自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

回覆:開學家長會時校長話: 希望每個學生都是在愉快心情下學習

除左見醫生,有無見心理學家做兒童輔導治療,佢內心都未做得穩陣,自然適應唔到,建議盡快搵治療,否則擔心情況會愈來愈嚴重。

男爵府

ian723 發表於 15-9-16 10:24
我都覺過班規過嚴, 尤並對於你女女而家嘅狀態.
唔係個個小二學生都食得晒個餐架, 如果自己帶飯都可以調校份 ...
最慘仲係今年轉咗午餐供應商.
同班主任傾過, 佢話: 如阿女"心態"不改, 唔去克服/面對,

就算我整埋佢最鐘意的食物, 只裝兩匙羹飯比佢帶返學,
問題依然會存在.

翡翠宮

2018復活節勳章

間學校咁嚴, 如果係我小朋友出現呢d情況, 我會同佢轉校, 小朋友的身心先係最重要

男爵府

開心吸收勳章

Gwan_Ma 發表於 15-9-16 10:30
回覆 angela0228 的帖子

之前E生同班主任話: 如阿女"心態"不改, 唔去克服/面對,
唔改變外在環境,淨係要一個咁細患有焦慮症嘅小朋友,自己去調整『心態』,我覺得太苛刻
[size=15.5556px]你先係最了解你女嘅人,亦係唯一可以幫佢say no嘅人。。。加油啊媽媽!

JFL    發表於 15-10-13 11:48
Abby_han    發表於 15-9-17 01:08

禁止訪問

回覆:開學家長會時校長話: 希望每個學生都是在愉快心情下學習

公爵府

好媽媽勳章

引用:阿女自讀K2時, 自我要求便很高, 每逢寫字一

原帖由 Gwan_Ma 於 15-09-16 發表

阿女自讀K2時, 自我要求便很高, 每逢寫字一出界或有小小"不 ...
兩個字形容班主任:專制。

有咩理由連用咩鉛筆都要管,仲要六角形。
文貝要寫名? 強勁消耗品,如擦膠,點寫名呀,又用得快。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Gwan_Ma 發表於 15-9-16 10:35
同班主任傾過, 佢話: 如阿女"心態"不改, 唔去克服/面對,
就算我整埋佢最鐘意 ...
問題係你女女根本太細, 有 D 嘢未到佢明, 亦未有能力承受班主任比緊佢嘅力啊 !!
佢班主任太強梗啦 !!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 Gwan_Ma 於 15-09-16 發表本

原帖由 peaceaa1122 於 15-09-16 發表
有冇搵班主任校長傾過? 如果校長覺得冇問題,咁你快d搵過間轉校好過。
認同! 身心健康重要D!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

jannlly 發表於 15-9-16 10:37
兩個字形容班主任:專制。

有咩理由連用咩鉛筆都要管,仲要六角形。
鉛筆我明, 我女女而家去學寫梗筆字, 老師都有咁嘅要求.
呢個係方便小孩學習執筆.

大宅

引用:Quote:ian723+發表於+15-9-16+10:24+我都覺

同班主任講,如果焦慮症的心態可以咁易改到,唔介意配合。但是佢未改到心態之前身體已經出問題,咁應該處理邊樣先?普通小二生在一開學咁多規矩都會怕,何況本身有焦慮?如果學校循序漸進咁每個月加規矩另計。樓主小朋友如果有見心理學家,不如拎埋佢地的意見同學校傾。

男爵府

回覆:校長話: 希望每個學生都是在愉快心情下學習

如果你女女係患病,我認為單單轉校係解決唔到問題。每間學校都有規距要守,而且轉校可能會引起其他問題,例如適應問題,接送問題,等等。如果你覺得班規太嚴,試下針對性解決問題。

首先你一定要同班主任表示你女女是患病,但態度一定要友善,並說會盡力配合云云。。。

另外,叫餐可改為自備飯盒,份量少d, 同女女溝通好要食乜等佢有心理準備。

簽通告,貼名呢d你幫佢double check 並誇張地表示check過冇問題。最後叫其他屋企人做證。

上堂去廁所呢d, 你清楚同你女女表明仲有5次機會,唔駛太擔心。平時佢忍到的,而且小息就可以去廁所。

番多一兩日完全冇問題時,自信心就會建立。如果唔成功,仍然好焦慮,先諗轉校。

sandyhome    發表於 15-10-13 15:02
amazingbb123    發表於 15-10-12 10:35

子爵府

引用:Quote:Gwan_Ma 發表於 15-9-16 10:30 回覆

原帖由 JunJunJu 於 15-09-16 發表
唔改變外在環境,淨係要一個咁細患有焦慮症嘅小朋友,自己去調整『心態』,我覺得太苛刻
你先係最了解你女 ...
係,就算是要阿囡改變心態都要—步—步來,老師亦應配合家長調低要求先,而唔是劃一標準,等囡囡做到某幾項先和再高年班的再逐的提高要求。家長同時亦應去向正式心理醫生求助和上一些課程,(兩母女都要去上,)要由行為治療入手,聽到你女咁都辛苦,媽媽,努力加油,

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:jannlly 發表於 15-9-16 10:37 兩個

原帖由 ian723 於 15-09-16 發表
鉛筆我明, 我女女而家去學寫梗筆字, 老師都有咁嘅要求.
呢個係方便小孩學習執筆.
...
小二了,基礎功已有。

公爵府

回覆:校長話: 希望每個學生都是在愉快心情下學習?? (內容有D長)

勁嚴...

伯爵府

可能老師想小朋友習慣面對壓力,第時對抗逆境既心態堅強好多

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:ian723 發表於 15-9-16 10:24 我都覺

如你女兒已是十多歲,我覺得醫生說要你女兒調整心態,自己去克服是可以的。

但現你女兒是小二,七歲咋,一定要大人協助她去克服,她太細,未能自己步出困局。

老師管理課室這套方法嚴厲,小事也要罸留小息,對有憔慮症的你女兒,每日返學會擔驚受怕,我認為只有反效果。

試從學校、校長、老師再傾,睇下有冇其他支援給予你女兒。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

個班主任有D問題, 人人可承受既壓力唔同, 你阿女有焦慮症, 老師應該要體諒, 唔可能叫阿女一下子可以改變到自己既諗法, 壓力可以慢慢加上去, 你阿女已經出哂D情緒病既病徵, 焦慮症根本唔係話控制就控制到, 正如有抑鬱症既人唔係佢想有抑鬱, 如果可以自己控制, 就唔會有焦慮症,抑鬱症呢D病啦, 仲邊有精神科醫生出現? 如果學校同老師都唔肯協助, 你要諗下呢間學校適唔適合喇.....

大宅

回覆:開學家長會時校長話: 希望每個學生都是在愉快心情下學習??

轉校啦,有些直私都用鼓勵而非罰去處理課堂秩序。可能你小朋友會容易適應些。

侯爵府

親子王國15週年勳章

我聽到呢啲 rules 都好焦慮喎..... 如果我老闆叫我要坐正打字有助加強工作效率 / 叫我 lunch 同佢一齊食飯 / 叫我打字一定要用公司提供既 keyboard......

係, 規矩係邊度都有, 係社會上有無盡既隱形既規矩, 但佢點執行, 用咩方法執行都好大落差~~~ 雖然我唔係醫生, 但我覺得你囡囡係心理有問題, 好多野唔係迫就得, 佢咁細個, 係陌生環境, 一下子咁多 rules....... 係佢唔肯面對定未 ready 去面對? 有無試過睇其他醫生? Anyway 我都好認同 prepare for the worst, 做下資料搜集揾下其他學校......

男爵府

貓山公主 發表於 15-9-16 10:34
全部文具必須要貼名
1) 通告不能填漏任何一欄,包括:班別 / 學号/ 名<-- 普通, 咁唔晒, 一陣通告唔清楚, 家長又嘈 >>>>[size=13.3333px]當然明白班主任就係知會咁,所以先咁做.

2) 鉛筆一定要用六邊形,不可用圓形<-- 無所謂, 鉛筆係咪都要用 >>>> [size=13.3333px]話六邊形鉛筆[size=13.3333px]比圓鉛筆[size=13.3333px]對小朋友寫字運用手力
[size=13.3333px]更好.

3) 一個月内蓋滿五個上堂去洗手間印<-- 唔係好明, 咁點先有得蓋印?唔蓋晒就無廁所去﹖>>>>[size=13.3333px]蓋得多印, 即表示該學生好興上堂去廁所(盡量要學生小息時去), maybe係"有問題", 所以都係犯班規, 會受罰.

[size=13.3333px]4) 必須食清所有食物, 有剩餘, 小息時就不可以再帶零食<---咁珍惜食物係好事. >>>>明白班主任的用意不過, 我覺得有時食唔唒個午餐又未必真係完全關唒小息零食事.

5) 每日一定要帶一本課外圖書返學,以便小息或午飯後睇,作為增進/加強閱讀興趣和知識<--- 推廣閱讀文化. >>>>[size=13.3333px]明白學校用心良苦, 不過, 就真係 ....

首頁
12345...10

尾頁

跳至