少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:果d不是補課,真係上堂,佢現在都好d,以前

原帖由 N.Y.P 於 15-09-14 發表
果d不是補課,真係上堂,佢現在都好d,以前中三,四果時一星期差不多有一天冇返,學校就短訊我,咪自己激氣 ...
請問他是唔舒服定係唔肯返?或有其他藉口呢?

禁止訪問

大宅

了解原因最重要 ! 最怕係有心事唔講看不開 ( becox見到你提及他內向 )

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔中5有段時間又係突然吾想返學, 初時1-2天都無迫佢, 後來日日都吾想返。佢話同學話佢塊臉有暗瘡, 加上同同學發生一些誤會, 話全班同學都同佢吾啱, 咁就停左學2星期。佢又係內向, 吾多出聲, 當時我地都好擔心, 佢又無出街, 日日訓到日好晏先起身, 後來搵左個皮膚科醫生睇, 又同佢傾, 勸佢, 話吾想讀都讀埋中6, 因為只讀到中5出來可以做什麼? 跟住佢都肯再返學。點知返第1天, 有個老師話佢吾返學咁多日, 要罰佢去停課區吾比佢返課室上堂, 咁佢又偷偷打比我話要走, 叫我去學校接佢。因為讀左咁多年佢都未試過去停課區, 佢覺得接受吾到(臉皮薄), 其實呢個係學校程序, 吾係針對佢。咁之後又過左成個星期佢先肯再返, 老師仲要預先同其他同學講吾好再討論佢塊臉同吾好再提之前既事。

別墅

引用:我仔中5有段時間又係突然吾想返學,+初時1-2

原帖由 Connielai 於 15-09-15 發表
我仔中5有段時間又係突然吾想返學, 初時1-2天都無迫佢, 後來日日都吾想返。佢話同學話佢塊臉有暗瘡, 加上同 ...
請問妳當時怎樣調節自己心理?有無向社工或其他求助呢?

別墅

回覆:逃避返學 ~ 請問我應該如何是好?

昨天早上亜仔又話個胃頂,嘔左1次,我問他想點?他唔答,後來他話去看醫生,我便說 7:00 無醫生,去便要去醫院,他同意下去了浸會。門診醫生話都係腸胃病,但我說他近期常常也是這樣,可否入院check清楚?在亞仔同意下便入了院,初步抽了血及照了超聲波,報告一切正常,因已上是不check到腸胃,所以我要求醫生安排照胃及腸鏡,希望他check完無事, 不再用此藉口唔返學, 如再有的話, 希望他接受我意見去看心理醫生,解開他的心結。
各位 ~ 不知我咁做得對與否?但呢個星期,真的好難過、好擔心,心情沈重

複式洋房

引用:Quote:原帖由 N.Y.P 於 15-09-14 發表果d不

原帖由 maymay_1 於 15-09-14 發表
請問他是唔舒服定係唔肯返?或有其他藉口呢?
我仔不返學多種原因,例如:d功課未搞掂,睇波夜啦!佢是我嘈嘈嘈咪起囉,穿了校服出去,但冇返學喎。

伯爵府

回覆 maymay_1 的帖子

無向其他人求助, 只係問佢找出原因, 再幫佢解決, 所以要氹佢講出原因。當時都好無奈, 但佢都大個仔, 吾肯返真係無得迫, 唯有講說話打動佢, 又吾鬧得。
你仔可能真係有些問題令佢吾想返學, 盡量氹下佢, 如果係性格問題(內向)睇醫生都無用, 我仔都係一日到黑留在家吾出街。

複式洋房

回覆:Connielai 的帖子

佢一d都不内向,成日鐘意出街,現在都差不多11:00都未返,睇怕今晚又要12:00之後先見人

伯爵府

回覆 N.Y.P 的帖子

我仔都係18歲, 吾鐘意出街, 就算上完堂12點, 下午2點再返都要返屋企先 (九龍灣返大圍)。另一個讀中4就相反, 多街去, 不過平時返學我要佢6點前回家, 放假就最夜去到12點, 佢已經話佢D同學可以去到2-3點或玩天光, 我只可對佢說每個家庭吾同, 我都無將你同考第一果個比啦。

複式洋房

你屋企都幾有趣,一個咁内向,一個咁外向,其實你仔中四還聽你話算OK嗱!

伯爵府

我覺得而家D細路好難教, 我中4個仔今日同我講想放學後返M記, 因為想儲下錢, 平時零用儲吾到。我吾比佢返, 我怕佢累又怕佢無時間做功課, 因為佢本身成績吾係咁好, 我想佢今年補多D習, 為DSE做好準備, 咁佢發脾氣。後來應承比佢返星期六日, 唉! 都吾知做得啱吾啱

複式洋房

你仔好叻,識得揾途徑搵錢,不同你講要多d零用,又不怕拋頭露面,其實你應該讚賞佢!比佢做下都好,等佢知道搵錢辛苦。

男爵府

引用:昨天早上亜仔又話個胃頂,嘔左1次,我問他

原帖由 maymay_1 於 15-09-16 發表
昨天早上亜仔又話個胃頂,嘔左1次,我問他想點?他唔答,後來他話去看醫生,我便說 7:00 無醫生,去便要去 ...
我猜他是焦慮症引致腸胃不適。我仔當年是焦慮症引致時常嘔吐,全身驗查後證實身體沒有毛病就從心理入手,見心理學家、 轉校及多些關心他,亦包括教會姐姐、社工姑娘與他傾,慢慢他才沒有嘔吐,臉上也展示多了笑容。

伯爵府

我在暑假開始已經加左500蚊比佢啦, 咁大個我都想比佢試下, 因為有同學陪佢一齊返咋, 自己一個我估佢吾會做。不過只可以比佢返星期六日囉, 我老公一日吾比嫁, 佢怕個仔會學壞, 其實咁大個邊擔心得咁多,比佢見識下仲好

複式洋房

我覺得你說得对,比佢出黎做下,都話讀萬卷書,不如行萬里路,而你仔只不過一星期先返一,二天,对佢學業不會影響,如果真係不讀,就算不做兼職,也不讀啦!所以是冇関係。

伯爵府

如果只係放假先返我都無所謂, 好似我仔講, 就算佢吾出去, 日日在家都吾會拎本書出來溫習啦。
你仔去街夜吾夜返? 會吾會玩通宵? 佢聽吾聽你講?

大宅

回覆 Connielai 的帖子

如果小朋友有目標想試,安全情況下都應該放手,現今太多父母係愛小朋友愛到扼殺佢地能力

複式洋房

我仔去街有時好夜,12:00或通頂都試過,你問仔聽不聽我話,一時時啦!但我同佢關係,如果十分為滿分,咁我就有七至八分啦!

別墅

回覆:逃避返學 ~ 請問我應該如何是好?

好了4天,上個星期四又話唔返學, 沒有任何藉口了,甚麼也沒有講,我便留在家,同他講不可用電腦。跟著聯絡班主任及社工,但她們一點也幫不到我; 後來, 我問亞仔為什麼唔想返學?他沒有理采我, 我便同他說不如回校見社工?但他唔肯, 跟著我說去睇心理醫生好嗎?讓他考慮了一會, 他答應了。看完的結果話,他專注力不足而引致不懂課堂所教, 令上堂好悶, 繼而逃避返學,醫生開了薬給他食,副作用是無胃口及對睡覺不好,寄然睇左便試下(但同我當初想睇的心理醫生結果有出入, 因我想人了解我仔的心結)。

首天食亞仔話沒有特別改善, 仍然上堂不太集中, 唯有再看看往後的日子對他有沒有幫助。

不知是否假期後遺症, 今日早上又叫極都唔起身, 好在爸爸今早在家, 在半推半就、超級勉強才出了門口。究竟跟著的日子點算好?點解人人每日做到的嘢, 他也做不到?我同老公也是要求他返學便算, 原來都咁難😔

首頁

尾頁

跳至