自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:Quote:wcandtt+發表於+15-4-21+12:33+我係b

原帖由 DoReMi媽媽 於 15-04-21 發表
拖神, 最近身體好嗎?
音付媽,ok ar!有點感冒咋!但手術傷口巳吾痛,冇食止痛藥了。

有心有心

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個個情況唔同, 有懷疑就睇多個醫生攞多個專業意見總冇壞的, 不過而家醫學昌明, 通波仔手術都先進同簡單咗好多, 創傷同風險都唔高。 我老公之前做過, 全程係清醒下進行, 喺手臂上插入, 冇咩感覺, 只係覺得有電流喺手臂彈下彈下咁, 仲會叫家人一齊喺螢幕睇通血管情況。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wcandtt 發表於 15-4-21 12:38
音付媽,ok ar!有點感冒咋!但手術傷口巳吾痛,冇食止痛藥了。

有心有心
聽到你咁講就開心同放心了!

wcandtt    發表於 15-4-21 12:41

大宅

引用:如果公立都叫你做,就要做.佢地唔做無需要的

原帖由 alik 於 15-04-21 發表
如果公立都叫你做,就要做.佢地唔做無需要的手術
認同

珍珠宮

開心吸收勳章

幾年前屋企人睇過,醫生話年紀大塞咗二條先要通波仔。

男爵府

回覆 貓咪達人 的帖子

我屋企人都係頸動脈塞左一半,我摸塞果條頸動脈係感覺到血液流動同有雜聲,請問你有冇咁樣?醫生唔給佢做運動,只可以慢行,PE堂都唔上得。

公爵府

doris25 發表於 15-4-21 13:30
回覆 貓咪達人 的帖子

我屋企人都係頸動脈塞左一半,我摸塞果條頸動脈係感覺到血液流動同有雜聲,請問你有 ...
醫生冇唔俾我運動woo,不過我自己本身都唔做得太劇烈既運動,連急步行都唔掂,我係右耳聽到血管聲,日日24小時,聽左6年有多啦!習慣左啲聲

子爵府

回覆 wcandtt 的帖子

你做什麼類型的全身檢查, 要幾多錢?

水晶宮

引用:回覆+wcandtt+的帖子你做什麼類型的全身檢

原帖由 aa06 於 15-04-21 發表
回覆 wcandtt 的帖子

你做什麼類型的全身檢查, 要幾多錢?
CT在普通檢查,正常醫生唔會叫你做,因為比較貴同埋高輻射,我做係因為家族有人心臟病死。

我在st t 照左7千左右for 心肺CT

子爵府

回覆:血管塞咗, 係咪一定要做通波仔手術

去政府睇下,只收支架费大约6~7萬,私家起碼收三十萬,但政府要排期

男爵府

回覆:貓咪達人 的帖子

你自己都聽到血液流動聲?我家人自己聽唔到,食咗差唔多3個月藥後現在摸佢就有少少流動㿦,好番好多,但醫生話病情會反覆

子爵府

回覆:血管塞咗, 係咪一定要做通波仔手術

我媽上年係私家Check到心臟血管有2條塞在7成,要通波仔。我叫醫生寫紙比我同呀媽去睇政府,排在1個月多D就做在。

子爵府

引用:屋企人無意間check到3條血管中其中有一條塞

原帖由 哈利媽 於 15-04-21 發表
屋企人無意間check到3條血管中其中有一條塞咗一半, 醫生話要決定明天做通波仔喎, 其實有冇咁迫切 ...
請問你屋企人係咪做在打顯影劑CT scan ?CT結果出來一條血管塞左50%?
(1)其實普遍心臟科醫生會建議血管塞左70%先需要通波仔。
(2)顯影劑CT scan有20-30%誤差,唔係最準確。只有導管測試(等同通波仔擺支架手術),同nuclear medicine測試,先有90%準確。
塞50%再加上下誤差30%,都未到70%塞,應該未有即時通波仔需要,建議攞多兩個advice先決定。
*正常人年過40歲,血管一定收窄左,塞少過40%係算正常。因為飲食積聚壞膽固醇令血管收窄,冇得返轉頭變返年青時咁。通波仔只係窄嗰part,擺支架撐闊返嗰part,如果通左後都要食藥預防其他part繼續鈣化收窄

子爵府

回覆 Sheungki0101 的帖子

多謝你意見. 佢係打顯影劑CT scan後話照到有一條塞咗50%, 因為佢有個小手術想做 (7x歲), 不過醫生話呢個情況唔可以全身麻醉, 所以叫佢即刻做通波仔先, 不過我哋都打算搵多其他醫生check吓先.
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

水晶宮

回覆:哈利媽 的帖子

我爸都係退休公務員(70歲),上個月追巴士跌倒,之後在私家檢查發覺3條血管塞咗3條, 其中兩條塞咗over 75%,做咗通波仔。其實伯有只塞一條真係未必要做,贊成攞多個2nd opinion。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

回覆:哈利媽 的帖子

Sorry sorry, 原來唔係伯有

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

回覆:血管塞咗, 係咪一定要做通波仔手術?

我姨媽都有塞血管情況,佢拒絕C家叫佢通波仔,食膽固醇藥,另外佢三個月食一粒安宮牛X丸,維持左幾年了,佢話定期覆診E生都話佢情況好好喎!

禁止訪問

珍珠宮

koko2000 發表於 15-4-21 11:42
病人幾多歲? 如果好大, 當然未必做啦.

當然最好有2ND ADVISE, 不過3條其中一條有塞, 可能真係要做, 不過 ...
我同事都係, 佢話人係清醒...
做完第2日番工.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至