論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:Abc133 發表於 15-4-29 15:14 請問依

原帖由 emt1314 於 15-04-29 發表
工人首選喜歡:

1。屋唔需要大,但有冷氣房俾佢
我中左2同3, 仲有唔會有親戚探訪,周末假期唔會叫晒啲朋友係屋企搞大食會, BBQ 等。我工人都同我講佢搵到份筍工

子爵府

引用:回覆+Abc133+的帖子本地完約最揀工,佢哋最

原帖由 fionaleung43 於 15-04-29 發表
回覆 Abc133 的帖子

本地完約最揀工,佢哋最唔鍾意太太唔洗返工以及老人家上嚟管住佢哋,因我2月見咗好多 ...
我唔使反工。但我早上訓到十一點先起身 十二點就出街 二點先反 之後有時四點又出到六點先反「有時唔出」。 咁姐姐會當我ftm嗎?本地姐姐係咪多數唔肯做我呢啲?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

小mama 發表於 15-4-29 21:59
佢地個個都想揾份照顧老人的

完全唔明佢地諗乜
照顧老蒙懂老人家就得,如果精叻老人家就唔肯,因為會成日鬧佢哋。
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

禁止訪問

大宅

回覆:小mama 的帖子

我都係,仲話我要迎合個蠢印,大佬而家邊個出錢呀,要我改變迎合佢,都痴q線

伯爵府

引用:Quote:原帖由 fionaleung43 於 15-04-29 發

原帖由 MYSONPY 於 15-04-29 發表
我唔使反工。但我早上訓到十一點先起身 十二點就出街 二點先反 之後有時四點又出到六點先反「有時唔出」。 ...
早上訓到11點已經係賣點 我要返工呢啲6點起身工人都要起就唔係囉。

子爵府

引用:回覆+MYSONPY+的帖子仲之佢哋好唔鍾意太太

原帖由 fionaleung43 於 15-04-29 發表
回覆 MYSONPY 的帖子

仲之佢哋好唔鍾意太太唔洗返工!你都諗住想搵完約工人? ...
我已用緊本地完約姐姐 因我請姐姐時話如佢照顧到我仔我就可做野 但我仔始終唔跟佢佢亦比唔到信心我 所以我都唔放心交晒比佢 但我而家無反工但對住我時間都少 咁樣唔知姐姐會唔會覺得我呃佢 覺得我係ftm 所以想唔做呢?

珍珠宮

引用:回覆 小mama 的帖子咁你最後請唔請到? 係

原帖由 readymama 於 15-04-29 發表
回覆 小mama 的帖子

咁你最後請唔請到? 係呀而家請工人同公司請人一樣要撞彩。。 ...
請左個現成菲但未到

複式洋房

回覆:fionaleung43 的帖子

咁佢地有沒有做你份工?

複式洋房

回覆:小mama 的帖子

我依家個情況係個agency想屈我要D垃圾貨羅,接近想我要D又盲又聾又啞嗰D

複式洋房

回覆:MYSONPY 的帖子

Ftm起碼自己可以頂住先,慢慢請

男爵府

我自已是自由人,經常在家,家有兩孩,小學生返全日,請了個斷約,因舊僱主經濟問題,她在港10年工作,上一份也是第三份約,已45歲,諗住冇咁揀,點之做了半年也是要走,話返去賣掉離婚間樓,話放佢一個月假返去處理,都話唔夠時間。即係藉口,咁簽兩年約為乜,完全冇約束力。縂之,我唔會再請曽在港工作或完約工人,費時煩和浪費我的錢,賠錢送賊,在香港才會發生。那些斷約工人大家更應該小心。

男爵府

見工時已講清楚工作要求,家有小孩一定多嘢做。冇嘢做就唔洗請啦,個個月6、7000開支,留比自己好過。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Abc133 於 15-04-29 發表一個

原帖由 小mama 於 15-04-29 發表
佢地個個都想揾份照顧老人的

完全唔明佢地諗乜

我而家作工人姐姐之前香港兩份工
一份有錢人屋企(好高要求,好大壓力嘅工,做僱主個近身侍婢,早餐只提供一塊方包)
另一份工照顧有精神病老人家,
佢長期無乜得點瞓(半夜三更婆婆要佢隨傳隨到)
同埋成日比婆婆鬧
佢話而家做我呢份工開心好多(我有貓又有new born, 我自己係ftm, 我仲要住離島)
之前有錢人份工train到佢工作好快手
所以我無乜點train過個工人,
樣樣自動波,
我都有少少坐享其成
做有錢人屋企,或者照顧老人家其實並非一定係荀工。

以上並非同我見工時佢唱衰前僱主而講
而係最近佢同我陪月傾閒時
講比我陪月知(佢同我陪月工作好夾,好好傾)
我陪月之後講返比我知
當然我明白將來的事無人知
不過希望佢會好好做, 珍惜呢份工
(而家做左4個幾月,
我係向geoexpat搵呢個工人返來, 並非經agent,
所以工人唔洗還錢比agent)

男爵府

ajfamily 發表於 15-4-30 08:35
見工時已講清楚工作要求,家有小孩一定多嘢做。冇嘢做就唔洗請啦,個個月6、7000開支,留比自己好過。 ...
totally agreed~

禁止訪問

珍珠宮

引用:回覆 Abc133 的帖子有呀,其實我同先生都要

原帖由 fionaleung43 於 15-04-30 發表
回覆 Abc133 的帖子

有呀,其實我同先生都要返工,有兩個4歲及2歲小朋友,到最後我都請咗個完約工人,不過 ...
我個都係完約,其實佢前僱主都係有1 個小朋友一個newborn, 同我家好似,不過就多左兩個老人家係屋企,agent話佢想揾份舒適既工

我見佢時只話佢聽我有1個小朋友1 個newborn, 佢又冇問我有冇老人家,但之後我話佢聽我父母會上黎睇bb, 佢又冇乜反應,好似冇乜要求咁,攪到我依加有啲驚係咪上左賊船

你點睇個工人好唔好?agent話佢冇搽指甲油,個人都幾nice可以一試

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 小mama 於 15-04-29 發表佢地

原帖由 elong 於 15-04-30 發表
係囉,以我所知好多老人家真係好刻薄同會鬧工人
就係唔明佢地點解係都中意湊老人,唔知係咪前世未比人鬧過

newborn bb咁得意又唔識鬧人都唔湊

比我做ee 我會簡湊newborn

大宅

Abc133 發表於 15-4-30 08:02
我依家個情況係個agency想屈我要D垃圾貨羅,接近想我要D又盲又聾又啞嗰D

再搵agency
...

珍珠宮

引用:我自已是自由人,經常在家,家有兩孩,小學

原帖由 ajfamily 於 15-04-30 發表
我自已是自由人,經常在家,家有兩孩,小學生返全日,請了個斷約,因舊僱主經濟問題,她在港10年工作,上一 ...
海外也是激到僱主一肚血

首頁

尾頁

跳至