在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

"係自己提出既人工黎"<< 咁好難同新公司bargain, 新工有提及過probation後有人工加嗎?

我自己就resign後同accept新工offer後就咩都唔會再諗啦... 你回想吓自己為咩要轉工, 咁樣會比較易決定~

大宅

回覆:收到新offer..但舊公司加人工留你..應該點做?

通常一加加咁多,肯定要做好多野。可能影響到你作息時間,你記住老細永遠唔會計錯數,冇咁大隻xx隨街跳。

good_pig    發表於 15-4-25 23:01

男爵府

回覆 cabbii 的帖子

我會留....做生不如做熟, 如老細唔小氣, 又好人, 我會留, 因為唔知新公司點, 一陣唔好就得不償失了。

男爵府

有時唔使咁老實,你可以同新公司講有另一个offer,但係好有興趣去佢間公司做,package 可唔可以多小小,一般公司有budget range, 佢請你既原因除咗能力外,薪酬within budget,亦有可能係final IN 既人request 最低嗰個,大家差唔多,梗係揾個平de.

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

如果留,同事會唔會覺得你玩野
假如是我,全公司都知,我已比左信,我未必會留.加幾多都走。。。。
除非加多2k想多一陣

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cabbii 發表於 15-4-2 00:39
前幾日見完工今日收到offer..新工會忙好多..人工多dd only..係自己提出既人工黎....前景新工較為好...但舊 ...
要問下自己, 因為錢而走, 做得唔開心, 老細平時係乜野人 (要去到走先識人工)

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Sami 發表於 15-4-2 17:59
回覆 cabbii 的帖子

我會留....做生不如做熟, 如老細唔小氣, 又好人, 我會留, 因為唔知新公司點, 一陣唔好 ...
舊同事之間, 會不會已經知道自己辭工, 比同事知道扭計而加人工....好多閒話

寶石宮

ru_663th 發表於 15-4-25 19:14
如果留,同事會唔會覺得你玩野
假如是我,全公司都知,我已比左信,我未必會留.加幾多都走。。。。
除非 ...
我以前都有同事係咁, 公司出埋adv...唔知點樣又冇走到...仲升左半級...哼~

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:cabbii 的帖子

純粹為錢而轉我會留低,如果唔係,留唯度令你轉工嘅原因無消費到,你都係會做得唔開心

人生本是苦

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:KarenC 的帖子

錯字,原因無消“失”到

人生本是苦

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會諗番咩原因令你想轉工...睇下呢4K可否補償番

複式洋房

好馬不吃回頭草

子爵府

回覆:seeseeching 的帖子

我會留

水晶宮

引用:回覆 momoakira 的帖子老細絕對吾係小氣..

原帖由 cabbii 於 15-04-02 發表
回覆 momoakira 的帖子

老細絕對吾係小氣..佢對員工好好..自問亦盡了責任..只係想去間前景較為好既公司.. ...
如果係咁我會留

男爵府

樓主有決定未?

大宅

回覆 blueberry123 的帖子

留左

男爵府

good_pig 發表於 15-4-25 23:02
舊同事之間, 會不會已經知道自己辭工, 比同事知道扭計而加人工....好多閒話
...

我唔會理人點睇囉, 都係為搵錢啫

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 15-4-25 23:02 舊同

原帖由 Sami 於 15-04-28 發表
我唔會理人點睇囉, 都係為搵錢啫
唔係啦,有閒話,做野都冇咁順架

公爵府

引用:要睇你老細小唔小氣有d加完你人工留你但係

原帖由 momoakira 於 15-04-02 發表
要睇你老細小唔小氣

有d加完你人工留你
呢個真,如果加完又唔順氣
到時返工難頂,寧願一早揾過份

首頁

尾頁