論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:外傭幫手坐月?

我知呀~所以幾趕都好都會小心選擇的

伯爵府

引用:Quote:原帖由 queencorn 於 15-09-05 發表

原帖由 Michelle_Hung 於 15-09-05 發表
我舊年生果時係姐姐幫我手坐月,我全部坐月飯餸同湯(廿八坊) 都係佢負責買同煮,我之前買咗本 for 菲傭嘅坐 ...
你句智力正常笑死我

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Michelle_Hung 於 15-09-05

原帖由 moniko 於 15-09-05 發表
你句智力正常笑死我
笑中有淚,我家陣果個得10歲智商,如果當時係佢幫我坐月,我應該會產後抑鬱,不過10歲智商對多佢1個月就唔使對,yeah~

別墅

請到廢柴工人,盞激到你一肚火!唔好旨意工人喺你坐月期間一定幫到手。

我喺生之前一個月工人到,已覺得佢廢廢地,完全唔識煮野,浪費,拖慢啲野做,手腳極慢,仲要零安全意識,爐又唔刪出左街,亂咁開門比陌生人又唔打比我,墊煲墊都可以連煲放喺爐度燒埋!我都請埋陪月,諗住比陪月教教工人,工人手腳慢到陪月姨都唔洗佢做野!因為晒時間!
忍無可忍要炒佢,最主要原因係冇安全意識,我完全唔敢比bb佢掂!
而家第二月,即我b出左世一個月,幫唔到手之餘,仲要炒佢,又晒錢又煩又激氣,仲要找新工人!我好後悔唔請陪月多幾個月添!

別墅

回覆 333s 的帖子

我咪臨生前一個月個拉布工人到,仲完全唔識煮野煮埋比佢食囉!

別墅

生bb 前同後其實好大分別,唔好期待99湊細路,生之前把口話幫你湊,生左之後只想幫你同bb玩!而家我工人又煩,遲啲返工bb又唔知邊個湊,覺得好鬱悶!

大宅

我臨生前2個月工人到左,係佢陪我坐月,我揾爸爸教佢煲薑醋和炒米茶,雞飯,薑飯,燉雞湯,鹿茸就我同老公教,佢全部做得好好,日日炒米比我,我一日飲3大樽,佢又幫我睇b等我可以休息,出世已經係工人同佢沖涼,開頭教佢點和bb沖涼,佢都跟得好好又細心!
嗰時bb由出世開始到3,4個月,好多時沖涼前都賴屎,仲要噴射式,搞到工人成褲都係,但佢都係笑住口,無黑面,好錫bb!

我好慶幸找到好工人,依家bb都9個月大,仍然好勤力呀!

2014SIUBB    發表於 15-9-11 01:29

男爵府

回覆:queencorn 的帖子

外傭坐月無問題,你教佢煮乜買乜點洗奶樽就可,好過陪月,又貴又幫唔得多

複式洋房

我之前都係外傭坐月,生完返屋企,佢幫我成煲薑醋掉咗,佢話臭咗所以幫倒咗

大宅

我諗外傭幫手坐月應該都係講彩數嘅,始終都係睇下外傭好唔好。。。

大宅

兩年前,我生(開刀)之前20日工人新到,印傭,佢完全冇海外經驗,廣東話差,有個女幾歲,黎之前喺印尼train 咗半年。
我請多一個星期自己假,所以呢20日我不斷train 佢,點洗碗抺地買餸煮飯。用google translation 寫俾佢睇。
好彩佢算乖,冇搞搞震。家務喺監督下好好,但一定要check(正常的),湊B我自己,洗奶樽我都自己,因佢洗完可以有泡!佢哋洗碗係好有問題。唔好期望佢等如一個好嘅陪月,冇乜可能。幫輕到保持地方乾淨已好好。
兩年就到我都唔續,請鐘點算

公爵府

我不夠膽,她們何來有咁嘅常識及懂保養產婦?況且我不會夠膽比NB給她們手上,我兩小朋友也有請陪月,要起碼足百日先可比她們幫手,已用了8年幾外傭,對她們的能力及常識認知,很保留,我是Ftm,見到她們的時候有很多,百分百不會給她們獨自處理bb!

複式洋房

會不會請陪月可靠d?
除非你外傭請返黎唔駛點教煮嘢同家務果D
同埋你有idea 坐月時佢可以點幫你
如果唔係都真係好有難度

別墅

引用:兩年前,我生(開刀)之前20日工人新到,印

原帖由 stephbb 於 15-09-08 發表
兩年前,我生(開刀)之前20日工人新到,印傭,佢完全冇海外經驗,廣東話差,有個女幾歲,黎之前喺印尼trai ...
我都諗緊呀b兩歳返n班,佢就完約,請鐘點算!養多個人激自己,日日捉佢做野比佢搞到人好燥

首頁

尾頁

跳至