想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

donnaho7 發表於 15-3-26 10:06
耐心d等下吧
呢度其實有唔少jm係試左年幾2年先去考慮人工架
點解自然係好啲的呢?

男爵府

tultul1 發表於 15-5-21 08:42
點解自然係好啲的呢?
純粹個人意見啦 (可能會越講越玄)
其實任何野, 特別係生命循環相關既野, 都係越自然越好

人工的確可以排除好多令人擔心既因素, 甚至可以選擇剔除壞基因
但人既生存唔係單單講求好既因子
睇戲都有得做啦, 當所有人都訓練到天生就乖寶寶時, 呢個社會已經唔再自然, 全人工

樣樣野井井有條可能有人覺得係好事
但缺少左生命力、創造力同發展空間時, 世界就變得太單一化了

bb既出生的一樣
當然大家都希望生出黎既bb係健康無病無痛無殘缺
但唔等於相反既bb就可以扼殺佢地生存既權利
我見過好多例子, 例如唐氏寶寶可以祝福好多生命, 例如缺手缺腳既人可以燃點別人生存既盼望

如果生命係需要俾多d空間才能發揮呢種「生命影響生命」既潛能
咁「自然」成就到既野, 就應該係最好吧

sorry...好似好信仰咁....
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

大宅

回覆:小產完想生bb

我上年四月小產,等今次M黎完,六月ready試!開始睇中醫調理!同食定葉酸同维他命,希望今次唔會再小產,如果唔係真係接受唔到

別墅

小產到依家我都試左5個月啦都仲未有聲氣。。。。今日又day1啦

別墅

我今年2月小產,之後3 月4月嚟經期日期都好準,應該5月22左右再嚟經,由於月頭時陰道炎食咗2星期抗生素,唔知會否有影響,如依家驗孕準確嗎?

大宅

引用:我上年2月小產完,+開始睇中醫,+中醫叫我跟

原帖由 lilymom 於 15-03-26 發表
我上年2月小產完, 開始睇中醫, 中醫叫我跟佢6-9個月調理好身體, 等佢覺得我身體ready再試. 由於我份工長期 ...
可否介紹你中醫資料比我

大宅

畀面勳章

回覆 g13473 的帖子

孫弘宜中醫師

首頁

尾頁

跳至