自由講場

跳至

首頁
12345...30

尾頁

男爵府

引用:跟住我反反下工,我亞媽拎住把刀嚟搵我,佢

原帖由 芷柔 於 15-05-09 發表
跟住我反反下工,我亞媽拎住把刀嚟搵我,佢同我經理講比反個女佢,我經理將我鎖係房(佢怕我有危險) ,最後 ...
唉…咁你宜家仲有無同父母聯絡呀?

男爵府

回覆:我知會有好多人都好不滿,但係我真係好想講

所以幸福唔係必然,要好好珍惜愛你既人過去,就由得佢過去吧。。小時候既經歷,係造就現在的你,沒有過去,那有現在,明白你童年時既傷心日子,但也都是你人生既一部分,放下對媽媽既恨,有時,父母緣,沒有,就係沒有,當那位係你人生既過客,母親節依家對你既意義係,奶奶節,有個愛錫你既奶奶,那個只憧生不憧教及關心的那位,只是一個陌生人吧。我也有一位,只負責俾條蟲生我出黎既爸爸,他,也只是一個名字,叫爸爸,也沒什麼感覺的人吧!

子爵府

回覆:芷柔 的帖子

有睇,睇哂

芷柔    發表於 15-5-9 06:42

大宅

陪月勳章

努力!!!

子爵府

好啦,講返出嚟做野,租左自己屋企住,都生活得幾好,生活開始正常反,亦都唔再介手,唔再晚晚喊勒,但係人生不如意事十常八九,又點會咁順丫,幾年後,生活得唔好,而且業主收樓,而且當時環境好差,我反左亞嬤到住,亞媽又唔可以投靠,亞爸又有自己家庭,我係年30晚生日架,但係亞爸年30帶埋老婆同個仔反亞嬤到話齊人勒,食團年飯,但係佢明個知我係房架wo,個刻我忍住眼淚更加覺得自己係外人。
我又再搬反出去住,工作幾年,有個朋友見我生活好吃力,所以租左間屋比我住,我要求簽晒租約,亦講明屋上我地只係業主租客關係,我真係好感激呢個朋友陪我渡過難關,突然有一日有警察上嚟話佢jump 之後die左,遺書有提及有因為我。。我晴天霹靂。。

男爵府

加油,努力,祝你以後有一個美滿幸福的人生!

子爵府

原來佢一直都係鍾意我架,我真係唔知,因為路一直都好難行形成我好硬朗既性格,我性格好男仔頭,,我永遠覺得我同d男仔係兄弟。。而且我身邊有一個拍左幾年拖既男朋友。
當時,全世界人都離棄我,我朋友一大班好朋友茅頭全部指向我,話我害死人,全部都覺得我同個男仔有野 ,係唯獨我男朋友一個信我。
我到今日都係咁講,我同個男仔真係冇野,而且都由頭到尾都好表明自己立場,我同佢只可以做朋友,我真係好感激佢,咁耐以嚟,手都冇掂過,只係唯一一次我問佢可唔可以比我擁抱一下,但係呢個擁抱只係出於感激之心。就係咁,呢個係我同佢唯一最親密既接觸,最後我同佢家人攪到上法庭,我男朋友亦每一次都請假陪我去,我既世界得反佢。

wcpcelia    發表於 15-5-12 13:59

大宅

Add oil

子爵府

下面會繼續講點解我咁憎冇親節先

子爵府

咁業主死左,都又要大逃亡啦,當年我23歲,回想起,呢十年我都不停租地方住,成日比業主追租,又試過真係冇錢租租被迫遷訓公園,身邊d朋友幫得你一日,2日,3日佢亞媽已經搵人 ,曾經有一次我男朋友亞媽打比佢,佢亞媽話:仔呀,天氣凍呀,記得著多件衫呀。 係我廿幾歲人我先知原來亞媽係會叫仔女著多件衫嫁。係我廿幾歲人先知1日2日1唔見亞媽係會搵仔架。
已經去到我真係冇晒辦法,又走頭無路,我心諗,呢個世界成日都話,所有父母都一定錫自己d仔女既,而且又事隔咁多年,所以我係冇辦法之下打比我亞媽求救。

大宅

大宅

子爵府

天大既喜訊,我亞媽可以收留我,佢係住一人公屋既。屋入面有高架床,床下面有梳化,佢訓上面,間唔中有男朋友係到過夜,而我訓梳化。有一晚,我係梳化開住枱燈上網,我發覺好奇怪。。。
原來我亞媽係上面同佢仔仔攪緊野,搖到張床好似拍戲咁,條仔出聲,我亞媽打左細細力打一把,即係話我亞媽記得我存在啦,而且我開住燈架,仲一直打字。個一刻我完全崩潰,我廿幾歲呀,我亞媽可以係我面前攪野,佢有冇尊重過我呀,有冇當過我係女呀。有咁急切既話佢可以叫我落一落街姐,我覺得個一刻佢條仔要求既話,我亞媽會叫我加入佢地囉

呢段時間我有貢獻架,我有做家務,我有自己買餸煮飯等佢放工食架。

珍珠宮

雖然係生孩子出黎的父母,但有好多人根本不是好父母,生完就算,有時甚至冇飽飯比仔女食,有d根本不盡父母責任,只為自己玩自由,放低佢地比呢個果個湊,真正愛子女係會無私奉獻,可以為子女努力工作,自己唔食都比佢地食,有冇愛係feel到的。

hungkummei    發表於 15-5-12 15:16

子爵府

大宅

引用:我知會有好多人都好不滿,但係我好想講我真

原帖由 芷柔 於 15-05-09 發表
我知會有好多人都好不滿,但係我好想講我真係好憎"冇親節"

今晚凌晨收音機所有頻道都用母親節做主題,不 ...
你好叻呀

伯爵府

祝福樓主

子爵府

當時我好驚,我好驚佢地真係會攪埋我,但係個一刻我走又唔係,唔走又唔係,我即刻send sms比我男朋友,我男朋友都唔係好信 (當然佢信我啦) ,我男朋友係好完整同埋溫馨融洽既家庭長大架,所以大家既價值觀都好唔同。我未認識佢之前我認識只有電視劇先有呢d家庭架,雖然佢地窮,但係一家6口,4兄弟姊妹,佢排最細,永遠都感情好好。
我send左sms比我男朋友,起碼我有咩事都有人知ma,咁既然佢地當冇我存在我都當冇佢地存在,繼續上網熄燈訓覺。
到第2晚,我同男朋友出街好夜反,我男朋友送我反去,一開門我望到梳化,我同男朋友講,有個男人訓左我個位呀。
個一刻,我真係覺得我男朋友好型呀 (用烈火戰車 華Dee 形容佢一d都唔誇張)
佢即刻關埋門拖住我隻手,衝落街搭的士去佢屋企,中途一粒聲都冇出過。我未去過佢屋企過夜架,只係間唔中有去食飯,而且佢地屋企好傳統架,一向都唔比帶人反屋企架,已經凌晨2點幾勒,佢地只得2間房,最大既已經結左婚,仲有亞哥家姊一間房,父母一間房,佢訓廳,個晚我就跟佢一齊訓梳化床,第2朝起身我勁尷尬,家姐亞哥全部睇緊電視食早餐。
之後個晚我都有反亞媽到訓,又係間唔中過男朋友到食飯,伯母會問我,有冇男人架係個到架,不如今晚唔好反去,係到訓啦,雖然男朋友屋企連本身自己人訓都唔夠位,但係我真係覺得係到訓有家既感覺,我第一次有咁既感覺ja 。我真係好感激伯母 初初我係佢屋企食飯,我唔敢夾餸,亦未試過等齊一家人食飯,但係一家人齊齊整整食飯係佢地最基本最基本既野。

vanessa1974    發表於 15-5-16 01:16

大宅

你要加油.....我同你既經歷都好似😔😔😔

男爵府

樓主⋯我有種身同感受嘅感覺

因為我童年嘅情況,真係幾乎同你一樣!

首頁
12345...30

尾頁

跳至