論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

tingtracy 發表於 15-6-15 16:51
我家工人做左7個月,同我講佢邊個邊個fd可以放假,都係未做夠1年,唉....我只接受到做夠1年可以放7日,機票佢自 ...
我都好怕O的姐姐,成日話佢FD 點點點, 之前我個姐都係,一有要求我唔贊成就祼佢O的FD 出黎講

大宅

回覆 elyannes 的帖子

我諗住如果佢再講,我就會話我d fd 既姐姐個個都係做完2年先放假~唔係佢先有fd~我夠有落~^^

象牙宮

tingtracy 發表於 15-6-15 16:51
我家工人做左7個月,同我講佢邊個邊個fd可以放假,都係未做夠1年,唉....我只接受到做夠1年可以放7日,機票佢自 ...

不同雇主, 做法各不同.
未享有假, 就先預支/預付.... 唔係每个人都收...
不如你向公司 預支假/ 工資! 看人事部理不理你.
不四處唱哀你..先怪.

滿一年先有7日
滿二年先有机票.. (被炒另計)

愚蠢的雇主, 仍多... 叫工人搜尋吧.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

回覆 tingtracy 的帖子

佢係我friend 既舊工人, 應該信得過,而家差唔多1年,都手腳企理,買餸又有單,亦會買經濟既餸菜,清潔用品又唔會似舊工人咁浪費,所以比張機票不算什麼,即平均每月多比100蚊,佢幫我省埋D廁紙,清潔用品,油果D都唔會小過100蚊啦。明年佢放7日,我地請假都容易D

公爵府

回覆:到底有幾多僱主俾未做夠1年工人放晒14日年假

我 !
工人做 5 個月,放左 2 星期no pay leave

大宅

回覆 yeikaki 的帖子

are you FTM?

子爵府

回覆:到底有幾多僱主俾未做夠1年工人放晒14日年假

我菲姐反工第三日已問九個月後 可唔可以反菲過節
我當時係ftm 我心諗你都傻傻地 表現好都可考慮 但你只做左三日

大宅

引用:Quote:tingtracy+發表於+15-6-15+16:51+我

原帖由 333s 於 15-06-16 發表
不同雇主, 做法各不同.
未享有假, 就先預支/預付.... 唔係每个人都收...
不如你向公司 預支假/ 工資! ...
請問佢斷約是否僱主一定要提供機票?

咁炒佢點解唔洗比機票詎?

子爵府

回覆 Iceman00852 的帖子

無論係工人炒你或你炒工人你都要負責工人返鄉機票,如是完約僱主要提供來回機票。

象牙宮

Iceman00852 發表於 15-6-17 07:02
請問佢斷約是否僱主一定要提供機票?
咁炒佢點解唔洗比機票詎?

anwer in immigration website.
re. domestic helper

try find it yourself. if still cant find out. i give you website.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

tingtracy 發表於 15-6-16 23:06

are you FTM?
NO

大宅

OH...有人幫你睇小朋友,所以你可以放佢兩星期no pay~唔怕佢唔番來咩?

公爵府

tingtracy 發表於 15-6-17 11:19

OH...有人幫你睇小朋友,所以你可以放佢兩星期no pay~唔怕佢唔番來咩? ...
我自己放假睇, 我5 驚, 佢 final 返左泥

大宅

哦...原來係咁~哈哈但我自己都冇咁多假可以放

首頁

尾頁

跳至