婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

rainbowbabycoke 發表於 15-8-11 16:09
唉!點算?其實body check個d信唔信得過?
有人講body check 都要揾間好團購果d 就好流
雖然我都唔明,部機照出泥有咩分別

大宅

醫生說 1CM以上要抽細胞檢查, 1CM以下的不要太擔心.
不過我知道後都哭了 出來

別墅

引用:醫生說+1CM以上要抽細胞檢查,+1CM以下的不

原帖由 rrMM 於 15-08-11 發表
...
唉。我都哭!

別墅

引用:Quote:rainbowbabycoke+發表於+15-8-11+16:

原帖由 Jayden1026 於 15-08-11 發表
有人講body check 都要揾間好團購果d 就好流
雖然我都唔明,部機照出泥有咩分別
我係保險公司幫我搵,信得過嗎

複式洋房

回覆 Jayden1026 的帖子

係。是我講的。真係好流。佢用一個平價作招來,但埋到去,會sell你驗埋呢樣嗰樣,結果,成件事貴過醫院做。

首先,佢無醫生同你講解report ,得姑娘。而落咗搭後,佢哋亦有解釋,話:係醫生同你講就唔會咁平啦,傻豬!而,傻豬,係真係由嗰啲姑娘講出口
咁我當你真係成本問題,要平咁就無醫生講解,ok, 咁惟有怨自己貪平,
但佢哋手法係再sell你驗血啲咩尊貴套餐,又呢又路,無啦啦又洗多三差嘢!但結果,都係流流柴咁,咁咪感覺好差囉。

我同我朋友分別去驗身啦。佢做完話,佢要另外去旺角嘅診所做mammogram ,而個mammogram 係滿清十大酷刑級咁痛,做完返去痛咗兩日,感覺係夾到內傷。

佢咁講,我好驚!

但我開頭個plan 無買mammogram, 咁唔理住啦。
點知做完超聲波,佢話有兩粒係12點位。而十二點位,並唔係我自己摸到嗰粒。咁都唔理住啦。佢建議我做埋mammogram , 咁我諗,都上到嚟,又照到有嘢,咁做埋啦,係怕佢痛啫。
咁出到去房門,條姑娘sales中咗六合彩咁打開本乳癌患者傷口嘅相,我唔知佢係咪好想confirm 我會同佢開單,定驚死我唔夠驚,唔肯畀錢做埋mammogram , 呢啲負面hardsell行為真係好討厭。

咁我繼續講話好驚mammogram 會好痛,我朋友啱啱喺你哋度做完。
咁幾個圍住我想開單嘅禿鷹,其中一個就同另一個打咗個眼色,佢同我講話:你上到去話阿ling介紹嘅,唔同架而家,好好手勢。
嘩,啲口脗好唔專業囉,澳門手信街拉客咩。
Anyway,咁我被安排喺同一幢大廈上多四層樓嘅醫務所做mammogram ,唔係去旺角。
咁呢間診所個環境專業啲。但,我照到一半,跟住按指示繼續進行另一半,部機就突然down 咗! 我又要第日再照過,真係令人崩潰。

咁好嘞,成件事搞好。十四日後打去攞報告,佢話要聽姑娘讀報告呢,就要等到最快7月30。 其實,我已約咗專科23號見醫生,等得佢嚟,蚊瞓!(結果,我喺30號就做手術啦,真係等埋發叔先好唔好?)
咁好啦,我自己淨攞報告,跟手兩日後見專科。

上到去,佢畀啲print out 我,我問,有無mammogram 啲片攞走?
佢話:無架!
我問多兩次,佢都話無!
咁由於我要趕住返工,同埋都想睇下啲medical report 講咩,我唔得閒同佢嘈。

到我睇專科,佢哋都奇怪話點解會無片。
咁anyway, 專科醫生話ultra sound report 同 mammogram report 係各自講緊唔同位置嘅瘤。
我當場真係畀間化驗所激到啤一聲。
其實,我諗返,我有一粒自己都摸到,而當日超聲波係無提過嗰粒⋯都唔知條radiologist 咩料!
咁mammogram 就照到我自己摸到嗰粒瘤係懷疑個案,其他位仲有啲多數喺良性嘅lumps.....

講到呢度,咁仲係咪認為去邊度照同驗都一樣呢?係咪部部機都會做到一半down咗呢?係咪間間化驗所啲ultra sound 同mammogram reports 口徑咁唔統一,同一人淨講一忽呢?咁多唔專業嘅巧合,九星連珠一次過發生,都真係要好唔專業先有呢個效果囉!係啲人同機器都咁甩轆喎,真係唔知係我倒楣定點嘞!

故事未完。

由於我要入院,手術前,醫院打嚟話要畀啲mammogram 片嚟做ref...
我話我無,但如果無,可能要我照過,我心諗:唔係嘩!
咁我又打去間嘢到問。今次,佢竟然就:梗係有片啦,無片攞照嚟做咩!
我今次個反應係: 啤~~~~~~~!
又要撲返去佐敦攞返我一早應得嘅嘢,然後又累我親自再送片返醫院!嘥車錢,嘥時間,嘥我氣去爆鑊嗰班女!

我開頭都以為平平哋check住先,有咩唔對路再睇專科。但原來,真係唔好咁諗。
醫院都有啲驗身plan, 唔貴得幾多。
一係就同家庭醫生講邊度唔舒服,叫佢寫紙介紹返!

別墅

slowslow21 發表於 15-8-12 03:11

係。是我講的。真係好流。佢用一個平價作招來,但埋到去,會sell你驗埋呢樣嗰樣, ...
咁恐怖既你果間我之前試過bodycheck 唔比report
我投訴無人理
跟住我投訴消委會
佢先full paid 退

複式洋房

所以真係唔好貪方便,正正經經搵醫生介紹仲好,如果唔係,錢又畀咗,又要勞力,傷多幾成。

複式洋房

5月左胸做過膿瘡手術 ===> 做手術要全身麻醉嗎 ? 你個瘡幾大 ? 我下星期做手術, 依家好驚 .....

別墅

引用:5月左胸做過膿瘡手術+===>+做手術要全身麻

原帖由 SumYausumsum 於 15-08-12 發表
5月左胸做過膿瘡手術 ===> 做手術要全身麻醉嗎 ? 你個瘡幾大 ? 我下星期做手術, 依家好驚 ..... ...
我開左5x5cm個洞,全身麻醉做嫁

別墅

引用:醫生說+1CM以上要抽細胞檢查,+1CM以下的不

原帖由 rrMM 於 15-08-11 發表
...
要介口介d咩牙?

大宅

slowslow21 發表於 15-8-11 12:16
回覆 rainbowbabycoke 的帖子

我摸到嗰粒係1.5cm,喺十點位。其實一年前摸到,但唔知出邊到睇好,又唔得閒 ...

你好!我在上年驗咗有粒2cm的纖維瘤,已知是良性,點知前日又發現粒1.3cm,又是話嗰樣唔靚定為Birads4a,我現在好驚是惡性,情緒好唔稳定,想問下你由預約周醫生到做手術用咗幾多時間,你的傷口有幾長,一個定兩個,對唔住問咁多嘢,因好驚都哭咗好多次

複式洋房

回覆 wong333 的帖子

私訊了你。醫生之前話都係開一刀,唔覺。
由睇佢第一次,一星期內完成手術出埋院。跟住佢寫紙我放兩星期假唞下,
第一星期係聽報告同洗傷口
第二星期拆線。
我明白你驚,因為我都驚過,但眨下眼過去咗,諗返轉頭,良性,係小病是福。
因為咁,我專心休息兩星期,成個人精神返,健康返。又立下決心清淡人生,從新做人,
你話係咪都係一種得著先?如果唔係有呢個警號,我諗我依舊過著日夜顛倒,味精三餐嘅大鑊生活而從無意識到大禍臨頭。
你有咩自己問我啦

大宅

回覆:wong333 的帖子

我都剛剛割完2粒纖維瘤,1粒3cm..1粒2cm
其實纖維瘤都好普遍,睇醫生點講,如果佢認為唔駛割都可以唔駛做手術,不過一定要定期check

大宅

回覆 yansing 的帖子

你是同一則嗎?我如切兩粒要同則兩個口,聽日見周醫生睇吓佢點講

珍珠宮

引用:回覆 wong333 的帖子私訊了你。醫生之前話

原帖由 slowslow21 於 15-08-14 發表
回覆 wong333 的帖子

私訊了你。醫生之前話都係開一刀,唔覺。
妳可比妳個醫生資料我嗎?

大宅

回覆 eva_chau811 的帖子

點解唔飲得奶/荳漿既

大宅

回覆:SMILE02 的帖子

豆漿同奶都有人講過原因,但我忘了!而我就試過,飲左奶後,纖維瘤多左,冇飲個排就少左,所以唔敢飲了

大宅

引用:回覆+yansing+的帖子你是同一則嗎?我如切

原帖由 wong333 於 15-08-20 發表
回覆 yansing 的帖子

你是同一則嗎?我如切兩粒要同則兩個口,聽日見周醫生睇吓佢點講 ...
係呀!同一邊,所以都有2個傷口!我仲餵緊人奶添!

珍珠宮

回覆 姸媽 的帖子

可否pm me please

大宅

回覆 eva_chau811 的帖子

咁我都戒下先得thx

首頁

尾頁

跳至