自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好小事著, 唔洗唔開心喎, 對得著自己良心就得啦, 洗乜理人地講咩, 又唔係要同人地交代

baby_chu    發表於 15-6-18 16:04

公爵府

PLAYROOM 先多細菌, 我都寧願去公園...室外就算有細菌都無咁集中

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:baby_chu 的帖子

支持你!我識人個仔湊到養貓咁,唔落街唔搭公共交通乜都消毒咁!個仔到家下小學都成日病!身體其差!

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

伯爵府

我覺得你生活好正常, 好稱職喎.

baby_chu    發表於 15-6-18 16:05

禁止訪問

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我都係咁湊架,少少鼻水但食得,玩得,瞓得

原帖由 rm_hk2001 於 15-06-18 發表
我都係咁湊架,少少鼻水但食得,玩得,瞓得,我唔會比小朋友食藥,細B兩歲,今年無病過,大B要返學,病過一 ...
佢地小朋友都有去公園玩、行,不過係夜晚!因為唔曬喎!夜晚去公園玩哩方面我唔太認同!中學都讀過光合作用,夜晚植物放二氧化碳,小朋友咪吸好多囉?!所以我只夜晚同佢地去過一次!
同埋佢地對我對B女失平衡坐咗落地嘅處理手法好唔認同!因為我教個女企番起身後拍拍對手拍拍膝頭拍拍pat pat 繼續扶住行!

男爵府

回覆:借個位呻下!

我同你一樣諗法,不過有陣時係我怕熱就轉咗喺商場跑而唔去公園,我有個fd相反,佢平日唔俾出街唔會俾個女出街,話出去又曬又多細菌,佢講到咁矜貴又點,結果係佢個女個個月都病,間唔時仲要入醫院果隻,所以做父母只要對自己嘅仔女負責任就得,唔使理人,人哋鐘意咁樣對佢仔女負責任係佢嘅事

珍珠宮

2024年龍年勳章

baby_chu 發表於 15-6-18 15:19
佢地小朋友都有去公園玩、行,不過係夜晚!因為唔曬喎!夜晚去公園玩哩方面我唔太認同!中學都讀過光合作用 ...
你班豬朋唔係要你即刻沖埋個女到, 扶起個女然後打地地/鬧地地咁高招呀?!

newcook    發表於 15-6-18 16:07

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:baby_chu+發表於+15-6-18+15:19+佢地

原帖由 BK2002 於 15-06-18 發表
你班豬朋唔係要你即刻沖埋個女到, 扶起個女然後打地地/鬧地地咁高招呀?!
...
佢地話.... 點解唔帶佢去廁所洗手洗腳喎~ 只係就咁拍幾下,好污糟喎~

大宅

其實你好叻!
自己嘅付出未必會得到所有人認同,亦都無咁嘅需要!
你比好多媽媽付出得多,唔駛理人點講!
坦白講,有人話小朋友唔應該吸咁多冷氣,亦有人話熱到出晒汗疹點解唔開冷氣...
其實做咩都會有說話聽,只要做自己認為對的,別人嘅說話,咪當參考囉!

baby_chu    發表於 15-6-18 16:06

大宅

BK Milk勳章

安排得好好呀
唔駛理其他人點講,你自己都識講佢哋啲小朋友成日病睇醫生啦,你就五隻手指有找,哩個已經話緊俾你知你嘅做法係啱嘅啦,加油
如果佢哋再話你,咪話返佢哋囉:係呀,我虐待緊我個囡呀,所以佢相比起你哋啲仔女,好少去探望醫生囉

baby_chu    發表於 15-6-18 16:09

公爵府

hashtag影視迷勳章

使乜理人,最緊要個女健康咪得囉,每個人都有自己嘅方法湊小孩。

baby_chu    發表於 15-6-18 16:10

男爵府

我覺得你做得好好,好全面咁照顧女女。要多d接觸外界,抵抗力先會增強。下下過分保護,都未掂就消毒,咁冇機會接觸細菌,抵抗力會跟唔上,你朋友嗰d叫過分保護就真。醫生都建議大人唔好成日留係冷氣房,要多外出走動啦,何況小朋友。

baby_chu    發表於 15-6-18 16:11

男爵府

你絕對冇錯,我個女2歲半,由識行開始日日去行山,有時仲一日行兩次。 佢識行前氣管敏感會成日咳喘,行山後冇再咳過。 另外我屋企係晚飯時先開一部廳冷氣直到瞓醒第二朝熄,下午最熱時係打開大門開風扇通風。 小朋友係要多出汗先健康,唔俾佢出汗係有違大自然法則囉!果啲係要長開冷氣俾小朋友既家長只會令到啲小朋友唔捱得唔熱得唔凍得,路人甲經過打個乞嚏佢地個細路都即刻中招睇醫生。 根本係佢地個價值觀錯左但自己又唔知,就以為你係錯。 樓主,駛鬼理佢地,小朋友愛活動愛大自然才是最健康快樂的小朋友。

baby_chu    發表於 15-6-18 16:12

大宅

回覆:baby_chu 的帖子

世上有很多不同價值觀的人,女是你的,不用理別人說什麼,對這些人更要敬而遠之,記住她們不是專家,當佢地唱歌好了,不用為這些而哭,你很棒!盡力而為就是了。做媽的不會保護自己的兒女,難道她們比自己更懂自己生的孩子嗎?堅守自己的原則,呻完就算。

baby_chu    發表於 15-6-18 16:14

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

baby_chu 發表於 15-6-18 14:32
我諗我算係1個非正常嘅全職媽媽!
頭3個月餵人奶,之後因為某D原因,被醫護勸導轉奶粉!當時已知奶粉可能無 ...
JM 你做得好好啊,唔洗唔開心我都好鐘意比小朋友室外活動多啲,接觸下太陽見識下呢個世界幾好啊。仲唔洗下下都靠書本講啲常職比個小朋友知我覺得你係一個好媽媽同好囡囡

講真我由細到大身體都唔好最高峰一個月睇兩三次醫生(都係氣管唔好),我媽媽都話可能細個太緊張咩都唔比掂影響(佢話我係金菠蘿)。所以到生我妹妹果時我媽媽都會由佢周地爬下,出花園仔玩下,反而我妹妹身體真係好我好多一年都病唔到兩次醫生添喎
所以我覺得你咁做係好正確,唔好理人哋點講唔好唔開心喔。

baby_chu    發表於 15-6-18 16:15

水晶宮

回覆 baby_chu 的帖子

其實我唔覺你有問題喎。。。 我子D怕人去PLAYROOM唔著襪, 我自己同呀B 一定著.. 我都唔鐘意成日開冷氣, 但我家向西, 無得唔開...你唔好唔開心, 你冇可能滿足矖所有人, 好似我咁, 我堅持唔到两歲唔比大人嘢佢食, 我知好多人都話我點解唔比, 大人嘢好多TIM加劑, 同埋面包果D我又唔係唔比, 我唔會理人, 個B係我既我覺得啱同對佢好就得
你加油呀, 唔好理唔多.

baby_chu    發表於 15-6-18 16:16

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實你好好,起碼有餵人奶先,我連人奶都冇餵過同你既做法都係一樣,唔覺有問題,加油

baby_chu    發表於 15-6-18 16:17

伯爵府

回覆 baby_chu 的帖子

樓主好正路, 我撐你

baby_chu    發表於 15-6-18 16:37

子爵府

引用:Quote:原帖由 rm_hk2001 於 15-06-18 發表

原帖由 baby_chu 於 15-06-18 發表
佢地小朋友都有去公園玩、行,不過係夜晚!因為唔曬喎!夜晚去公園玩哩方面我唔太認同!中學都讀過光合作用 ...
你岩,夜晚係植物吸氧氣放二氧化碳的,我兩個都只可以下午4:00玩到5:30,但一定要噴蚊怕水和塗防曬,夜晚係爸爸的親子時間,睇書,講故事,靜態啲好準備9:30瞓

其實湊小朋友各家各法都無問題,自己只可以控制自己把口,其他人,由他們說吧,有人話我好比小朋友下午去踏單車,去遊樂場係浪費光陰,應該去學多啲野,我唔理架,6歲前學咁多做咩呢,贏在起跑綫,輸在半路點算

學懂跌,人生才可走下去吧,加油

baby_chu    發表於 15-6-18 16:48

首頁

尾頁

跳至