夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

回覆:《求救》老公同我爸媽不和可以點....

將件事再睇得簡單啲,就係現在你父母唔比錢買樓,現在你C6嬲咗你地。

複式洋房

引用:唔好介意我咁講,其實我覺得你老公係你面前

原帖由 Kapo1021 於 15-06-23 發表
唔好介意我咁講,其實我覺得你老公係你面前扮好人,實質想唔覺唔覺扼你娘家D錢,而家話唔加佢名啫,遲D就好 ...
其實佢叫我返我媽度訓果下我都真係好傷心,我都有好似你咁諗過係咪嫁錯人。
不過到冷靜落黎時我係度分析件事,其實結婚前我老公都有同我提過佢想買樓,佢意思係佢買,因為佢真係比我揾錢多好多,同埋本身佢屋企環境都唔錯,只係佢同我老爺關係有d差,但係我相信佢係比得起嘅。
而我呢邊呢,其實咪話係媽咪想比我做嫁妝所以先考慮話買個單位比我嘅~其實未出事之前我媽咪都有同我老公講下樓價心得。又因為我知我老公有意想買樓,所以我地本來有商量過一間自住,到第二間就投資。我唔識呢d野所以我本來仲提意如果媽咪買果間話落我名就不如加埋我老公個名啦,係佢話我知有果個乜野稅先叫我唔好傻,個名要留返第日用。
跟住媽咪咪話周轉問題,我老公就問我係咪好鐘意果度,不如幫我供左佢啦,話第二間果度有鬆動錢再算... 不過媽咪就話bb 出世多洗費,所以唔贊成我地供樓咁姐。
我係覺得佢脾氣真係大左d... 但係好似佢嬲又唔係冇道理...

複式洋房

引用:Quote:原帖由+wahahaic+於+15-06-23+發表同

原帖由 Hippo323 於 15-06-23 發表
雖然兩邊都唔底幫,但c6問題大好多wo!

我覺得首先樓市再跌唔到,你老公再叻再識理財,都唔應該由老公開口 ...
咁我都認同你,始終冇人可以100% sure樓價會點發展,只係我媽咪提意買樓比我所以我老公先加把口分析姐同差隻腳落黎去睇樓姐,錯在佢多事囉v.v
至於佢要我返媽咪度果下好明顯係佢脾氣over左架喇,佢而家都知衰話知自己牛脾氣叫我返過去,不過我話仲返咩去,都就生啦,生左又係係我媽咪度坐月,我都懶得到郁。攪到而家好似拍拖果時咁,我地要約出去見面...=_=
至於佢話唔黎陪產果下,我就真係唔知應唔應該話佢,當然我係好想好想佢黎,但係佢已經知我媽咪話佢,而我媽咪又知佢知道左,成件事又真係幾尷尬... 而家就係煩點樣去抆走條刺....

水晶宮

引用:Quote:原帖由 pigdull_kwok 於 15-06-23 發

原帖由 Kiekkqueen 於 15-06-23 發表
係第一胎呀T~T 我都希望佢會回心轉意,其實我地都一直好期待bb出世,而家揾奶奶求救,希望佢可以講得掂我老 ...
諗清楚先,吾好俾99知住,搞多一層,個結越多越實。其實你阿媽得你一個女嗎?

複式洋房

引用:將件事再睇得簡單啲,就係現在你父母唔比錢

原帖由 wahahaic 於 15-06-23 發表
將件事再睇得簡單啲,就係現在你父母唔比錢買樓,現在你C6嬲咗你地。
老公嬲我媽誤會佢

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Kiekkqueen+於+15-06-23+發表

你父母出$喎,你地嘥時間好過你父母嘥$,買棵菜咩唔係睇咗咁耐就一定要買個wor!
買樓果度你老公係應該唔好 ...
係嘅,所以咪話情願冇件咁嘅事發生過囉,你話幾無謂,好似而家有理說不清咁...

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Kapo1021+於+15-06-23+發表唔

老公始終冇血缘,我一定企父母身邊的。
我其實就冇話企邊邊嘅,手掌又係肉手背又係肉,淨係希望佢地快d冇事咋...
我而家情緒超低落 v.v

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Kiekkqueen+於+15-06-23+發表

原帖由 HLDMaMa 於 15-06-23 發表
諗清楚先,吾好俾99知住,搞多一層,個結越多越實。其實你阿媽得你一個女嗎?

...
仲有個亞哥囉... 奶奶知道左喇,我係超騰雞嘅人,果下唔識處理就揾奶奶救命

子爵府

講真三個都好煩…
你就咩都講到甘白俾佢地知,好女兩頭暪呀…
你老公就小氣又EQ差… 郁d又嬲,竟然會叫大肚老婆返外家,突然激動早產點搞?又話唔陪產,就算嬲乜,個老婆係佢既,個仔更加係佢既,唔睇憎面都睇佛面啦!坐月幾重要,NB幾需要愛護… 為啖氣,無乜責任感
仲有得罪都講句,你媽…係好似好錫你,但好強權又唔識撈,既然係送你,理得你住邊?俾得起,就up個數俾你買到夠… 又呢又路,請問你住定佢住?一係就佢自己買,唔使理你鍾唔鍾意,佢自己啱心水買黎送俾你就得,你鍾意就住,唔鍾意就放租…

Superman-GF    發表於 15-7-3 14:40
BBd    發表於 15-7-3 13:35
mamacy    發表於 15-7-2 23:21
TiffChan    發表於 15-6-23 12:56

大宅

所以我話你老公識做人,講野好好聽,就係想你地信佢,呢D根本係騙子行徑,如果真係好既點都唔會捻住靠外父外母既,不過點都好,自己有錢點用都無所謂,不過真係唔好用你父母既錢,我唔係想害你,可能你老公真係一個好人,不過比多D時間睇清楚一個人都唔係一件壞事.

複式洋房

引用:講真三個都好煩…你就咩都講到甘白俾佢地知

原帖由 ms_ck 於 15-06-23 發表
講真三個都好煩…
你就咩都講到甘白俾佢地知,好女兩頭暪呀…
你老公就小氣又EQ差… 郁d又嬲,竟然會叫大肚 ...
你講嘅.... 好啱! 我覺得自己最錯,就係冇能力settle件事!

複式洋房

引用:所以我話你老公識做人,講野好好聽,就係想

原帖由 Kapo1021 於 15-06-23 發表
所以我話你老公識做人,講野好好聽,就係想你地信佢,呢D根本係騙子行徑,如果真係好既點都唔會捻住靠外父 ...
我明白,多謝你提點... 女人係應該要精明d嘅... 我都要令自己唔好太依賴

子爵府

引用:Quote:原帖由 ms_ck 於 15-06-23 發表講真

原帖由 Kiekkqueen 於 15-06-23 發表
你講嘅.... 好啱! 我覺得自己最錯,就係冇能力settle件事!

...
做人老婆要學既太多,慢慢黎啦,不過多一個小朋友,問題只會更大,將來會嘈既,唔單單係當年樓價低累你地買唔到樓,仲有小朋友管養…
你話小朋友會由媽媽湊,係米即係放佢屋企?你地住得好近?坦白講,見你環境應該唔錯,我會認同你老公請工人放係自己屋企,真係唔放心就叫媽媽黎睇住

水晶宮

其實就lee 件事黎睇,你媽媽冇錯,只係人老精,鬼佬靈。佢出於愛錫你,所以送層樓俾你做嫁妝,吾駛你地供,等bb出世後,仍然可維持高質素既生活水平。但而加睇樓係越睇越高,但樓價升吾係二、三萬,係幾十萬至一百萬甘升,甘睇完失預算吾買有幾奇呀?我地吾係暴發户,吾係炒家,眼見樓價係甘升,真係敢吾敢追好呢?你阿媽叫你吾好供,話供樓有壓力,咪就係想睇定D一炮過買俾你囉。

子爵府

jm你老公都有經濟能力的,唔好搞到佢似入“罪“你屋企先得架,再落去,有問題既,唔係佢同你媽…

男爵府

其實你啊媽 so smart, 你鬼掩眼先至覺得你老公有 planning.

水晶宮

至於你話老公吾係貪心,吾駛加佢個名落層樓度。當然你地關係好梗冇問題啦,佢吾駛俾錢有得住,已經係眼前好大利益啦,touchwood
你地婚姻有問題,你都要分一半身家俾佢啦!如果佢男家環境吾錯,而你老公又賺錢多你好多好多,你地又甘鐘意間屋,你地就應該自己供,同你爸媽講你地付擔得起,亦對間屋好合眼緣,所以決定買黎自住。樓價真的再起成再跌都係自住啫,都冇問題。至於你話你老公覺得間屋第日俾番你爸媽都冇問題,其實講啫,我睇你爸媽得你一個女,反正日後乜都俾你,仲點會要你俾番佢地呀?但反正你老公想買間屋投資,就不如佢買間屋住囉,你爸媽有屋俾你,嗰間要黎投
資都得架。

TiffChan    發表於 15-6-23 13:19

水晶宮

其實你兩個都年輕,家庭環境吾錯,亦冇計算甘多,但你話老公冇諗過要間屋,(而加可能甘諗)但你叫老公俾錢只寫你名又得吾得,如果有骨氣的真係應該自己買間屋,因可證明自己眼光而且你兩個都甘鐘意。至於而加樓市,好多老行專都跌哂眼鏡啦,你說你老公對金融有認識,我週圍朋友都係金融介,其中一個樓宇爆破原因就係年輕人驚
上吾到車,搏命追價,因為父母幫佢俾首期,佢地自己供,但萬一經濟逆轉,年輕人失業供吾起,樓市就會冧啦!lee D咪你mummy 憂慮既地方囉。

水晶宮

至於你老公就算嬲都吾應該叫你返去阿媽度住,甘算點,吾買樓你就嬲呀,就算俾外母誤会,都梗食啦,最多同你講吾好叫外母買樓啦!靠自己努力,最多再儲一些日
子自己買啫,有乜理由又話吾入產房,又吾想見你mummy呀!老实講,你爸媽又吾係dow 口dow面話佢,lee d 委屈都啃吾落,甘如果你99話你兩句,係咪你以後都可以吾去見佢地。lee件事又吾係你吾信佢,但你要面對一項大工程,佢可以話吾入產房,甘係咪連你都嬲埋,係我一定爆佢,佢仲想吾想做爸爸架。

別墅

你老公太小氣。

首頁
12345...7

尾頁

跳至