自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:親戚個女食飯用筷子摷勻成碟送......

我會講,姑9同佢個女呢啲都係好親既親人,吾只係親戚,外人反而吾會理,咁無禮貌話兩句個姑9都嬲既話,咁可以吾洗最一齊食飯。餐桌禮儀好重要。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:對碟餸摷左好耐,夾起左一舊吾啱心水掉返落

原帖由 老翻太太 於 15-05-31 發表
對碟餸摷左好耐,夾起左一舊吾啱心水掉返落去再揀過..如是者3,4次,揀舊最大最靚比自己..睇到我火火地,我 ...
無聲勝有聲

男爵府

千萬別出聲
人家小孩自有人家教
現在講目的是教育小孩,但不討好的事還是別做
養個公主出來,都係自己攞嚟嘅

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:老翻太太 的帖子

我會講:阿妹渣筷子功力未夠喎,練下渣筷子,夠力先可以一夾即中架。拿,俾隻羹你「不」啦。

伯爵府

我都係人地弟婦,我會照話!姑奶同我只不過係同輩!仲有現實既我同姑奶既關係好差,我直頭當佢透明

水晶宮

我姑仔29歲都仲係咁

珍珠宮

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我姑仔都有一個仔一個女,因為我同姑仔幾好感情,如果咁情形,我會出聲,不過佢地由細到大都有禮貌

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

子爵府

引用:對碟餸摷左好耐,夾起左一舊吾啱心水掉返落

原帖由 老翻太太 於 15-05-31 發表
對碟餸摷左好耐,夾起左一舊吾啱心水掉返落去再揀過..如是者3,4次,揀舊最大最靚比自己..睇到我火火地,我 ...
唔出聲,兼盡量係佢污染果碟餸之前挾左少少先,唔會挾佢「了」過嘅餸,大不了食完飯買宵夜。

複式洋房

姑9個女, 即係都叫你一聲舅母呀
比著我會出聲

大宅

我姑奶30幾歲做咗人阿媽都仲係咁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

老翻太太 發表於 15-5-31 00:46
話曬係舅母..我覺得可以出聲wo

子爵府

如果碟碟餸都係禁款,個丫媽又無咩反應既,
㑹直接夾舊餸落佢碗度

侯爵府

我媽係咁,我會話我媽,但話極都係咁

8-)

珍珠宮

佢係自己屋企習慣左,去到度度都當自己屋企。包括佢亞媽。

子爵府

BK Milk勳章

引用:佢係自己屋企習慣左,去到度度都當自己屋企

原帖由 大姑娘 於 15-05-31 發表
佢係自己屋企習慣左,去到度度都當自己屋企。包括佢亞媽。
所以我响屋企食飯,一發現個仔做啲無禮貌行為,我會一對筷子打埋去,有時習慣成自然,我仔由5歲就教,到現在都ok

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

一定吾出聲,吾幫人教女,

http://lilypie.com/Fifth_Birthday_code.php
驕傲(Pride).貪婪(Greed).迷色(Lust).忿怒(Wrath).嫉妒(Envy).貪食(Gluttony).、及懶惰(Sloth).

複式洋房

我想講⋯我細個真係冇人教我原來夾來夾去係冇禮貌架!直至六七歲,有次同成班親戚出街食飯,俾個表哥(大我四年)話我:嘩,阿xx,你咁夾法,我地全部人食哂你口水尾

我先知原來係冇禮貌!至此再冇呢種事出現過!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果係自己兄弟姐妹既囡囡我會出聲,但姑奶就咪喇

愛 我 就 別 傷 害 我

大宅

如果你想小朋友改我會講,由其在家有家人包容,但出外就醜怪了。亦順便教佢可夾起時也夹给父母!

首頁

尾頁

跳至