自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:same here! 好驚填錯, 累左亞仔!

原帖由 cattz288 於 15-09-11 發表
same here! 好驚填錯, 累左亞仔!
大抽獎張 form 只填學校編號,填好後要 check 清楚

今年聽到 case 就是填錯,因為兩間學校名差不多,一間一線,一間三四線……

pomanlife    發表於 15-9-11 12:00

珍珠宮

畀面勳章

wigwig 發表於 15-9-11 06:32
我諗到頭爆,一間有20分,但唔算區內最hit,但都算幾好,一間得15分,區內大熱,徘徊在博與唔博之間

...
Me 2, 爆頭

男爵府

回覆:準備小一自行分配學位,超頭暈

唉……最驚叩門

伯爵府

如果你諗住派得唔好一定要叩門的話,就一定要111,如果唔係到時連表都無得你填。

水晶宮

BK Milk勳章

我填左等交咋
我揀間比較無咁谷既
比較適合我同小朋友

讀書都係靠自己
我屋企人由小學到中學都係讀二三線?學校
咪又係HKU畢業

我就無咩要求

珍珠宮

真係有叩門準備同把握先用嗰招111,如果覺得小朋友叩門無著數,不如揀穩陣D.
大仔大女,醒目啖定,學術超前,有見得下人嘅証書,叩門才有多些把握。
生得個樣比較頑皮同BB嗰D,會輸蝕D!
我已是小學家長,過去我見過,有家長好決心要入熱門學校,到抽獎抽唔入,個小朋友又毫無叩門優勢,最後都要讀返派嗰間學校。
真係有能力叩入熱門學校同有能力將來應付繁重功課,先好去揀。
另外我見過一個小朋友,入唔到大熱學校,個媽日日係人哋學校門口唔走,又搵幼稚園校長,社工都搵埋,日日喊住求人比位佢個仔,終於煩咗間學校半個多月之後,間學校比位佢,但最後個細路成績唔好,出去搵晒補習幫都未必得,個媽仲要死頂話,間學校課程深吖碼,點同你哋間學校淺吖!
升小學真係好精彩好多嘢睇!
所以,有能力當然唔怕去揀熱門,驚搏唔過就要諗清楚了!中規中矩學校,肯努力,都可以讀得好好!
準小一家長們加油!

yukitong    發表於 15-9-11 15:22
irisang2007    發表於 15-9-11 10:03

男爵府

上年我自行選左最心儀果間學校,其實有間我係舊生,收既機會好大,但係我心目中只係次熱,所以自行我冇選到。
我最心儀果間因為係區內大熱,但我得15分,預左陪跑,不過學校講明如果選佢地做111,係大抽獎之後叩門面試會加分,結果我地都係要去叩門,好好彩最後都收左。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 cattz288 於 15-09-11 發表sa

原帖由 Sumyeema1 於 15-09-11 發表
大抽獎張 form 只填學校編號,填好後要 check 清楚

今年聽到 case 就是填錯,因為兩間學校名差不多,一間 ...
真係暈低!

放下自在

男爵府

2016畫展勳章

幼稚園校長教路, 只要自己心儀就算知道入唔到都照填, 到時大抽獎都唔入, 起碼可以當做誠意分去叩門!

pomanlife    發表於 15-9-11 12:01

公爵府

kk0626 發表於 15-9-11 00:53
今年阿女K3,係時候申請小學,申請表已經拎左但唔敢填,好驚揀錯學校

心儀一間幾多人揀嘅學校,入 ...
自行要揀間較有把握入到的, 機會好微就不要揀, 因為要留後路, 咁唔好彩要叩門就要111先可以叩門
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我上年玩完,不過如果你得15分,預左唔得,

原帖由 CathyChan1126 於 15-09-11 發表
我上年玩完,
不過如果你得15分,預左唔得,
因為真係好多人都唔得,
有15分都入吾到好過我地呢D講得好聽叫做5分其實等於0

男爵府

引用:Quote:原帖由 CathyChan1126 於 15-09-11

原帖由 hinghing0128 於 15-09-11 發表
有15分都入吾到好過我地呢D講得好聽叫做5分其實等於0
你無大仔分?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 hinghing0128 於 15-09-11 發

原帖由 yungchai 於 15-09-11 發表
你無大仔分?
呢個就系大仔

大宅

有冇人會報定間私立做後備?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

awinyee 發表於 15-9-11 10:12
幼稚園校長教路, 只要自己心儀就算知道入唔到都照填, 到時大抽獎都唔入, 起碼可以當做誠意分去叩門! ...
和校長保持良好關係, 萬一派唔好, 返去請佢寫叩門推薦信都容易啲

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

shumson 發表於 15-9-11 12:01
有冇人會報定間私立做後備?
我無

子爵府

hinghing0128 發表於 15-9-11 11:57
呢個就系大仔
大仔又適齡就已經有15分啦~ 點會係5分....

珍珠宮

引用:Quote:hinghing0128 發表於 15-9-11 11:57

原帖由 olivia511 於 15-09-11 發表
大仔又適齡就已經有15分啦~ 點會係5分....
我呢個系首名子女喎

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我早2年都係咁。。。但我都111大熱學校。。雖然最後都唔得。。但至少自己唔會後悔。。
心儀學校就係心儀。。就算特登揀2~3線學校派到。。但都係心儀果間大熱。。咪又係要叩門。。咁點解唔博吓。。。
因為我唔熟啲學校。。只會諗住搵方便同人哋話好ge學校。
但個個話好,又未必啱自己小朋友,到最後都係要入去讀先知。

侯爵府

由個女揀咪得囉,書係佢讀,學校由佢揀,抽唔中係天意,叩門囉

首頁
12345...7

尾頁

跳至