自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:舊同學老公成日放唔低以前⋯

可能同學老公同前妻有反火花,男人一同他人有火花就會借d借提發揮,令你同學有意見,簡單講係 “了交 拗“比借口自己走

男爵府

引用:可能同學老公同前妻有反火花,男人一同他人

原帖由 jean2012 於 15-05-13 發表
可能同學老公同前妻有反火花,男人一同他人有火花就會借d借提發揮,令你同學有意見,簡單講係 “了交 拗“ ...
Um ⋯相信呢個可能性會好低。點解我咁講?當年係個男人自己行出個門口,衰d講句叫「拋妻棄子」,我作為女人,就算點冇男人都唔會食番回頭草!

可憐我舊同學⋯

子爵府

放唔低就唔好累多一個女人啦!

大宅

引用:Quote:原帖由 jean2012 於 15-05-13 發表可

原帖由 悠mama 於 15-05-13 發表
Um ⋯相信呢個可能性會好低。點解我咁講?當年係個男人自己行出個門口,衰d講句叫「拋妻棄子」,我作為女人 ...
你都咁肯定其實叫你同學吾洗擔心啦

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:悠mama 的帖子

兩件事未必有關連,同佢老公講「人比人比死人」

侯爵府

先搞清楚直接個問題系來自前妻還是出面另外有人先。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 jean2012 於 15-05-13 發表可

Um ⋯相信呢個可能性會好低。點解我咁講?當年係個男人自己行出個門口,衰d講句叫「拋妻棄子」,我作為女人 ...
問題係個男人度唔係前妻度嘛,個前妻唔吼佢一件事,或者個死佬見個仔咁叻,是收成時候,而自己而家仲要捱………然後回憶起前妻好處諸如之類!人係咁賤格架嘛,見婚姻輔導幫到就最好啦,不過對住呢啲賤佬未必有用,因為呢啲人自私自利唔會覺得自己有問題,你朋友可能都要死忍,惟有自己睇化,或者部署去返工,建立經濟條件

悠mama    發表於 15-5-13 13:20
焦糖媽    發表於 15-5-13 11:37

珍珠宮

回覆:悠mama 的帖子

係佢老公要睇医生

悠mama    發表於 15-5-13 13:20
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

子爵府

1)睇時機,部署去返工,
有經濟能力先可以離婚,返左工一排,記住同個c6講:隔離鋪頭個職員過黎問我攞電話。
等個男人知道,自己係有market,即管離婚,我都即刻有人要!
男人的觀念是甘的,有人爭就係寶。

2)自始,老公送咩比你盡量要,
貴重野自己keep。錢自己搵自己儲,人工報細一倍,老公d錢用黎洗!你唔洗,大把人幫佢洗

3)等仔女有自理能力既一日,個老公都唔珍惜,同個佢say bye啦!

悠mama    發表於 15-5-13 13:21

大宅

回覆:肥豆媽咪 的帖子

水晶宮

悠mama 發表於 15-5-13 00:45
呢點我都知,聽聞係佢老公頂唔順佢前妻嘅媽媽,(因為以前佢老公係同前外母一齊住),而佢前妻點都唔肯掉低 ...
咁即係唔係因兩個問題而分, 係人地阿媽, 難怪仲有感情

悠mama    發表於 15-5-13 13:22

公爵府

其實問題係你朋友唔識用另一態度反駁佢老公,唔需要硬碰硬,笑笑口咁話人地咁好,邊個人地啊?

再唔係你又知我個仔女唔好,可能第時做律師

總之用輕鬆口吻反駁返佢,起碼唔好屈喺心到

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

回覆 悠mama 的帖子

咁少事,唔需要離婚掛但你朋友情緒唔好,放大左先生既說話

你解釋比佢知
咁多年黎佢都冇過問過前妻和個囝
己經好肯定老公個心係向住你朋友頭家,全無異心

但因為你朋友和先生一齊住
生活上既磨察一定多過同前妻
再加上佢只聽見前妻既好/兒子又生性
自然做左唔公平既比較
只係少少人性上既弱點
原諒佢啦
做好自己作為妻子既本份
過一陣就冇事

悠mama    發表於 15-5-13 13:24

琥珀宮

引用:今晚約舊同學食飯,席間佢不斷訴苦,佢想離

今晚約舊同學食飯,席間佢不斷訴苦,佢想離婚⋯我除咗叫佢好好地傾下之外,我真係唔知可以講咩好⋯:bashful ...
我覺得對老公ex放唔低既,好似係你朋友多d!你朋友同老公相處有問題,要好好解決,但佢自己唔應該將件事拉埋老公前妻去唸,將件事複雜化!

悠mama    發表於 15-5-13 13:25

翡翠宮

無論結果係咩都好, 人都係要自立穩陣D, 進可攻退可守.
而家佢可唔可以搵下parttime? 到小朋友大D返學就可以返full time. 自己搵, 對方都唔敢亂講野.
至於位男人同佢既前妻, 好難講; 佢地似乎唔係雙方既愛起變化先分手, 而係因為奶奶; 呢D情況大家既怨恨少過一般因為第三者分手既 case, 不過點都好, 你朋友 control唔到; 最緊要照顧左自己先.

悠mama    發表於 15-5-13 13:26

珍珠宮

個男人傻的嗎?? 既然"人地"乜都好, 點解當初又要同"人地"分開??
人比人, 比死人呀

樓主舊同學一日keep住咁淋善, 一日都只會被人欺

悠mama    發表於 15-5-13 13:27

男爵府

引用:Quote:原帖由 TiffChan 於 15-05-13 發表人

多謝你提醒

其實,我會覺得係佢老公放唔低囉。始終都分開咗成十年有多,點解咁多年唔發作, ...
我發覺好多人,人老左就會望返轉頭。

悠mama    發表於 15-5-13 13:27

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

即係咁, 我個人覺得唔洗咁上心, 因為個男人只係更年期, 過一排冇事.

悠mama    發表於 15-5-13 13:28
.........................................

公爵府

睇到我火滾!
呢個男人根本侮辱緊自己老婆!反轉豬肚就係……

我贊同樓上某些jm的建議,樓主的朋友應該多為自己着想,睇下有冇機會做part time 賺錢。

現階段離婚對妳朋友只會帶來其他困擾,例如經濟困難,再者,如果妳朋友性格唔夠strong, 佢好難處理離婚婦人遇到的問題。

總知,無謂再浪費時間在這男人身上,多些為自己打算。

悠mama    發表於 15-5-13 13:29
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

其實唔好將件事一定要連落前妻度先
事實上好多女人都係放工後仲要打理頭家

我諗無左前妻呢個因素 你舊同學唔會對老公說話咁上心 因為大把人 不論男女 成日廢up 覺得做ftm好得閒

叫你舊同搵張紙間開2邊, 1邊list出一日要做既所有家務 買送煮飯睇功課 密麻麻

另1邊就淨係寫 返工 食飯 沖涼 訓覺

之後比佢老公睇

悠mama    發表於 15-5-13 13:30
我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

首頁

尾頁

跳至