自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:好煩。我個名字典有的,但好多時打字出唔到

原帖由 hanbb 於 15-06-08 發表
好煩。

我個名字典有的,但好多時打字出唔到,連醫院都出唔到,中文名成日都只出頭兩字,搞到姑娘叫名,我 ...
我個名,字典,倉頡都有架,只係唔常用。

琥珀宮

攞出世紙好似會幫你造字,但出到嚟社會,返學返工,電腦打唔到,係好麻煩架,一般唔會幫你造字,唔多建議用打唔到的字做名

珍珠宮

回覆:BB改名, 倉頡速成打唔到既字

朋友話某啲字係四大長老提出, 朋友想簡單, 又有三點水, 叫珈(滺/澆)人人識讀, 多謝各位意見, 謝謝. Thanks.

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

要記住倉頡入面可以打到呢個字,

就算去到任何國家嘅電腦有倉頡都先可以打到

如果將來小朋友大左,去左外國,有需要打自己名時,唔通次次都拎本字典去比人睇有呢個字?

要特別嘅名同字大把,何必攪到咁麻煩

珍珠宮

hanbb 發表於 15-6-8 15:36
好煩。

我個名字典有的,但好多時打字出唔到,連醫院都出唔到,中文名成日都只出頭兩字,搞到姑娘叫名,我 ...
我同你差唔多,我個名好 d 電腦出到,但最尾個字連中文老師都會讀錯。睇醫生未試過俾人讀o岩名,所以同仔改名都一定要改 d 人人都識讀o既字

侯爵府

引用:朋友岩岩生完, 想改珈X, 第三個字要有三點

原帖由 曼谷奶茶 於 15-06-08 發表
朋友岩岩生完, 想改珈X, 第三個字要有三點水,
滺字, 善字加三點水, 舜字加三點水, (欣/恩)加三點水.
拎出世 ...
其實中文本身應該冇呢三個字

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:曼谷奶茶 的帖子

打到,仲要自己都寫到,有時佢打出黎個字,同你平時寫既係唔一樣,入境處都要你跟佢打個個字黎寫!好似個鈴字咁,我寫開係金令,但入境處唔係打令字的!

眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

珍珠宮

好媽媽勳章

唔好改呢D名,係改名大忌

珍珠宮

好媽媽勳章

"澆"字讀"嬌",唔係要改這個呀

珍珠宮

本身無, 亦睇過字典都係無, 只係四大長老想改, 盡量想改到, 朋友話無都無所謂, 佢可以改返自己想既名.

珍珠宮

回覆:PCMW 的帖子

老人家話好.

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:朋友岩岩生完, 想改珈X, 第三個字要有三點

原帖由 曼谷奶茶 於 15-06-08 發表
滺字, 善字加三點水, 舜字加三點水, (欣/恩)加三點水.
拎出世 ...
其他重要文件唔講,只係由讀幼稚園開始已經好麻煩,名字label要人手寫,全班小朋友都係print,自己嗰張咁特別,小朋友有咩感受??

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

你朋友係倉頡轉世, 玩造字??

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

唔好用D咁僻嘅字. 我個名其中一個字係"異體字", 即係類似"強"同"强"咁. 我每次過關返大6都好麻煩, 因為大6果邊電腦顯示唔到呢個字. 我亦唔可以用中文名喺國內銀行開戶口, 因為顯示唔到....

水晶宮

唔會用呢d字。
咁多三滴水的字揀,一定要揀呢類連打都打唔到的字嗎?

珍珠宮

改啲唔常見/大部份人唔識讀既名會阻礙小朋友社交,有啲人會因為唔識讀個名而唔叫小朋友

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

回覆:diong 的帖子

老人家想叫.

珍珠宮

回覆:小歪仔 的帖子

唔係倉頡轉世想造字, 而係老人家想改名既字無三點水, 想問下得唔得.

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

曼谷奶茶 發表於 15-6-8 15:15
拎出世 ...

..叫你朋友個4大長老唔好太過標奇立異啦....玩死自己個孫呀...
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

大宅

我多嘴講句, 我睇開個相士話依家d父母鍾意改d好難讀又特別既字, 佢話其實咁樣唔好

首頁

尾頁

跳至