自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:小朋友不喜歡學琴,你還會讓他繼續學嗎?

學興趣班絕對要有興趣先去學,既然佢地都唔鍾意,即係冇興趣,你夾硬迫佢地學只係嘥錢嘥時間,到大d你再迫唔到時佢地都會停,都係會嘥左咁多年既時間,不如而家斬纜

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

迫黎學有何意義?無謂浪費金錢同時間,及早揾過樣有興趣才學好過啦!

公爵府

興趣班,如果無興趣點解仲要學

伯爵府

+3金熱血

引用:我兩個小朋友都係小學,一個學了5年,一個3

原帖由 tuenmunbb 於 15-05-02 發表
我兩個小朋友都係小學,一個學了5年,一個3年,
兩個都唔中意練琴,好少好少會主動練,
日日都要我叫好多次 ...
我小朋友學了3年鋼琴後,其實他在學時已成日話唔想學, 不過找不到理由退學。小三暑假時,他以某樂器考入某免費樂團,會完全沒有時間學其他東西,就立即退了鋼琴。那一年,小朋友一年內以某樂器考了3級,5級,5級樂理證書。

他提出不想就算吧,他會在其他事上做得更好。

子爵府

回覆:tuenmunbb 的帖子

其實想想自己点解想佢地繼續學?不想佢地半途而費,但未試过点知適合他們?是你一相情願,孩子再大一点,更加不会去學,早点放手吧,浪費金錢,試試其它樂器!如为升学,學琴一点用處都沒有

珍珠宮

有好多方法淘冶性情同減壓唔一定係音樂,唔好將自己思想套入仔女

我以前中意打排球,出一身汗,訓身救波我好有成功感,暫時放低唔開心野

子爵府

無興趣,不能勉強。
c6細個都被迫學琴,學到七級真的不喜歡,停咗,以後都唔碰琴。而家叫佢彈生日歌佢都唔想。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我兩個小朋友都係小學,一個學了5年,一個3

原帖由 tuenmunbb 於 15-05-02 發表
我兩個小朋友都係小學,一個學了5年,一個3年,
兩個都唔中意練琴,好少好少會主動練,
日日都要我叫好多次 ...
唔會繼續!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

都唔中意,仲陶乜冶性情?咪只會一路彈一路忟

別墅

我有朋友細個又係唔鍾意學琴練琴,但佢媽媽迫佢日日都要練,佢當時都覺得好煩唔鍾意媽媽咁樣迫佢
但係到左依家佢彈琴彈得好好,一早考琴八級,佢亦好感激媽媽當初迫佢
我覺得你應該同小朋友傾下,佢地係覺得悶,辛苦,唔好玩定係點呢?
如果叫老師教佢地彈佢地鍾意既流行曲,兒歌得唔得呢

侯爵府

畀面勳章

會即停。。唔想學習變得咁大壓力咁辛苦

公爵府

唔鍾意一定會停,學野係要有興趣先有用,唔係我地家長想佢學咩而迫佢去學,所以,要報興趣班前,我一定會問咗小朋友意願先

伯爵府

環保接龍勳章

引用:我好唔明點解咁多父母要求仔女季琴,目的係

原帖由 Lulu皇后 於 15-05-02 發表
我好唔明點解咁多父母要求仔女季琴,目的係咩?仔女想學?為興趣?如果真係仔女想學我會支持,但身邊19個有9個都 ...
因為父母認為係啱,值得去做囉!但小朋友本身鍾唔鍾意。唔鍾意就話學吓試吓先啦,學學吓同呀媽講真係唔鍾意,又鬧佢半途而廢!乜都係父母講\"神又係佢鬼又係佢!

珍珠宮

我個仔都係學咗一年左右話唔想學,我原意係想佢專注d同埋比d不同嘅選擇佢,但佢唔鍾意都冇得免強!咪搵過第二樣俾佢試吓囉!唔好因為學琴而攪到大家關係唔好啦!

大宅

停左佢啦 我自己系人版 細個迫到終於七級 我系勁憎彈琴 八級時已無哂心機考唔上

我唔再考亦都無再彈過琴

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔鐘意當初就唔好學啦

總有離別的時候

伯爵府

+3金熱血

引用:Quote:原帖由 tuenmunbb 於 15-05-02 發表

原帖由 786 於 15-05-02 發表
我小朋友學了3年鋼琴後,其實他在學時已成日話唔想學, 不過找不到理由退學。小三暑假時,他以某樂器考入某 ...
我小朋友有perfect pitch. 有這類音樂感的香港人很多。但有這音港感的人卻往往不喜歡鋼琴,因為鋼琴的特性是操練來的,你按那音就那音,也沒有在那音變強變弱的能力。學鋼琴學很得好的,多是勤力聽話的小朋友。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

你問清楚佢真係唔想學定唔願意練琴? 我個仔鍾意玩琴,但唔願意練琴,傾過後,唔願意練就唔報考試,老師齋教佢彈佢鍾意嘅歌,大約半年老師同佢傾,佢又肯考返試,今年考8級啦

子爵府

佢吾中意,叫佢學 何苦呢?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

樓主!你記得早埋殺父母單新聞呀?!咪就係話父母迫佢學琴……

首頁
12345...10

尾頁

跳至