自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我同事又係CHEAP精一個

每次有同事去旅行, 佢都會叫同事幫佢買野,

上年去美國, 佢叫我幫佢買個MK袋, 我話嗰邊買名牌袋冇得退稅,
佢話OK, 去到見倒, 影左比佢睇同價錢, 跟住又問我仲有冇其他款,
咁我影左幾左款比佢, 佢話仲有冇多D, 佢既意思係想我影哂所有款比佢睇,
佢都痴根, 跟住我話趕時間要走, 你買就買唔買就算, 佢先至收聲...
返黎比袋佢, 再同佢收錢, 佢話我仲乜唔喺機場退稅, 即刻黑我面,
我話美國係冇退稅, 你唔信就上網CHECK啦.......

今次去台灣, 佢又叫我幫佢喺屈人氏買謢膚品,
去到見倒影左幅相SEND左比佢, 跟住又係叫我影埋其他產品,
又問我呢支嗰支幾錢, 我淨係喺間舖到留左2個鐘頭, 阻住哂D行程....
之後幾日又WHATAPP比我話買呢樣嗰樣, 我話買倒就買啦,
唔順路我都幫你唔倒.

但調返轉到佢去旅行, 我地叫佢買野, 佢第一句已經話唔幫, 仲話我地好煩,
買返黎D手信, 永遠冇人啱食,唔啱用的.......

大宅

回覆:身邊有無成日攞着數既朋友?攞着數既面皮可以有幾厚

有,公司仲多cheap人,佢吔最精打細算

公爵府

引用:我同事又係CHEAP精一個每次有同事去旅行,+

原帖由 mecury1234 於 15-05-24 發表

你太好人了,我見過第一次經歷,唔會再幫佢買第二次。

男爵府

回覆:身邊有無成日攞着數既朋友

成日出街唔帶銀包。。
次次叫人比住先。
話請人食野。
比錢果時就行開。
依家我會好直接叫佢。。
比錢啊。
出街前會提佢禁錢。
一齊食野永遠唔會主動比錢。

KateC2012    發表於 15-5-24 23:35

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我冇呀,我d朋友全部好正常

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章

原帖由 mecury1234 於 15-05-24 發表

你蠢左啦,俾我絕對睬佢都傻

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:天佑我們 發表於 15-5-24 19:33 過低

原帖由 尼古丁 於 15-05-24 發表
唔係唔出聲, 係有些人習慣左好似欠左佢咁, 你開聲是非就起, 不斷收到電話, 有人話佢好委屈, 唔知做左d 咩, ...
我身邊朋友通常出聲就唔會再做...

咁如果佢做到咁絕我會絕交

禁止訪問

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章

有、後來慢慢疏遠少來往。

大宅

除左呢一點其他都無野?
剩係呢一點我都已經唔會同佢來往十世lu

禁止訪問

伯爵府

回覆:sugarkiller 的帖子

有,但唔多

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:天佑我們 發表於 15-5-24 23:29 我身

原帖由 尼古丁 於 15-05-24 發表
絶左啦, 我ex同事金句, 幫又幫唔到 , 累就累到, 唔好見

生活咁忙, 放假見friend 唔要人負湯道火,想relax ...
哇原來咁多尼D人

水晶宮

一次兩次就冇所謂,但次次都係咁就會疏遠佢

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

侯爵府

你個post令我諗起十幾年前的事,有個朋友做份工有得claim見客entertainment,有一排成日約食飯,次次佢揀地點,通常貴貴地,我地係AA的,但每次都食500樓上,當時對我地係好貴,已有朋友出聲但佢都唔轉平價地方,經多次觀察,原來佢要返收據claim錢,每次免費食飯仲賺多幾千蚊,雖然我地比返自己嗰份好似冇衝突,但如果佢冇私心,大家唔使一定食咁貴,有時自此大家都好有默契地疏遠呢個人

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mecury1234 發表於 15-5-24 22:34

你仲幫佢O既....

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlefatc9bk 發表於 15-5-25 00:05
你個post令我諗起十幾年前的事,有個朋友做份工有得claim見客entertainment,有一排成日約食飯,次次佢揀地 ...
有D人真係cheap在骨子里...我之前有講過一件事.

話說我公司有D貨辦...(幾蚊O既野)
果時食飯話比大家...
食到一半, 某君就話....乜你唔係有野分比大家咩 (果時我用手食緊野, 完全唔方便去拎)

之後, 我隻手洗返乾淨, 就各自派左一件...咁某君好似去左廁所, 我就放左佢個袋附近..

點知佢返黎一陣, 又問我幾時分野比佢.............
我話擺左佢個袋附近.............

首頁

尾頁

跳至