婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

黃女士 發表於 15-8-19 18:07
回覆 lemontea520 的帖子

我阿媽問我攞一萬蚊煲薑醋添.... 我話唔使佢煲, 佢又話街買唔好食, 我話自己煲, ...
下~我99煲5斤醋, 我個邊都係煲5斤醋3斤薑, 到時唔夠先再加咋喎................
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

伯爵府

引用:回覆+sumsum_so+的帖子我就係覺得將來佢會

原帖由 黃女士 於 15-08-19 發表
回覆 sumsum_so 的帖子

我就係覺得將來佢會嚟玩嚟搶, 但如果我唔俾佢, 佢又會話我唔俾佢見孫...又係我不孝 ...
兩睇啦,你唔狠心啲,就會好似我小朋友咁,半歲有芒果蛋糕食,未夠一歲有冧酒雪糕食,唔搬都要裝cam,話比工人知邊個先係主人,唔好比任何人帶走小朋友,否則後果自付!其實你要返工都唔驚得咁多,我唔駛返工都保護唔到我小朋友

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

sumsum_so 發表於 15-8-19 18:11
兩睇啦,你唔狠心啲,就會好似我小朋友咁,半歲有芒果蛋糕食,未夠一歲有冧酒雪糕食,唔搬都要裝c ...
食LUM酒雪糕..................咁細個食雪糕已經要禁架喇..仲要LUM 酒...............................................
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

回覆:sumsum_so 的帖子

最驚阿媽利誘姐姐

大宅

回覆:求意見~自己阿媽真麻煩

原來都有人陪我。

各位,我就係一個人版,真係要生之前傾好晒所有野,同埋先奇唔到拖泥帶水呀,唔係有排後悔。 而家講明唔使佢坐月唔使佢湊,傾好條件先。
樓主有能力,仲有退路,可以就搬遠d阿媽啦。

大宅

黃女士 發表於 15-8-19 12:20
話說今年12月會生BB, 咁自己阿媽一早應承左會幫手湊, 所以係未有之前買樓時已經搬左去同阿媽同一個屋苑.今 ...
1,3. 有能力就搬遠D,搬離媽媽果區,唔好比屋企鎖匙你媽
2. 佢一定會帶B出去威威,所以要同姐姐講好,唔比婆婆帶走BB,仲要即時打電話比你;如果姐姐同婆婆合謀就炒,唔洗講咁多
4. 你阿媽好明顯,又要威,又要戴頭盔,樣衰...

luckybaby2011    發表於 15-8-20 13:44

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

一定搬離亞媽住果區

大宅

不過樓主都要了解清楚阿媽想點。
因為樓主講到咩都安排好晒,請工人啦,請陪月啦,可能你媽媽覺得你已經唔需要佢了。

女人就係口是生非的,口話唔幫你,但其實係要你氹既,到你真係搞唔掂佢一定會幫手,而且佢周圍甘多朋友都湊孫,佢實會心思思的。

不過都係果句,生前好傾掂佢,唔係真係有排煩

大宅

我雖然由有左,到坐月,到而家湊b都勁同我媽嘈,不過我都係好彩有我媽幫手。
我無樓主甘有能力,可以請陪月請工人,所以對住阿媽都唯有硬食。不過阿媽點都係為仔女好,只可能方法未必岩。

大宅

你同媽咪傾清楚d先啦,有屋企人睇住工人湊點都放心d, 呢排傳出甘又工人虐兒,你都咪話唔驚。

複式洋房

我媽同你媽差唔多 講左坐月幫我點知幫左2日唔幫發脾氣話攰

禁止訪問

水晶宮

印象中,你次次最終都係就晒你媽。
你如果咁怕佢話你不孝,就只會助長佢的氣焰。
企硬、反抗,係睇你的決心同勇氣。

別墅

回覆:黃女士 的帖子

我有佐果陣我啊媽仲不聞不問添

大宅

原來咁多同路人
我媽都好極品

複式洋房

我阿媽一早已經講叫我唔好係佢度坐月,怕嘈住細佬訓教。

結果只係大肚前係佢度過左幾日,都已經吵反左。叫我唔好返來。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

引用:開始懷疑,女人上左年紀就煩,我家都係,得

原帖由 cmw1010 於 15-08-19 發表
開始懷疑,女人上左年紀就煩,我家都係,得閑開post
我都覺係女人更年期特別麻煩

我大肚時我媽叫我上佢到坐月,不過無房叫我瞓sofa,我問咁我個女瞓邊,佢話是但揾個bb籃咪得,洗乜咁大陣仗

我梗係唔理佢啦,自己搞掂,佢係有煲醋同錫孫,但把口係唔收囉

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:Mimmy+發表於+15-8-20+08:51+我都覺

原帖由 cmw1010 於 15-08-20 發表
我家有阿媽, 有3個4字頭家姐.. 一個嫁唔出的LES.. 果種煩. 係會令你想沖出馬路死左去算..

...
如果你已有家室,阿媽又麻煩

我會除了定時交出月費外,刻意減少聯絡,雖然話係屋企人,但影響自己情緒就唔好

大宅

回覆 AmandaTsang1029 的帖子

請姐姐, 請陪月係佢要求... 佢明明話要人幫佢手所以請, 點知請完佢就想縮沙咁...
我覺得佢有機會唔想放棄份工就真, 因為我請左姐姐同陪月就俾唔到佢搵開個份人工俾佢...
但佢為左要貼佢D細佬妹, 佢唔可以開口問我豆攞錢貼佢地...

我都知佢為左D細佬妹絕對會放棄我呢個"女"

首頁

尾頁

跳至