跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Huchimum 於 15-11-30 發表唔

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-11-30 發表
通常系税前
是否講嗰個稅前人工,係重未扣其他嘢?,又好似香港咁,又未扣super 。咁係咪實則落袋又小咗?

但人工嗰條數又要加埋銀行存款利息,連小朋友儲蓄嗰戶口d 息都加埋入去計,煩到爆。都唔明何解要攪到咁混亂。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-08-21 發

原帖由 mspaint 於 15-12-03 發表
當唔大洗,基本生活開支
當每日煑三餐,2大2細,養一架車,唔計租或供樓,咁樣大約生活費預幾多好?
我覺得你當水電煤,電話計你香港用開的double 。 自己煮食加埋部車平香港25%

公爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-11-30 發

原帖由 1mocha 於 15-12-04 發表
是否講嗰個稅前人工,係重未扣其他嘢?,又好似香港咁,又未扣super 。咁係咪實則落袋又小咗?

但人工嗰條 ...
人工幾時都系講税前架啦,相同人工,有人冇tax refund, 有人claim 返幾千蚊tax refund. 所以呢,識taxation 系long term 有著數的。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-11-30 發

原帖由 1mocha 於 15-12-04 發表

但人工嗰條 ...
如果employer 講明package, super 就會係人工扣; 如果人工加super就唔會係人工扣,只有PAYG 會係人工扣。

我仔自己有TFN, 他的利息唔會包入我的tax return 度。

珍珠宮

wiiabcd 發表於 15-8-21 20:33
老公做邊行唔重要, 最緊要有工返, 有收入,
人工低可以有政府補貼 (大前提下要有小朋友的家庭), 生活不成問 ...
呢啲工係邊度可以揾到呢?

複式洋房

回覆:Macusmama 的帖子

Agree. 點揾㗎? 就業環境好嗎?

伯爵府

引用:Agree. 點揾㗎

原帖由 utshoward 於 15-12-05 發表
我覺好差,我最近識咗幾個本地畢業的大學生,攪咗二三年都未有份長工,份part time 重要係同佢地讀嗰d 嘢冇經驗可言。有做gym receptionist ,又有做coles .

佢地重要係西人,唔係亞洲人.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Macusmama 發表於 15-12-4 14:51
呢啲工係邊度可以揾到呢?
鄰居話 centrelink 搵比佢, 因為仔女大咗, 政府要迫佢出嚟做嘢,
又因為自己唔識電腦果D, centrelink 就介紹咗份清潔工俾佢.

做落先知係澳洲 4大 Deloitte.

別墅

回覆:edwardhkm 的帖子

Usually IT is not hard to get a job.
More chance from feb

公爵府

引用:Quote:Macusmama 發表於 15-12-4 14:51 呢

原帖由 wiiabcd 於 15-12-09 發表
鄰居話 centrelink 搵比佢, 因為仔女大咗, 政府要迫佢出嚟做嘢,
又因為自己唔識電腦果D, centrelink 就介 ...
我都去排下centre link 先

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

公爵府

引用:Agree. 點揾㗎

原帖由 utshoward 於 15-12-05 發表
我都觉得差,好多公司都outsource 海外, 又freeze headcount.

大宅

1mocha 發表於 15-12-4 00:27
自己煮食加埋部車平香港25%

...
I think the car a 80% cheaper than HK, The parking space in HK cost $3000 per month. The car park easily cost over 1 million HKD.

Gas around $15 ($2.8 AUD)per liter. I can get a Toyota Kluger (Jeep) for $43000. I think HK cost at least $400,000 for it.

Coles cookier around $2.5 AUD per dozen. HK Mrs field is selling $14 HKD (around $2.8) per pieces. 1 whole chicken cost $8 AUD. Food I will say 50% cheaper than Hong Kong.

複式洋房

引用:Quote:原帖由 utshoward 於 15-12-05 發表A

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-12-13 發表
我都觉得差,好多公司都outsource 海外, 又freeze headcount.
所以,呢排澳洲就業機會少左,過埋年先揾工。

公爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-12-13 發

原帖由 utshoward 於 15-12-17 發表
所以,呢排澳洲就業機會少左,過埋年先揾工。
希望一二月会好返d啦

珍珠宮

回覆:請問Melbourne or Sydney 揾工難嗎?

up

首頁

尾頁

跳至