懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:順產其實有無必要去私家長?

或者咁講,$450同$45000得到既野當然唔同,亦好合理

男爵府

其實係揀 嗰幾日的 “居住環境“, 唔係 “有無必要“ 呢個問題 喎

29/08/2014, BB born @w14. We will always love  you & hope you rest in peace  

大宅

服務都係其次。。。主要原因係私家會用藥幫你縮短產程吾洗痛甘耐。。。私家肯定會即時提供止痛藥/針/氣比你。。。仲可選擇真正的無痛分娩服務(由頭到生都吾痛吾停痛)。。。私家由專業有經驗E生聯針係重點。。。手摰好係靚同吾痛冇手尾

victorian2015    發表於 15-6-22 13:31

珍珠宮

睇自己點念,覺得私家好就揀私家。

大宅

我8月會響聯知生~由產檢到而家30w+,d醫生同姑娘都直都唔錯~上2星期我入左去食妊娠糖尿餐..可能果間房係for待產,所以好靜~我訓左幾覺~~XDD~
其實私家定政府,一來取決有無經濟能力..二來touch wood有咩事..政府始終支援會好好多~我公司大老闆都係咁講~因為佢老婆頭一胎響私家,第二胎響政府~佢都覺得政府唔差得過私家~!
生BB,始終以BB安全健康為大前題~!!!

公爵府

我覺得好現實既,好多時候就需要考慮到經濟情況

別墅

引用:我喺政府順產生,由入院到出院後follow up

原帖由 EstrellaDamm 於 15-06-22 發表
我喺政府順產生,由入院到出院後follow up都好滿意。我生完入住特別房,覺得係best of both worlds,政府同 ...
請問你邊間生呀?自己申請去特別房?

別墅

引用:我13年係最劣評既屯門醫院順產,簡直5星級

原帖由 Meito_128 於 15-06-22 發表
我13年係最劣評既屯門醫院順產,簡直5星級服務
無論產前產後房d姑娘同姐姐頭上都好似有光環咁:wahaha ...
住荃灣可以去嗎?

別墅

引用:我8月會響聯知生~由產檢到而家30w+,d醫生同

原帖由 $2yeeman 於 15-06-22 發表
我8月會響聯知生~由產檢到而家30w+,d醫生同姑娘都直都唔錯~上2星期我入左去食妊娠糖尿餐..可能果間房係for ...
認同,老公同我講一樣的野,不過就覺得佢唔理我

水晶宮

kimkim168 發表於 15-6-23 06:51
請問你邊間生呀?自己申請去特別房?
東區。係呀要填表申請排隊。我係落咗產房後填表。先到先得,公務員及家屬優先(我唔係),但排到就要即刻俾錢,唔理你生完未。

大宅

回覆 kimkim168 的帖子

因為我始終會擔心生BB既時候有突發事件發生,而響呢D情況下,要諗清楚私家定係政府既處理會快D啦~!所以醫療設施完善既始終係好好多~!

大宅

引用:Quote:原帖由+Meito_128+於+15-06-22+發表

原帖由 kimkim168 於 15-06-23 發表
住荃灣可以去嗎?
唔係好清楚,但其實一般人都唔會想係屯院生既

別墅

我又覺得私家好d Lor, 因為一入院會有醫生take care, 唔洗係公立痛死係床冇人理幾日, 公立有時好彩有好護士,但都係博一博咋喎!而私家就確保好服務! 依d 錢比到就唔好慳啦 ,去少幾次旅行都差唔多回到皮啦

大宅

我覺得探病時間長短對我嚟講都好重要,自己就比較 prefer bb 出世後C6可以在床邊陪伴而唔係得1 - 2個鐘嘅探訪

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如在政府醫院生, 係要揀間較好口碑, 我第一胎在瑪麗生, 幾好。今胎就去東區生, 檢查樣樣都有做足。今個星期預產, 未知生產情況! 但我幾位朋友都讚東區好, 所以唔太擔心。

首頁

尾頁

跳至