自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

引用:你講果D 係基本禮貌黎…其實有幾難,除左一

原帖由 Minor 於 15-03-08 發表
你講果D 係基本禮貌黎…其實有幾難,除左一D 特殊小朋友例外…正正常常嘅小朋友一定做得到,因為佢地返學時 ...
絕對同意,不過港爸港媽多的事,小朋友做錯或做得唔好,仲要諗埋借口比小朋友…………

樓主,唔係話你

kishibabe    發表於 15-3-9 07:15

珍珠宮

引用:食飯敲枱,尖叫,由滑梯向上爬,公共車輛中

原帖由 mywong 於 15-03-08 發表
食飯敲枱,尖叫,由滑梯向上爬,公共車輛中唱歌 影響其他人 一定唔得

...

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 Minor 於 15-03-08 發表無錯

原帖由 靚靚C9 於 15-03-08 發表
同意,最衰有D家長乜都唔做仲啤番你轉頭,開口埋口話細路係咁架啦!

...
仲我都超憎D 人開口埋口話細路就係咁…
大佬呀…你果D 係小朋友係人仔黎,唔係動物唔係馬騮呀…

狗仔都教到,人唔難教掛
老師學校教到…父母無理由教唔到掛

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:教小朋始終有個過程,希望大家多點體諒包容

子爵府

回覆:而家咁多家教post

騷擾到人就要自律下
否則被人討厭都好正常
做父母係大壓架啦
生得出就要預咗教

侯爵府

我的育兒心得勳章

其實如果家長有即時stop/糾正小朋友呢d行為多數人都會體諒,但有時真係見d家長完全唔理甚至話返其他人轉頭。。

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 阿紫 於 15-03-08 發表你講果

原帖由 964000 於 15-03-08 發表
係基本禮貌,不過吾會一出世就識,我女而家兩歲都未學得晒,係未學識之前都吾敢出街。

...
慢慢教慢慢學…你個女仲細,無人能一步登天…
就正如快子敲杯敲檯…你咪收左佢對快子囉,或者放個熱茶壺響你個女前面囉…佢掂過知到熱就唔會亂搞野,佢喊扭計咪抱佢出去行下轉頭再返黎…唔好影響到人

千其唔好話佢細就少帶佢出街,唔出街又點可以教佢呢,你可以揀D 少人嘅地方或時間去教佢

做父母唔容易…做對好父母更加難!加油

禁止訪問

引用:講呢D預比人插,話我縱細路,大家手下留情 +

男爵府

呢D都係基本禮貌,好多時係因為小朋友做咗,但身邊家長唔理唔教,縱容仔女騷擾人,就真係冇家教。

小朋友會犯錯,唔識規矩,但如果父母即時教佢,相信其他人唔會咁講。

禁止訪問

引用:教小朋始終有個過程,希望大家多點體諒包容

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:964000 的帖子

騷擾到人個家長唔教好明顯係大人問題啦!老實講我好憎細路係餐廳搞枱,係公共交通工具唱歌,唔係人人想聽囉

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:你講果D+係基本禮貌黎…其實有幾難,除左一

原帖由 Minor 於 15-03-08 發表
你講果D 係基本禮貌黎…其實有幾難,除左一D 特殊小朋友例外…正正常常嘅小朋友一定做得到,因為佢地返學時 ...
同意

水晶宮

“我個仔有性格,唔鍾意叫人,同你唔熟咪唔叫囉”

呢度都唔少,唔熟嗰度仲要係嫲嫲,無嘢講

別墅

引用:吾係針對邊個,係而家D人如果小朋友吾讓坐

吾係針對邊個,係而家D人如果小朋友吾讓坐,食飯敲枱,尖叫,由滑梯向上爬,吾叫人,過年吾講祝福語,4歲仲 ...
我唔會教人地d 仔,由他們無禮貌,所以我同仔去玩,唔整到我仔我唔理

伯爵府

吾係針對邊個,係而家D人如果小朋友吾讓坐,食飯敲枱,尖叫,由滑梯向上爬,吾叫人,過年吾講祝福語,4歲仲 ...
所以生左出黎教係最難最花心機,但家長有責任去教的

禁止訪問

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

事實係好多無做好身教嘅父母,小朋友在外某啲行為影響到別人,以致部分人不滿而上網講

男爵府

從來教比養更難,但係身為父母就有責任要盡力教導。

侯爵府

BK Milk勳章

你所講的行為,由細到大,我媽媽都唔容許咁做,所以我2個囡從來也沒有做過,身教是必需的

翡翠宮

你覺得你講嗰堆行為無問題係少事吾通

首頁
12345...8

尾頁

跳至