,如果佢唔飲,你灌都灌唔到.

註:我5歲開始飲.我個仔4歲時飲過一啖紅酒就話好難飲,唔鐘意飲.
風雨同路

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係街到就唔好啦, 最多咪幾啖比佢試下

珍珠宮

回覆:對小朋友飲酒看法

我認我老套,大人飲酒我都好唔like, 小朋友飲,我接受唔到

輸入搜索內容

公爵府

引用:先假設佢嗰杯真係酒.3,4歲我會教佢飲酒嘅好

原帖由 JJMumMum 於 15-02-16 發表
先假設佢嗰杯真係酒.

細個老豆成日比酒我試下飲唔飲,我勁憎。而家大個就好鐘意飲,特別係過時過節

公爵府

13,14歲只係香檳飲少少可以接受!

珊瑚宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+trizibb+於+15-02-16+發表其

原帖由 Ladymama123 於 15-02-16 發表
此終煙係致命毒藥要人吸2手煙,但酒係主要影響自己而5係其他人,都係睇個呀媽點教咩叫適可而止姐,教得好但 ...
我好細果老爸已經比我飲酒,應該係幼稚園咁上下,佢話女仔要些少酒量冇咁易比人灌醉,但係煙就千祈唔好學(我老爸係資深煙民)。

公爵府

先假設佢嗰杯真係酒.

到佢大一定會飲 依家開始俾佢知酒係咩一回事仲好 至小有人睇住 到佢大未飲過好奇唔識收仲死

公爵府

引用:Quote:原帖由 Ladymama123 於 15-02-16 發

原帖由 小可愛11 於 15-02-16 發表
我好細果老爸已經比我飲酒,應該係幼稚園咁上下,佢話女仔要些少酒量冇咁易比人灌醉,但係煙就千祈唔好學( ...
認同

珊瑚宮

畀面勳章

先假設佢嗰杯真係酒.

我老媽仲話我第一次飲啤酒,猛咁話好苦好苦推開杯啤酒。
飲拔蘭地就只飲長頸FOV,其餘都話好辣唔飲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

trizibb 發表於 15-2-16 07:53
其實我覺得飲酒同吸烟都唔應該的,如飲一兩啖可以,咁吸一兩啖烟又如何?

...
煙同酒又唔同喎, 少量既酒係會對身體有益的, 而煙就一定只有害而無益~
利申: 我兩樣都唔掂的, 我覺得酒好難飲, 同埋好憎人吸煙~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

香檳ok一次半次無問題。

男爵府

我個朋友,係佢女女1歲後就俾佢試飲紅酒,咖啡
我真係接受唔到

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我OK, 接受到,

我仲打算在仔18 years時教佢飲酒.....紅酒, 唔係高度數的酒
明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

禁止發言

伯爵府

上到中學12,13歲試下味我覺得OK,再大個D喜慶日子飲少少都可以接受,係家長陪同下試飲好過自己同D同學係出面試,我娘家全部人都識飲酒,所以覺得無咩問題

禁止訪問

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

看似13,14歲左右
佢個樣young姐

水晶宮

我細個都鍾意貪得意用酒杯飲汽水扮酒

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

記憶中我6,7歲時我爸都有比我試飲啤酒,以後間中有飲,大個左比一般人飲得,但我平日一D都唔好飲酒,所以比小朋友試下我唔覺大問題.

我仔見DADDY飲啤酒,6,7歲都試飲1,2啖.

首頁

尾頁

跳至