興趣嗜好

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

引用:Quote:dobbybabie 發表於 15-8-20 15:25 我

原帖由 anixon 於 15-08-20 發表
好明顯...係花盆
兩棵都是花盆?的盆直徑要幾大和盆要幾高先結到果啊?同埋你擺室內定室外?如你室內種到,我又去淘多幾棵種室內先

子爵府

引用:Quote:dobbybabie 發表於 15-8-20 16:05 我

大家加油! 我們要種出個未來
我沒得加油啦,發下夢喳,除非番鄉下,或者我仔大咗,又叻移民去外國先有可能實現

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

dobbybabie 發表於 15-8-20 16:09
兩棵都是花盆?的盆直徑要幾大和盆要幾高先結到果啊?同埋你擺室內定室外?如你室內種到,我又去淘多 ...

我用直徑12吋的花盆來種~
Kimi 生命力頑強,一直種在室外。
Mission 唔受得雨水,種在窗台當陽位置,澆水要適中。

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

dobbybabie 發表於 15-8-20 16:11
我沒得加油啦,發下夢喳,除非番鄉下,或者我仔大咗,又叻移民去外國先有可能實現
...

Well...I'm a dreamer~~

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

珍珠宮

anixon 發表於 15-8-20 16:07
努力啦喂

子爵府

回覆:種植樂趣多~~無花果

笫二棵

水晶宮

dobbybabie 發表於 15-8-20 18:16
笫二棵

秘密花園

子爵府

引用:Quote:dobbybabie 發表於 15-8-20 18:16 笫

秘密花園
遲的移植出來,好似越生越弱

大宅

引用:好多人種嘢講意頭,尤其是中國人,唔係咁鍾

原帖由 anixon 於 15-08-19 發表
好多人種嘢講意頭,尤其是中國人,唔係咁鍾意無花果。

難得在BK遇上知音人,等我都分享一下先。 ...
你用咩肥料,我都有棵無花果呀!

男爵府

可以插枝嗎?

水晶宮

CCelia 發表於 15-8-20 19:06
你用咩肥料,我都有棵無花果呀!

骨粉、花生麩、雞屎肥...樣樣有D

水晶宮

rosetina 發表於 15-8-21 21:45
可以插枝嗎?

可以! 插枝最方便

大宅

啱啱上網搵緊種無花果既資料就見到你呢個post喇,我想問你棵kimi而家幾高?本來想淘寶買種子,見到你種得咁成功我又想去花墟走一轉添,係咪出花墟都好易買到架?

水晶宮

SweetieGirl 發表於 15-8-24 01:29
啱啱上網搵緊種無花果既資料就見到你呢個post喇,我想問你棵kimi而家幾高?

我兩棵無花果都係得80cm高
,地方有限...唔可以比佢哋長得太高。

水晶宮

SweetieGirl 發表於 15-8-24 01:29
本來想淘寶買種子,見到你種得咁成功我又想去花墟走一轉添,係咪出花墟都好易買到架?

花墟應該有得賣,不過一輪輪,春夏季多數有。
我試過用種子,試了超過十次都唔成功
我種嘢唔會搵淘寶,因為種得好辛苦...又自己食返
希望源頭已是organic 和沒有基因改造。:mrgreen:

珍珠宮

anixon 發表於 15-8-21 22:49
骨粉、花生麩、雞屎肥...樣樣有D
你係花墟邊間買架?我昨日去繽粉問佢種來食的植物既肥佢比咗支有機既我行我$45元, 2星期圍繞個盆2圍, 我估種到出果都唔知幾錢了.

大宅

回覆 anixon 的帖子

複式洋房

回覆:jojoplanet 的帖子

用得多可以買大包,我喺元朗買過25kg, 一包約$150

anixon    發表於 15-8-24 19:00

水晶宮

jojoplanet 發表於 15-8-24 15:25
你係花墟邊間買架?我昨日去繽粉問佢種來食的植物既肥佢比咗支有機既我行我$45元, 2星期圍繞個盆2圍, 我估種 ...

所以有機菜咁貴囉~~:mrgreen:
繽粉有有機液肥咩?! 有點懷疑

不過咁...我好少起花墟買肥料, 我通常去大埔or元朗買,
買 $100已經裝滿我個肥料桶, 可以用一年~

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至