親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

請問樓主個女幾大呀?

大宅

回覆:倆母女速閃台灣四日三夜

第三日天朗氣清的一天,同女女去咗兒童新樂園,先搭捷運去到劍潭站,1號出口就有好多巴士見到去或經兒童新樂園嘅車,見岩就上,大約10分鐘車程,有啲車系上車付款有啲車系下車付款,要留意, 由於係暑假成車都係細路,你見到好多細路落車嗰度就啱,而且車上邊都有講明到了邊一個站,好易去
溫馨提示:樂園係收悠遊卡嘅,入場費同每一項兒童遊樂設施都可以用悠遊卡付款,所以記得喺門口加值先,呢個樂園收費仲好平入場大人$30台幣小朋友$15,每一項遊樂設施都係$20台幣左右,好抵玩,有摩天輪啊海盜船,海洋木馬等等,裏面仲有一啲啱好細個小朋友玩嘅車仔,仲有一個好似playroom嘅兒童遊戲區,係免費嘅.
園來仲有美食廣場,但食物質素就麻麻同埋普遍偏貴,我同我女只係食咗碗麵,大約下午時間就離開。

大宅

引用:請問樓主個女幾大呀?

原帖由 SUSANNA 於 15-08-20 發表
請問樓主個女幾大呀?
8歲

大宅

續第三天,離開樂園後,轉巴士去捷運到忠孝復興站去Hello Kitty餐廳食下午茶,由於沒有預約,只是想去碰碰運氣,等了約5分鐘就有位喇,餐廳有最低消費每位$300台幣都幾貴,點了兩個Hello Kitty甜品餐包一杯飲品,環境寧靜幾開心,又hea了一個下午,出嚟因為落雨,就去忠孝復興站SOGO行下地下的超級市場,買下小食,又到了劉福記買雨傘,到了晚上又回到永康街吃渡小月,滷肉飯蚵仔湯ilike,因為落雨嘅關係食完晚餐我哋又係出面大街買了一些滷水食物,回酒店休息及看電視。

伯爵府

回覆 cyy828 的帖子

你就好同囡囡二人世界, 我女14yrs 老公都吾比我地兩個自由行, 其實我女懂國語, 一向獨立, 都吾明我老公點解吾放心我倆去玩.

大宅

引用:回覆+cyy828+的帖子你就好同囡囡二人世界,+

原帖由 SUSANNA 於 15-08-20 發表
回覆 cyy828 的帖子

你就好同囡囡二人世界, 我女14yrs 老公都吾比我地兩個自由行, 其實我女懂國語, 一向獨 ...
我同個囡五歲開始就周圍兩母女自由行啦,老公好難攞假呢,個仔又唔鍾意去旅行。

珍珠宮

真係玩得好relax喎

伯爵府

回覆 SUSANNA 的帖子

有仔有女好幸福

大宅

來到最後一天,一早捉了女女吃去阜杭豆漿,去到才7:00,已經超多人,等了一小時,但失望,鹹豆漿一part野,味道怪怪,也不知為什麼會咁多人?
跟手回旅館check out,因為會在台北車站去桃園機場,所以先搭捷運落台北機場寄存行李,然後收到大森林公園站,呢個捷運站好靚架,5號出口就係兒童公園,今日好天,女女玩了一個早上,周邊影下相,到了11時就回京站的饗食天堂排後補位,由於之前打電話去訂位話已經滿咗只可以排即場候補。11:45就入得,勁多野食,一大一小要1000台仔,在台灣算是高消費,所以食物質素絕對不錯。食完已經一點幾,再搭車返西門站行去家樂福買埋食物手信,再回台北車站取行李,直接搭巴士去桃園機場。6:10分Kitty機準時起飛。謝謝收看

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 SUSANNA 於 15-08-20 發表回

原帖由 cyy828 於 15-08-20 發表
我同個囡五歲開始就周圍兩母女自由行啦,老公好難攞假呢,個仔又唔鍾意去旅行。

...
5歲就跟你自由行?好犀利喎~

最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

男爵府

畀面勳章

引用:前言,8月13日先決定去台灣玩,買了長榮15

原帖由 cyy828 於 15-08-19 發表
前言,8月13日先決定去台灣玩,買了長榮15號機票,18號kitty回程,2人才3500,暑假呢個價都0K拉,跟手訂酒 ...
我下個禮拜又係同我亞女離家出台,上次同今次都係謙商旅東門館,因為貪佢地點方便,而且我地又鍾意食鼎泰豐同度小月。上次我地搭國光1819係台北車站轉捷運,今次想試下搭長榮5201,請問落車時轉捷運個站易搵嗎?班次係咪冇1819咁密呀?謝謝

各位Auntie/Uncle請多多指教!

大宅

引用:Quote:原帖由+cyy828+於+15-08-19+發表前言

原帖由 loklokma 於 15-08-20 發表
我下個禮拜又係同我亞女離家出台,上次同今次都係謙商旅東門館,因為貪佢地點方便,而且我地又鍾意 ...
呵呵其實我係想搭長榮5201號車,但眼大睇過龍搭咗5203,😓,好彩去到捷運站轉車所以實際上我係未搭過5201嘅,回程我就索性得返國光返。

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 loklokma 於 15-08-20 發表我

原帖由 cyy828 於 15-08-20 發表
呵呵其實我係想搭長榮5201號車,但眼大睇過龍搭咗5203,😓,好彩去到捷運站轉車所以實際上我係未搭 ...
原來係咁

各位Auntie/Uncle請多多指教!

男爵府

cyy828 發表於 15-8-20 20:22
呵呵其實我係想搭長榮5201號車,但眼大睇過龍搭咗5203,😓,好彩去到捷運站轉車所以實際上我係未搭 ...
請問台北車站寄存行理的地方在哪裡?謝謝!

大宅

你去到就會見到,啲儲物櫃仲多個人

子爵府

虎到金來勳章

cyy828 發表於 15-8-20 15:27

...
勁呀! 阿女三歲, 我都唔太敢同去單獨出街, 行行下又要抱,又跑得快,一見玩具果D又唔受控制走左去
係咪要同佢單獨出多D街咁訓練架?

大宅

引用:Quote:cyy828+發表於+15-8-20+15:27+我同個

原帖由 helenchanz 於 15-08-21 發表
勁呀! 阿女三歲, 我都唔太敢同去單獨出街, 行行下又要抱,又跑得快,一見玩具果D又唔受控制走左去:i ...
我個女當年三歲,我都好少同佢出街,最多去公園仔玩下,大D又唔同架拉。

大宅

在度小月再行入d有一間食日本拉面的都好正(金子咖喱) gold curry!

首頁

尾頁

跳至