自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

回覆:咁樣嘅細路仔你會唔會逼佢?

cut 平日晚上電視時間改為看課外書,同佢去圖書館揀

加一樣有關身體健康的興趣班,等小朋友從小培養運動的習慣

strengthen語言能力,因呢樣要長時間浸,phoenix, writing, listening 最好用遊戲方式,如有英文老師上門一星期一次,英文對話和他捉棋,整吓簡單手工仔,整吓雪糕咁
教佢上網找尋食譜,佢自己問題的答案,lead him to find out answers by himself, learn how to analyze, etc

中文弱的話也要多寫,如一星期一堂,慢慢浸

我都不喜歡逼小朋友,但怕他將來想學時會更辛苦

以上最少加埋每星期三個鐘,不計閱讀時間,應該ok

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆 healthymimi 的帖子

你建議好似好豐富咁,我會試下,睇下得唔得,多謝你

珍珠宮

呢個情況係要改善學習態度,教佢分配時間。 人只會越來越懶,就算大人,無嘢逼下有幾何會自動勤力?

搞掂課堂嘢,可以睇書,唔係睇電視。 你有無時間自己教佢嘢?呢個擺明係聰明仔,呢類學生要俾 d 挑戰佢,可以教佢深 d 嘅嘢,自己俾 d project 佢做。 唔係要逼佢識深 d 嘅嘢,但要 keep 住 challenge 佢

禁止訪問

引用:回覆 yukitsoi 的帖子佢已經懶到頂㗎啦,佢

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

他成績不差又不是不愛上學,其實我覺得cut電視時間,比佢做d益智d的活動或興趣班便ok啦!

男爵府

唔温書都考到D成績唔差喎,咁佢係全級14/15名嗎?另外,學校D學生派中學OK嗎?

伯爵府

回覆 l_wingwing 的帖子

佢好鐘意返學嘅,因為話好多人陪佢玩!

水晶宮

好媽媽勳章

小一小二課程仲淺,當年幼稚園老師話呢2年起碼要有9字頭先算合理。

我女今年p3 全部科目都9字頭,但全級都只係15名內(8成自己温,我只話佢知温乜)
大仔p6,中文8x, 英數常9x, 全級都只係3x.
已經係普通屋村學校咋。

所以除左唔好睇咁多電視,要同佢揾樣興趣做寄託,唔係到出年成績好易插水,因為p3 啲野比p2 會深好多。

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

回覆 idychoi 的帖子

派位ok啦,全級都係中間位置

伯爵府

回覆 patpat234 的帖子

佢學校課程唔算淺啦,因為有同補習嘅家長傾過,話佢間學校功課方面係比區內嘅小學深D

珍珠宮

引用:回覆+healthymimi+的帖子你建議好似好豐富

原帖由 carrieylaa 於 15-06-01 發表

你建議好似好豐富咁,我會試下,睇下得唔得,多謝你 ...
不客氣,逐樣慢慢加⋯⋯仲有暑假可安排多少少活動比佢,等佢不要太懶⋯⋯英文keep 住用否則過了暑假乜都忘記!大家小時候也一樣

珍珠宮

carrieylaa 發表於 15-6-1 00:41
從來唔溫書,每日放學返屋企睇電視睇到六點幾七點先做功課,做完功課就完成任務一直睇電視就睇到瞓覺,考試 ...
有乜好逼?成績ok咪得曪!你真係想佢搵到讀書真蹄,你就要比佢自己發掘。唔好用自己嘅標準去衡量佢,到佢有日覺得憑聰明唔夠時、自然會努力

si_princess_si    發表於 15-6-1 02:45

伯爵府

回覆:NOXTSANG 的帖子

嘩,唔理佢都有咁好成績,我嗰件理佢同佢有一齊温書都唔合格,今次又唔知佢又會點。

伯爵府

呢類學生其實好惡教,因為成績又唔係話差到你可以鬧佢嗰種,但又激發唔到佢鬥志喎

伯爵府

回覆 coffeeling 的帖子

大少少識諗應該會好好多嘅,我都望緊我嗰個係咁,大家加油

男爵府

畀面勳章

成日睇電視又唔温書都係中間成績,咁一啲都唔叫差啦!我覺得真係要做嘅係,考試前要佢温吓書先睇電視,咁就好啲,唔好比佢越嚟越懶,同埋要知道乜野係工作(即係佢宜家做小朋友要做事)時工作,遊戲時遊戲咁就ok

伯爵府

引用:從來唔溫書,每日放學返屋企睇電視睇到六點

原帖由 carrieylaa 於 15-06-01 發表
從來唔溫書,每日放學返屋企睇電視睇到六點幾七點先做功課,做完功課就完成任務一直睇電視就睇到瞓覺,考試 ...
佢咁樣都可考14,15,可見小朋友資質唔差,如肯每日溫下書應可考10名內(考頭5名都有可能),所以我做父母的話,我一定要佢改善,補唔補都係其次,最緊要佢肯專心溫書

伯爵府

回覆 monkeydiary 的帖子

我都知,問題懶到出汁,死都唔肯揭開本書,所以先諗去補習=强制溫書

男爵府

建議小朋友看多D中,英課外書,佢鐘意睇漫畫,可以看D成語漫畫,英文卡通漫畫,認識多D字庫。
還有,培養佢有課外活動,打波,砌機械模型,話劇班等等。

小朋友是聰明的,希望佢繼續保持水準,無壓力地面對學業成績。

公爵府

我姨甥女就係咁,細個父母搵食,公公婆婆湊,邊識同佢溫習,日日放學睇電視,但成績又ok,小三以前都全班10名內

但一升小四就唔掂,hea慣左,覺得自己唔使溫都咁叻,今年跌到全班20幾名,媽咪話陪佢溫又話自己搞得掂,其實關埋房門做自己野,一係訓覺,迫佢溫半個鐘就發脾氣話好辛苦,我覺得讀書要從小培養

首頁
12345...6

尾頁

跳至