興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

公爵府

littlecar 發表於 15-4-28 09:17
呢張相之前架....我今朝見佢又有花未開.....係咪都係剪左花枝好D

...

我今年過完年個兩盆,上個月已經剪晒花支換晒植料,佢謝完又有花冧,但個啲花冧再開既花唔靚,同埋會搶養分,所以我寧願剪左佢,等盆花再養好身子,出年再開花,咁盆花會冇咁傷

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

貓咪達人 發表於 15-4-28 10:46
我今年過完年個兩盆,上個月已經剪晒花支換晒植料,佢謝完又有花冧,但個啲花冧再開既花唔靚,同埋會搶養 ...

明白! 你好好心機仲加埋其他植身襯埋

咁我都剪左花枝先,但換植料要等出開花墟先.....

公爵府

icycutekatie 發表於 15-4-28 08:18
我真係唔知喎 我平時唔敢剪, 今次佢係我原本嘅枝下面再出, 咁我係咪應該將頂個part(已經乾咗嘅) 剪咗佢呀 ...
你依家出既係分支,出既花冇咁多之餘,盆花一直咁再開花,佢會不停供養分俾新出既花支,盆花冇得休養生息,會冇咁好,如果想一直種盆蘭花,要忍心成支花支剪左佢,俾佢休養,出年大約2-3月就有新花支出

珍珠宮

引用:Quote:icycutekatie 發表於 15-4-28 08:18

原帖由 貓咪達人 於 15-04-28 發表
你依家出既係分支,出既花冇咁多之餘,盆花一直咁再開花,佢會不停供養分俾新出既花支,盆花冇得休養生息, ...
我其實一直都唔知原來係要剪架。 咁係買剪咗後佢會再長另一枝花枝架?

公爵府

icycutekatie 發表於 15-4-28 11:18
我其實一直都唔知原來係要剪架。 咁係買剪咗後佢會再長另一枝花枝架?

...
出年開花季節會生過一支新花支,開既花會又壯又靚

珍珠宮

引用:Quote:icycutekatie 發表於 15-4-28 11:18

原帖由 貓咪達人 於 15-04-28 發表
出年開花季節會生過一支新花支,開既花會又壯又靚
咁你係咪剪到底架? (sorry好多問題)

公爵府

icycutekatie 發表於 15-4-28 11:44
咁你係咪剪到底架? (sorry好多問題)
係呀!

複式洋房

回覆 littlecar 的帖子

你盤花過年至而家, 仲係生得好靚喎, 唔理佢反而仲好 !

翡翠宮

引用:回覆 littlecar 的帖子你盤花過年至而家,

原帖由 yuki888 於 15-04-28 發表
可能佢本身壯,宜家又有花冧!

複式洋房

多謝您呀! 專登影盤花比我睇 !
好靚啫, 種花 種果都係一樣, 見到有花、有果, 都好有滿足感 !
特別係種果, 食完又想再種添呀 !

翡翠宮

yuki888 發表於 15-4-28 21:58

我有蘋果樹苗岩岩出左D葉,如果有花我都會開心到飛起,有埋果就算超細都會勁滿足

複式洋房

好呀 ! 睇下幾時有蘋果仔, 到時方便的話影張相黎睇吓, 一齊開心吓, 謝謝 !

翡翠宮

引用:Quote:好呀 ! 睇下幾時有蘋果仔, 到時方便

原帖由 yuki888 於 15-04-29 發表
我盆蘋果樹苗得幾塊葉咋!

複式洋房

littlecar 發表於 15-4-29 20:09
我盆蘋果樹苗得幾塊葉咋!

多謝您的回覆 !
剛剛至長幾片葉, 看來有可能要1年半載先有果吃啊 !
靜候你的好消息。 謝謝 !

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

貓咪達人 發表於 15-4-27 20:37
應該一年換一次植料,每年開完花後剪花支,換晒所有水苔同蘭石,見到有爛根就剪左佢,之後好快會出新葉同新 ...
買了水苔, 點塞入去D根中間?
定係D根係要俾D水苔包實?

新手好多野問 ~~

公爵府

cat_ma 發表於 15-4-30 16:20
買了水苔, 點塞入去D根中間?
定係D根係要俾D水苔包實?

首先水苔要用水浸透吸收水份,準花盆,如果舊盆岩用或有排水孔而高身花盆都岩用,總之一定要有排水孔,防止焗爛根部,準備剪刀,消毒濕紙巾,蘭石,準好就可以動工,將蘭花小心拎出黎,之後將舊水苔小心全部清除,成棵蘭花根部就顯露晒出黎,見到有爛根,幼到好乾既根,斷開左既根都可以剪掉,清晒爛根後就可以準備上盆,花盆底放上蘭石,唔洗太厚,剛填滿底部就可以,之後放入蘭花,根部要全部入晒花盆,唔好露出黎,盡量小心塞啲根入盆,根部好脆弱,之後可以開始由底層開始塞入濕既水苔,盡量塞多啲,壓實少少啲水苔都唔怕,水苔作用係為蘭花保濕,好似我個盆蘭花咁,塞到盆面,但切記蘭花葉唔可以濕水,所以塞水苔時,盡量唔好比啲葉舖上水苔,否則會爛葉,塞滿水苔後,放通風位,之後水苔乾先再淋水,可以用手指伸入水苔入面就feel到水苔仲濕唔濕,好多時面層乾少少,仲入面仲好濕,如果仲濕就唔好淋水,淋太多水會爛根,每次淋水一定要淋透水,有乜唔明可以再問我架

公爵府

回覆 cat_ma 的帖子

用剪刀清除爛根前,記得用消毒濕紙巾消毒剪刀

複式洋房

洋房

花柄唔枯可以唔剪
每月再落少少花肥已可以

首頁

尾頁

跳至