親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

引用:Quote:super2046 發表於 15-6-12 07:44 佢

原帖由 tst1800 於 15-06-12 發表
我有四歲 & 六歲細路各一, 上次三個人去日本 ( 我老婆早一日到 ), 復活節第一日滿座無連位, 我都係坐係佢地 ...
我地一上機即刻找空姊幫手。。。從來冇大大聲,巴巴閉!我地一家四口行去機尾等空姊消息!從來冇插手講野!冇比臉色人家睇!我明白,幫係人情唔幫係道理!
你坐係打斜可以照顧小孩,我地係四個唔同位置冇得打斜,如果唔轉位咁點望到佢地?
我想重新強調,我想同大家分享重點係個男經理嘅態度同佢解說得唔清晰!

我得到今次體驗就好似大家咁講。。。經一事長一智!
多謝大家回應:)

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+Neromagic+於+15-06-11+發表

原帖由 super2046 於 15-06-12 發表
其實蚊型公司唔一定係衰!係個男經理有問題!
問多次家姊,個男經理係講明已劃埋位,比個坐號我家姊睇!
個男經理無啦啦要呃你家姐話已劃位,仲要作埋個坐號?咁講大話對佢又無處,點解佢要咁做?好唔合理!我偏向相信係大家溝通有誤會!

男爵府

Itinery印咗座位編號又如何,試過去到機場,地勤話agent冇劃位,張itinery係agent印嘅,有問題要問番agent,唔關航空公司事,嗰agent仲係老字號,大行嚟。

樓主唔滿意嘅,未必係有冇預先劃位,而係嗰經理話做咗(當樓主家姐冇聽錯),其實係冇做,如果一早話冇劃位,咁樓主就會自己去安排,唔洗去到機場至知咁狼狽。

大宅

回覆:大家要小心揀旅行社

我試過agent幫我劃左位,跟住上國泰網lcheck都有,點知佢臨出發前轉機型將我地啲位調亂晒,我仲要有個4歲嘅小朋友,當時真係好忟,最後上到飛機空姐都執左好耐位先攪得掂,原來全機人都調亂晒。之後打去國泰都冇用。

跟住去旅行我都醒,隔一段時間會去國泰網度check,又真係俾我出發前3星期調晒我啲位,去程將我原本嘅靚位俾左人,回程仲衰,放晒我啲位冇俾返個位我。好彩發現得早,即刻打去國泰嘈先mark返。但都冇左原先的靚位。

經一事長一智,而家我間唔時會去airline網check check個位係咪仲mark緊。

子爵府

回覆:Neromagic 的帖子

王國會長

王國會長

super2046 發表於 15-6-12 07:44
佢話已經既好位,比個票,坐位我家姊睇!我絕對冇小事化大。。。。。
點解你可以咁講嘢?我唔知你有冇小孩 ...

搭飛機買票 mark 位唔同你去睇戲買票 mark 位, 就算買票當日mark 左, 航空公司係有權隨時分配另一個位比你. 最常見係航空公司到出發前一段時間會將未check in 的預留位release 比其他人check in. 所以就算mark 左位都要第一時間做online check in. 另一情況就係換機款, 那也會將位重新調配.

"佢話已經既好位,比個票,坐位我家姊睇!", 係咪比個itinerary 你家姊睇? 如果itinerary 見到有位, 那旅行社已做晒本份了. 致於個經理有冇問題, 因唔知你家姊和你跟他的對話如何難以評論了.

王國會長

王國會長

木土土 發表於 15-6-12 10:38
Agreed!而家平機票無得訂票時劃位,出完機票agent責任已完,之後check in 劃位都係客人自己責任 ,想要咩 ...

平機票無得訂票時劃位要睇航空公司, CX就唔得, 但我暑假坐星航千幾銀平機票也可以訂完在網上自行劃位.

大宅

引用:Quote:原帖由+tst1800+於+15-06-12+發表我

我地一上機即刻找空姊幫手。。。從來冇大大聲,巴巴閉!我地一家四口行去機尾等空姊消息!從來冇插手講野! ...
我們2大2細都試過上機要分開坐,好彩係日本回港時好多人主動讓位,可以坐在一起。其實Agent/航空公司好多時都有問題,試過有曬位但到counter又話無,係香港一般都找到位,係歐洲轉機時要等所有人坐好先分比你,當然回來只有complaint agent ,但都是無用。
結論:有大有細不能單純信張Eticket, 只能2小時之前到counter mark位才安全!

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+15-6-12+10:38+Agreed

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-06-13 發表
平機票無得訂票時劃位要睇航空公司, CX就唔得, 但我暑假坐星航千幾銀平機票也可以訂完在網上自行劃位.
...
我都試過有d航空公司,網上訂位係特別有優惠可即時選位,同一class code 經航空公司hotline或agent訂都無!

男爵府

回覆:super2046 的帖子

你咁叫惡夢?我試過喺Maldives飛Singapore返香港,個agent冇幫我confirm機位,真係全機爆滿咁滯,好彩仲有兩個廁所門口位!

男爵府

引用:大家去旅行要小心找旅遊公司!事原兩個月前

原帖由 super2046 於 15-06-11 發表
大家去旅行要小心找旅遊公司!

事原兩個月前,我一家跟家姊一行六人想暑假前帶兩個小孩去玩下(因為大仔九 ...
我有訂過旅行社一般無得一早mark定位只能起飛前48小時在網上check in 及簡位的!就算自己上網買經濟客位也如是!你地事前無溝通好呢一點!男經理如無和你講清是無得預早mark定機位佢亦有錯!

琥珀宮

引用:你咁叫惡夢?我試過喺Maldives飛Singapore

原帖由 mushroomcat821 於 15-06-13 發表
你咁叫惡夢?我試過喺Maldives飛Singapore返香港,個agent冇幫我confirm機位,真係全機爆滿咁滯,好彩仲有 ...
而家最穩陣做法係24/48小時前自己online checkin攞位先confirm !

大宅

引用:Quote:原帖由 mushroomcat821 於 15-06-13

原帖由 木土土 於 15-06-13 發表
而家最穩陣做法係24/48小時前自己online checkin攞位先confirm !
我好幾年前試過公司出差,做人肉速遞,由香港出發飛法蘭克褔,再去慕尼黑,再去哥本哈根,之後經倫敦返香港,成個旅程30幾個鐘完成,機票係出發果日下晝先出,午夜出發,點知,一早去到機場 check in, 佢話無位,問我可唔可以轉飛巴黎。。。我話唔可以,因要响慕尼黑放低嘢同約咗個客。。。佢就比咗200 coupon 我叫我坐低飲嘢,1個鐘後返去。
返到去後重要等多15分鐘,等到無人check in 先比位我,原來 over sold。 上到機,坐我隔離果位外籍人士目露兇光,之後好多空姐空少行去 say sorry, 叫佢可以同 customer service 投訴, 跟手就有人攞餐比佢食,原來佢應坐 business class,但因無位要坐 econ。。。 佢好多時都望住 business class果度

註,我張機票都好貴,重係魚翅航空公司

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+tst1800+於+15-06-12+發表我

我地一上機即刻找空姊幫手。。。從來冇大大聲,巴巴閉!我地一家四口行去機尾等空姊消息!從來冇插手講野! ...
我都試過,6歲自己坐冇問題,細嗰個就調到相隔幾個位可見視缐範圍內

首頁

尾頁

跳至