自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆:你地接受到爸爸再婚嗎?

咁大年紀結又點吾結又點,情投意合的話來往密D咪算囉

子爵府

我接受唔到,唔見咪唔見囉

用戶要求終止服務

alisoncky 發表於 15-4-7 12:50
打算再婚,要我地支持佢

我咁睇..

1) 以你爸爸現在的身份, 佢係單身,佢點解不可以結婚呢?

2) 佢喜歡可以了, 唔明點解要全家去"支持"佢, 難道唔支持佢地就唔結嗎?

男人要去愛...唔該勇敢D, 唔好畏首畏尾...攪笑

3) 送你去外國讀書--供書教學, 身為父母是一件天經地義的事....你可以話送你去外地讀書係BONUS, 係使左佢好多錢. 但大前題下..無人揸枝鎗迫佢過嘛...唔應該以此為籍口,威迫要你支持佢再婚,以示"報答"

其實你爸爸為再婚的事做的一切, 皆是一場鬧劇

我明白你, 以女兒身份去想, 是較難接受爸爸會在媽媽死後不久, 爸爸會再婚..

你在想..爸爸不再愛媽媽? 這麼快便再婚...他忘記了媽媽? 怎能這樣快"放下" 她.....鄧你媽媽唔底嘛!

但是....你爸爸真是想這樣做是無錯的, 男歡女愛本是脆弱...

去者日以疏 來者日以親....

世事本是這樣交纏...你明嗎?

Winnie_1210    發表於 15-4-7 18:46
tonghomama    發表於 15-4-7 13:14

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

Cannot accept

寶石宮

引用:唔到做仔女嘅接唔接受我爸再婚咗3次,3個都

原帖由 yy1012 於 15-04-07 發表
唔到做仔女嘅接唔接受

我爸再婚咗3次,3個都係b6婆,極度唔鍾意,但可以點?
好dirty

大宅

我接受唔到,但如果爸爸堅持要結我都無計,唯有當個女人透明

男爵府

回覆:alisoncky 的帖子

問題唔向你度,老豆有佢既自由,但係唔能夠控制你既諗法,

水晶宮

引用:佢地再婚係佢地既事我唔會阻佢我怕煩最好平

原帖由 momoakira 於 15-04-07 發表
佢地再婚係佢地既事

我唔會阻佢
Agree

大宅

你阿爸係末好有米先?

結佐再離要分身家嫁

大吉利事果d唔講啦

水晶宮

咁你會為你阿爸物識對象嗎?他們一日未婚,你可為他介紹多些異性朋友,慢慢擇囉!有乜好嘈,你越表現過激,即是推你阿爸去B6度。

伯爵府

我老爺當年都係,我99過身2年就話再婚,再婚個女人仲要20萬禮金。我老公同d兄弟姊妹都覺得佢猴住老爺d錢,之後有8年都冇同個女人見過面。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

支持就冇辦法
只有當一般朋友祝褔佢
其他真係冇野講
d感情甘薄弱
一年就可以識第二個,仲要結婚
吾好意思,時間太快,我都接受吾到,完全明白你既心。
父母只得一個,勉强吾到自己就隨心而行

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

接受唔到,同埋呢個情況,你老豆好大機會俾人錢

風雨同路

伯爵府

引用:接受唔到,同埋呢個情況,你老豆好大機會俾

原帖由 JJMumMum 於 15-04-07 發表
接受唔到,同埋呢個情況,你老豆好大機會俾人錢
我都覺得個b6貪錢多

伯爵府

其實做仔女的可以阻止嗎?唔接受又點??

就等於仔女係要結婚,父母都無得阻止啦!

如果父親有伴有人照顧,其實是好事,只係提佢唔好俾人呃錢,或者講明自己都有家庭,希望佢真係帶眼識人。

禁止訪問

引用:+本帖最後由+mok239+於+15-4-7+13:22+編輯+

用戶要求終止服務

到底我係未真係好不孝,孝道究竟係乜?

SORRY ! 唔記得答你問題.

依你上述所寫, 你大致行動上未有甚麼"不孝" 之為.

建議你可以跟爸爸清心直說....你暫時未能接受此事, 並表明不帶同你2 位兒子去出席活動...不是甚麼反對他們來往( 雖然你內心係抗拒)

你爸爸喜歡便可以了.

大宅

引用:樓主,你覺得爸爸要等媽媽走左幾耐先再婚你

原帖由 713050 於 15-04-07 發表
樓主,你覺得爸爸要等媽媽走左幾耐先再婚你才會接受呢?都時你爸爸幾歲?同埋佢再婚對你有乜野影響?認真問 ...
其實呀媽未走前有講過俾呀爸搵第二個,叫我地做仔女要俾呀爸咁做,我係ok既,但唔係同我講見左兩三次就話要結婚和重組家庭(佢成日都話要重組家庭),當日話我知佢識左第二個,問我意見,話呀哥接受,佢話若果我唔接受就唔會再同個女人一齊,因為我一向都好錫呀爸,由細到大都係,所以佢萬萬都想唔到我會唔接受,我喊得好緊要,因為就黎到呀媽死忌,喊到收唔到聲,之後我話我唔理,佢鐘意點就點,跟住佢就開始發爛話我無報恩,仲有一大堆難聽既說話。

你所問既問題,我都有問過自己,我會覺得識左兩三年後,慢慢來了解既,我會ok,我亦有叫佢了解清楚,睇定啲先,但唔係兩三次就談婚論嫁,重組家庭。

珍珠宮

我爸62歲,我媽死後不足一年時,爸爸話識左個女人,見過兩三次,打算再婚,要我地支持佢,仲想我全家(包括 ...
我會要求最少三年,三年後佢要結婚什麼我都接受。但未夠一年,屍骨未寒我真係接受唔到。如果佢夠膽話我守舊乜乜乜,我就會答佢:你講個D孝都係守舊野,你唔好同我選擇性守舊。佢再鬧我就會鬧返佢無情無義。

禁止訪問

首頁
12345...10

尾頁

跳至