心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

inabit 發表於 15-2-23 01:40
我年少時,搬進新居,終於有自己的房間, 放學回家吃過媽為我準備的茶點,便關上門回房去,直至晚飯才出來 ...

人真係要有些磨難,愈早愈好,
因為身在福中不知福,要有比較才會知道自己擁有的已經很宝貴
我就比較好彩,在3/4年前發生一事,而更懂得珍惜家人。
感激所擁有,比追憶好

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆:媽媽,您好嗎?

看到樓主所說,眼淚在流。希望你媽媽在天上快快樂樂,同樣,她亦希望你快樂,活得好好。

Childhood is journey, not a race.

男爵府

引用:Quote:原帖由 dipki 於 15-02-23 發表雖然

原帖由 inabit 於 15-02-23 發表
我年少時,搬進新居,終於有自己的房間, 放學回家吃過媽為我準備的茶點,便關上門回房去,直至晚飯才出來 ...
同感。
我而家都會記起小時候她捉著我手教我寫字。
那時是冬天,她手很冷。現在回憶這種感覺還很真實。

別墅

回覆:Handsomewoman 的帖子

今年是媽媽離開之後,第一次嘗过的煎蝦轆。 我努力去試也找不到她煎给我們吃的感覺。 媽,我好掛住你啊 !

複式洋房

回覆:媽媽,您好嗎?

樓主加油!! 我相信auntie係天國同樣地愛你!!

我媽媽都走咗8年有多喇!! 當年我20歲… 感激身邊有我而家嘅老公, 當年嘅男朋友一路扶持, 同我走過人生低潮…

我媽咪係癌病走的, 臨走前入咗療養院… 好彩當時嘅我仲係學生一名, 暑假期間, 我可以stay喺療養院陪伴佢…

媽咪由最初仲有意識, 到有時有意識, 到最後昏迷狀態, 我仲歷歷在目… 好記得媽咪有一日清醒時同我講, “當媽咪去咗旅行就得喇…” 每次諗番眼淚都會係噉流…

仲有媽咪喺我found dip畢業禮時漏咗買花俾我, 應承我high dip畢業禮時會買… 呢個變咗係我最大嘅遺憾… 每次見到人影畢業相, 我個心都會酸溜溜…

不過我知道, 媽咪病咗咁多年, 終於可以解脫… 而我要好好生活, 唔好要佢擔心我, 算是表達一份愛意俾媽媽…

從未怕我會失禮 為我勞苦都不計 還在說我如上天賞給你的獎勵
其實我那算寶貴 尚有你寵先珍貴 眼看今天一切統統都靠你先可發揮

就算翻天風雨蓋過我 攻擊批判都很多 不管怎樣也有你陪著我 再痛苦撐得過
未見得位位都會愛我 在這個世界 偽裝的很多 誰似你會講真話幫我 感激鞭策我

首頁

尾頁

跳至