懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

回覆:bb濕疹-胎毒-皮脂炎-奶癬

我B都係咁,e生話一歲前多數出頸以上地方,一定要保持淸潔,不能擦面只可印面,另外一定要塗保濕霜保護,而他亦有开藥膏俾我搽,而家好返了!

大宅

引用:bb一個月大,近呢一兩個星期d皮膚差到唔知

原帖由 090603 於 15-02-22 發表
bb一個月大,近呢一兩個星期d皮膚差到唔知點形容 好似一粒粒瘡定水泡咁,面有d仲結焦咁... 買左瑞 ...
有冇試搽人奶?

大宅

試下用金銀花菊花同bb沖涼,我bb出世頭幾日身同面都有紅色點點,醫生話賀爾蒙影響,都係唔開藥。屋企人教甘沖涼,沖左3日到就好返,頭一個月都係甘沖,而家bb皮膚好靚

大宅

bb一個月大,近呢一兩個星期d皮膚差到唔知點形容 好似一粒粒瘡定水泡咁,面有d仲結焦咁... 買左瑞 ...
你陀佢個時食好多海鮮?濕熱食物?有冇清胎毒?

複式洋房

我想和你交流下呢~ 我個女和你情況有過之而無不及
都係成面粒粒紅色一撻撻
可幸身體各部份沒問題
我女發果日係年廿九即17/2.... 之後立即去睇醫生
醫生話係濕疹 開左支無類固醇藥膏 搞到心情極度惡劣
年初三發得最勁 搞到新年個個都唔係好開心
之後頂唔順帶左佢去睇私家醫院
果個醫生幾好 看了一眼覺得BB濕疹並不嚴重 面上的疹是因為細菌感染
他說我們打小朋友包得太多衫~ 一熱什麼疹都走出黎,他說這是你們所說既胎毒....再跟住你們可以在未洗手既時候摸佢,或都塵埃等...令佢流膿既傷口感染細菌並增生 他說極平常 當然我心就覺極不正常

佢開了支保濕膏 和一支洗面藥水
洗了一天便出了很好既效果----三天好番9成...
和你一樣現在面珠好番晒 但額頭有好多油脂粒

呢幾日一凍額頭又好似小左 最怕熱番唔知點算.... 希望大家可以交流下啦

大宅

回覆:bb濕疹/胎毒/皮脂炎/奶癬

一個月大已經如此,都幾嚴重,快d帶佢睇醫生,另外係人奶B定奶粉B?

八公一名

別墅

回覆 andrewnik 的帖子

可以提供醫院及醫生資料給我嗎?thx

伯爵府

回覆:bb濕疹/胎毒/皮脂炎/奶癬

我個b無食人奶,又係出濕疹,醫生真頭要佢轉低敏奶粉~

別墅

回覆 小貓1124 的帖子

咩牌子邊隻低敏奶粉呀?

伯爵府

引用:回覆+小貓1124+的帖子咩牌子邊隻低敏奶粉呀

原帖由 wongcq 於 15-03-24 發表

咩牌子邊隻低敏奶粉呀?
佢試牛欄牌百佳力唔得,會痾;依家食美贊臣安敏健

大宅

瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 畀面勳章

sj320 發表於 15-2-28 00:55
試下用金銀花菊花同bb沖涼,我bb出世頭幾日身同面都有紅色點點,醫生話賀爾蒙影響,都係唔開藥。屋企人教甘 ...

金銀花係未出到今勁.都可以沖涼今沖??

別墅

我B食卡洛塔妮羊奶,人地話濕疹B啱食,但都咁

複式洋房

其實你bb一個月大唔好擦嘢好喎!我仔之前都紅到豬頭咁,踵曬!其實好多bb都咁架,我做嘅係:
1/改用清水沖涼
2/由illuma轉左S26低敏
3/金銀花抹面,1日數次

之後佢就好好多,仲白白淨。不過有時會返發。

大宅

引用:Quote:sj320 發表於 15-2-28 00:55 試下用

原帖由 l_l 於 15-03-24 發表
係啊,而家我間唔中都用黎bb沖涼

大宅

瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 畀面勳章

sj320 發表於 15-3-25 02:19
係啊,而家我間唔中都用黎bb沖涼
要煲幾耐?之前個倍月話要煲45MIN

禁止訪問

大宅

引用:Quote:sj320 發表於 15-3-25 02:19 係啊,

原帖由 l_l 於 15-03-25 發表
要煲幾耐?之前個倍月話要煲45MIN
煲滾左後再煲15mins到就ok, 等自然凍就沖涼,唔加清水

禁止訪問

侯爵府

請問樓主陀個時有冇戒口?

別墅

引用:Quote:原帖由 090603 於 15-02-22 發表bb一

原帖由 soha1127 於 15-03-24 發表
其實你bb一個月大唔好擦嘢好喎!我仔之前都紅到豬頭咁,踵曬!其實好多bb都咁架,我做嘅係:
1/改用清水沖涼 ...
想問下金銀花水抹面每日抹幾多次同響葯房買番嚟之後洗乾淨先煲水等凍咗先抹面??

首頁

尾頁

跳至