自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

禁止訪問

回覆:唉!囡囡小一,中期試考得差,我點算好?

男爵府

可能你係ftm, 對自己同對個囡都有好高期望(自己一手一脚教同跟開功課), 所以今次佢考得唔好你好失望吧?慢慢黎啦, 小一好細個啫, 讀書係慢慢長路啊。

唔好再自責喇, 於事無補。 不如親口向個囡道歉, 解釋返自己一時衝動咗。 真係唔好再有下次喇媽媽。 打面係好傷小朋友自尊呀。

加油!有壓力要同人傾吓,揾方法舒緩。

子爵府

好恐怖!成績唔好就要被打,仲要打塊面!比啲耐性小朋友啦!慢慢教!

男爵府

我從來唔打小朋友的,不過亦明白每個家庭教子方法唔同。我覺得其實樓主緊張自己的子女係無錯既,如果你女受硬唔受軟可能行得通。假如你希望女女有好成績,就千萬唔好用自己能力同你女女比較,你做不到唔代表女女做不到。正如小朋友可以食好多糖睇好卡通都唔厭的,比著我一丁點都受不了。如果你女女本身有天份,你對佢有期望係正常,亦唔應該埋沒佢。不小心,大意並唔係必然要接受的事,你教好佢無論點都係對佢有益。在我自己來說,同一錯事我唔會比自己犯多過一次,只要明白這點,大家都冇咁大壓力,希望幫到你。

子爵府

引用:我得一個囡,已經ftm陪佢!陪做功課、溫習

原帖由 akilimama 於 15-03-27 發表
我得一個囡,已經ftm陪佢!陪做功課、溫習,我自已教今次中期試科科合格,但得個70分、60幾 ...
唔好意思都要講,你係咪癡線,攞70幾分都要打2巴,你唔係怪獸係咩?小學啦仲打面,唔理幾多歲都唔應該打面。

你要求咁高迫到自己癡線都算,唔好累左個女點做人老母。

為左間學校有名氣怕佢讀唔上,七十幾分都要打2巴,你真係枉為人母

kishibabe    發表於 15-3-27 07:34

子爵府

你個標題都係個女考得差點算好,而唔係內疚打左個女而肉赤問人點補救關係真係勁過份。

你eq咁差,唔該你唔好生多個,個女已經慘,生多個仲大壓力,仲要生多個出黎捱打。

伯爵府

我得一個囡,已經ftm陪佢!陪做功課、溫習,我自已教今次中期試科科合格,但得個70分、60幾 ...

請問你自己細時係咪讀書好叻?無錯唔小心?如果自己細時做唔到,點解女兒做唔到要打佢?初小嘅小朋友好多都錯唔小心,係要一點一滴去儲經驗,有d人越讀越好因為有信心掌握到。咁打法,見到唔識手都震怕媽媽打,好易pea, 一pea就好難攪。即使你日日陪讀,跟功課,但用錯方法引導,結局係你想佢讀而唔係佢想讀,你可以諗到個結果係點。

如果想女兒讀書掌握好,陪睇中英文書啦。我大女都小一,k3時每日大約一小時閱讀,現在p1,係有勞氣但我已經好放手佢自己做功課。小一忙,閱讀時間小咗,但我地仍然無放棄,抽時間睇。讀書嘅係佢,我只係個教練角色協助引導下,引導佢欣賞自己強項,然後再諗點令弱項進步,睇卷先睇答啱嘅題目先再睇錯乜,每次睇卷都唔駛喊,高分係欣賞嘅,低分我地視之為一個了解自己嘅機會,諗方法將答啱嘅技巧或者原因,去令唔識嘅地方進步。我女試過50分,佢喊住同婆婆講唔知點算怕媽媽鬧,當時我好記得我話咁即係重差50分就滿分喎,我同佢一齊睇份卷,睇自己答啱邊類型問題,點解呢類會做得咁好?個女即刻雙眼發光,講自己平日做咗乜做過物。之後再睇錯乜,可以點用自己叻嘅地方令自己呢堆都啱返?我女諗咗好多方法去學返識,我比咗d意見引導下,下一次佢已經跳上90幾,而信心亦返咗黎。希望以上經驗幫到你。
另外,讀書係漫漫長路,最終成績好唔好,好主要睇個學習能力同態度,只著眼分數高低而忽略學習動機同能力,係好短視亦幫唔到個小朋友。重有,要記住,高分又好低分又好,聰明又好蠢又好,都係你嘅寶貝,即使讀書唔成,只要知自己做乜,態度正面,做乜都會成功有出路。

sandyhome    發表於 15-3-27 15:17
珠媽    發表於 15-3-27 08:17

伯爵府

依家先小一,比d耐性,佢都要時間適應。。我大仔小一時,頭半年成績都麻麻。。我都由得佢,平時d功課都係留係學校做,書我好少同佢溫,但就會抽d時間睇下佢邊科弱d,睇下問題係邊。。而佢邊科比較叻就主力比佢再加強,例如我仔數學成績最好,我就是比佢參加多d關於數學既課外活動,其他科只要唔係差得好緊要就由佢,之後佢既成績慢慢進步,我覺得培養佢對讀書既興趣好過死迫佢,佢依家都4年班,成績叫做唔差。。雖然佢都好貪玩,但都會自己抽時間溫書,依排我工作上忙d,依幾日考試,我都無同佢地溫過書。。我放工返到黎最多只會問佢地溫左書未?知佢聽日考乜就算~~

大b駿逸細b駿晞

伯爵府

我明白你心情, 因為我女都經過衣個階段, 到佢高小時, 我領悟到初小分數唔重要, 唔小心失分的情況在高小會自然改善, 唔洗擔心。在初小,中英文最緊要打好個底, 多睇課外書,對高小寫作好有幫助,英文grammar一定要清晰, 數學佢理解就可以, 總之你知道佢係識嘅就得, 太過催谷會令佢減低學習興趣。 睇課外書係最重要 , 到高小時自然會好輕鬆
希望幫到你

子爵府

明白你感受!明明同佢溫習哂,但得出來係低分,真係十分激氣!我女今年小三,成績亦慢慢上升,所以要俾D時間你個女,等佢認識多D字,同埋大D理解能力又好D,成績自然就會好咖啦

男爵府

回覆:akilimama 的帖子

合格都要比妳聲兩巴。

:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

伯爵府

打了2巴, 自己來檢討一吓啦, 修補吓同佢的關係

男爵府

真係唔好打面 永世都記住你 其實打身都會記得 何況。。小一je 俾d時間佢適應下 你都要放鬆d

子爵府

akilimama 發表於 15-3-27 02:13
你的體罰會令佢更討厭讀書!多點帶小朋友郊遊丶圖書館、⋯⋯

大宅

明白你,放松d先,操下券,會慢慢進步架啦

伯爵府

即係第一次考試,俾啲時間。
打佢兩巴真係好傷心俾我唔想讀

侯爵府

人當然有叻有唔叻架啦!你同老公以前名列前茅架?你女發展未及人唔係佢錯。每人發展唔同。做咩打女呀?使你女應該想阿媽鼓勵同支持呀

伯爵府

環保接龍勳章

樓主,我好明白你。我女都係小一,第一次常識攞84,我俾科主任捉住我哦足1個鐘!有4年級姐姐數學84,科主任哦到學校關門!本來84我好ok的,俾佢哦到我…

考試冇得臨時抱佛腳,一定要平時温,嗰個星期教嘅嘢嗰個星期要清咗佢,唔好留。試吓咁啦,希望大考會好啲。

子爵府

打面真係好傷佢心,好好同佢道歉,我以前試過沖動打得阿女好勁事後真心向佢道歉,做個好榜樣相信你都係一時沖動。

侯爵府

畀面勳章

又關香港教育制度事?

Nice to meet you!

首頁
12345...16

尾頁

跳至