懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我都系2月尾3月頭,我都打算申請育嬰院。

珍珠宮

我唔係好認為番育嬰園會造成好壞影響。

嬰園有唔同活動,bb日間生活都會充實一點。放學放假有我陪。
長老湊都唔會咁好精力成日同佢玩同埋諗玩咩,仲要做家務買餸煮飯,有唔少時間佢咪又係要自己獨處。

食飯夠鐘收枱係正常,我做ftm都唔會餐餐都同佢搞一粒鐘。嬰園餐後係換片時間,仲換得密過我。

我仔番o個間係有老師放自己個bb o係度湊,除非佢可以公開地偏袒自己個bb

我身邊都有兩個放bb響育嬰園湊o既同學同事,由2-4個月大就湊起到畢業,冇一個心靈受創,而家讀緊幼稚園,仲好精靈醒目。

我自己二十幾年前己經知道育嬰園呢樣野,媽媽以前幫人湊bb,其中一個bb係育嬰園出黎,好獨立好乖,好好湊,係獨生女,我地當佢細妹咁看待,呢個bb而家長大成人,仲立志同做左護士,好孝順父母。我唔覺得佢有咩心靈受創同性格問題。咁當然父母教育都好重要啦。
何況而家o既育嬰園老師培訓同資源應該比以前更好的。

個人意見,不喜勿插。

poyy    發表於 15-9-10 17:54
rayrayus    發表於 15-8-15 21:10
victorian2015    發表於 15-8-13 19:07

大宅

回覆:請問育嬰園好嗎?如何收費?

我仔仔滿月後就入託, 係易病左, 不過亦因為有學校照顧, 我仔一歲就識行, 識自己用匙食飯。 亦因為學校有規律, 我小朋友從來唔偏食仲好鍾意食野。

有一點係我唔認同小朋友會喊到死都無人理, 我小朋友好鍾意笑, 老師勁鍾意佢, 學校唔會由一個小朋友喊死都唔理。 與其在家比四大長老/工人湊, 點解唔去育嬰院? 小朋友需要規律去建立安全感, 唔係話日抱夜抱就對小朋友好, 我個小朋友唔會lur抱,滿月戒左夜奶, 四個月就一覺訓天光, 佢係自己房自己訓的, 通常2045就訓, so far真係一個好好湊的bb

poyy    發表於 15-9-10 17:55
victorian2015    發表於 15-8-13 23:18

大宅

我自己係育嬰園大,三十幾年前喎。根據我媽媽講,我二歲已經戒片,病痛亦很少。相比我弟弟,一手FTM 我媽湊,佢每個月最少睇一次醫生,我唔覺得育嬰園咁差喎。

以前育嬰園湊我嘅姨姨,依家仲係我媽D friend. 三十幾年前食,人手同BB比例環境一定冇依家咁好。以前做嬰園姨姨冇乜要求,依家又要考試,進修。唔似以前冇皇管年代。

其實一般嬰園出來的小朋友,自理能力較好。對面試N/K班有着數嫁。

複式洋房

請問你系申請邊間咖,滿月後就可以入去太好啦,我想自己湊寶寶,湊到半歲先送巨去,我應該幾時申請呢?

伯爵府

引用:請問你系申請邊間咖,滿月後就可以入去太好

原帖由 iwmama 於 15-08-15 發表
請問你系申請邊間咖,滿月後就可以入去太好啦,我想自己湊寶寶,湊到半歲先送巨去,我應該幾時申請呢? ...
我見我朋友話懷孕5個月就排,佢4月生左,9月入學(育嬰院)

複式洋房

回覆 cloudyjess 的帖子

明白,謝謝

大宅

回覆:monkeyho 的帖子

好多謝你分享,我之前仲十五十六,已有育嬰園收我bb,大肚時覺得有多點小朋友一齊玩會開心,但我覺得又唔捨得,覺得好陰公,又驚佢食得慢食唔飽。
現在可以決定不去了

複式洋房

有冇人知大埔有冇呢?

珍珠宮

我4-5個月時報左2間, bb 11月出世, 我都知入園機會唔大, 但如果收的話, 我一定會比佢地入.
第一, 唔駛怕長老會緃壞, 我姑仔個女, 3歲都仲要人追住餵, 第二, 我報果2間育嬰園雖然未正式參觀, 但係報名時d職員比我既感覺到好好.

大宅

我大女係嬰院大,非常之好。
自理,飲食,群體生活各方發展很好。兩年只係三次發燒要接,身體健康。
老師們同其他嬰院家長好鍚佢,又識到家長互相鼓勵,感覺一家人咁,絕無後悔!
第二個都快入了。

我地有能力請工人,但呢兩年慶幸堅持冇請,相信阿女係嬰院學到既畀起工人湊會多好多。

男爵府

陪月勳章

我有2 個, 都係嬰院湊,個人認為
1. 嬰院老師點都知b的脾性, 佢地病會吾返工, 如果四大長大老/工人/ 保母係會繼續頂
2. 豐富餐單, 除非你有錢, 吾係你煮一餐粥仔都好煩, 又要吾同飯送, 買野都煩
3. 我2個全人奶, 大仔發燒了2-3 次, 細女直情無睇過醫生, 佢地係足月7 磅幾, 平時早睡早起, 底子打得好, 百毒不侵, 成日話有病毒, 其實幼稚園, 小學你都要放手, 好多人話細, 自己想
4. 總之一個人湊, ftm/長老/保母就一定有雜務, 電話, 家務...一定吾可以準時處理餵食, 定時上床, 佢哭你即刻抱有什麼用, 現女返幼稚園, 老師叫我比佢哭, 因為我趕返工, 佢會自然收聲, 吾通你吾放
5. 群體生活, 溝通技巧, 你帶佢去公園都未必做得好
所以 , 單獨工人+cam, 一定吾得, 長老同ftm, 可以彈性處理, 但你一定吾係專業囉

大宅

回覆:cindytsg 的帖子

你女女嬰院大,返幼稚園都會哭嗎?

伯爵府

monkeyho 發表於 15-8-10 17:36
如果要育嬰園, 長老, 工人三揀一,
我情願揀長老, 係佢地係會「寵壞」bb, 但bb真係需要人愛錫,
再「壞」入 ...
好陰公!

珍珠宮

我仔番緊育嬰園,
朋友個bb都有番過,仲番左2年畢左業,冇你地講得咁差,又陰公又盛,佢bb畢業後仲喊住同父母講唔捨得老師同d小朋友,佢每日放學都好精靈,唱哂歌咁。
唔好當左入面係孤兒院/兒童院。

男爵府

我有兩個小朋友,大囡奶奶湊,細囝放育嬰院,大既奶奶湊寵壞左,脾氣臭到冇得頂,十足港囡咁,係返左學係會好既,但比人寵壞既細路易教嗎?唔係囉,細既因為返學係乖好多,而且細既讓大既玩,細仔坐係到睇家姐玩,而家你問我我寧願大既都返育嬰院,就慣左好難教,而且郁d就發脾氣,話佢就走去6299到,係人都想自己教自己湊,但都要睇餸食飯,大既唔食細既都要食,工人就唔知,我放入育嬰院都五千幾但我寧願放入去好過比姐姐湊,每個人把尺都唔同,最緊要搵到適合自己既方法,做人都冇十全十美啦,但我覺得育嬰院湊得好好

男爵府

引用:我仔番緊育嬰園,朋友個bb都有番過,仲番左

原帖由 Littlecatta2013 於 15-09-04 發表

我仔番緊育嬰園,
介紹我去呢間育嬰院既朋友,而家上左小學,亦有定期返去探老師,因老師有問我朋友個囡話掛住小朋友

珍珠宮

回覆 waiwai2468 的帖子

係,寵壞左好難教得番。同埋我真係唔想BB細個接觸電視(長老一定長開)、接觸手機(工人姐姐實機不離手)。我覺得呢d禍害遠遠深過番育嬰園得多,育嬰園有玩具、兒歌、故事、活動、有野食(佢係唔食o既番到屋企都唔會食),唔覺得佢好慘。
我仔番o個間仲有戶外空間,夏天有得去充氣水池玩下水,其實老師大可以齋湊只做餵食換片,亦不愁收生,大把人排隊入,但點解佢地又要搞咁多活動俾小朋友呢﹖﹖

男爵府

男爵府

首頁

尾頁

跳至