自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 天瑜 的帖子

kobashi

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 dede2005 於 15-09-24 發表回

子爵府

引用:+本帖最後由+天瑜+於+15-9-24+09:19+編輯+\\

原帖由 天瑜 於 15-09-24 發表
想問下如果我想係用來俾小朋友退燒同傷風,係咪用mint 和檸檬丫?另外駛吾駛稀釋丫?如果想防病毒,係咪用茶樹油丫?謝謝

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 天瑜 於 15-09-24 發表本帖最

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 天瑜 於 15-09-24 發表本帖最

大宅

我係女仔 發表於 15-9-24 08:26
但點解有治療師話最天然,無任何化學野,或唔好既成份係裏面果d就食可以食得既?

...
邊個治療師咁不負責任?? 精油係要用大量既植物先萃取到出黎既, 所以1-2滴精油入面已經包含大量植物, 係高度濃縮既物質, 只有極少量 (如: 真正薰衣草 [學名: Lavandula Angustifolia]) 先可以直接接觸皮膚... 精油係不溶於水, 所以不能以水為媒介黎稀釋吞服, 好易"卓"傷喉嚨/胃部; 因此按摩都要用植物油 (可可巴油, 甜杏仁油等) 黎稀釋按摩; 而香港既香薰治療師大都屬於英系芳療, 佢地唔建議內服, 著重按摩外用... 法系芳療先會用精油當藥咁處方俾人吞服, 但法系芳療只係法國既醫生先能夠修讀, 香港係無既~~ 可想而知芳療師對內服精油係何其嚴謹, 唔識真係唔好亂咁內服~~~

Chirley    發表於 15-9-24 15:26

子爵府

引用:Quote:原帖由+SophieYan+於+15-09-24+發表

原帖由 天瑜 於 15-09-24 發表
我用精油只是很短時間。

通常用來點(香薰來聞 / 消毒)、按摩、皮膚護理。
明白!thx

禁止訪問

公爵府

2018復活節勳章

回覆:有關精油問題

尋日搭車隔離班c9先喺度講,講到仙油一樣,滴落水飲就無病無痛,發燒用佢就唔使食退燒藥

但又唔明,既然飲左無病無痛,點解會發燒?

男爵府

Myfavourpink 發表於 15-9-24 10:36
邊個治療師咁不負責任?? 精油係要用大量既植物先萃取到出黎既, 所以1-2滴精油入面已經包含大量植物, 係高度 ...
同埋用過的朋友話佢好得...係得..但你地無稀釋咁用一來易"卓"傷二來佢大量咁積聚係身体裏面個肝會有負擔, 只小心食左一D唔食得的除時肝中毒同神經中毒, 都係請各位小心用, 唔好人用你有用,我聽過佢地話用茴香搽完PUMP 比BB飲 搽完PUMP 到好多, 梗係佢有上奶功效, 但大量用係唔得的...因為精油係超級濃縮的..你點知用左幾多黎搽.....BB 飲完個D奶分分鐘中毒呀.......大佬...佢地唔識又亂黎真係害人.

Myfavourpink    發表於 15-9-24 16:44

珊瑚宮

引用:Quote:我係女仔 發表於 15-9-24 08:26 但點

原帖由 Myfavourpink 於 15-09-24 發表
邊個治療師咁不負責任?? 精油係要用大量既植物先萃取到出黎既, 所以1-2滴精油入面已經包含大量植物, 係高度 ...
更正小小資料, 除左薰衣草精油可以直接用,茶樹都可以,所以咁多人用來搽暗瘡。
英芳芳療師,唔建設飲用精油,啱。法國方面讚成,係,德芳芳療師係有飲用精油,但都係在專業人員監管下進行。仲有,香港一樣有德芳芳療師。

Myfavourpink    發表於 15-9-24 16:45

珊瑚宮

原帖由 SophieYan 於 15-09-24 發表
想問下如果我想係用來俾小朋友退燒同傷風,係咪用mint 和檸檬丫?另外駛吾駛稀釋丫?如果想防病毒,係咪用 ...
小朋友有病去睇醫生, 發燒可大可小, 唔好因為誤信一d唔專業人士教既方法而, 令治療延遲。
若果平日想預防感冒,當然增強本身抵抗力。精油都可以有d幫助(唔係叫你100%靠晒精油)。屋企有小朋友, 考慮吓澳洲尤加利, 羅文沙葉精油,都啱小朋友用。

大宅

回覆:有關精油問題

想問我小朋友8歲,長期頭暈頭痛,日日暈,已經5、6年,之前照過Mri, 冇嘢,又睇過中醫,都唔得。一直諗用精油,自然療法,但真唔識,想問有邊隻油可以幫到手㗎?萬分感激

男爵府

引用:想問我小朋友8歲,長期頭暈頭痛,日日暈,

原帖由 HoneyDewDew 於 15-09-24 發表
想問我小朋友8歲,長期頭暈頭痛,日日暈,已經5、6年,之前照過Mri, 冇嘢,又睇過中醫,都唔得。一直諗用精 ...
會唔會心理影響?揾學校社工傾吓好喎

珊瑚宮

引用:我又試過ok喎,仔仔生飛滋,直接漏入口,真

原帖由 小麵麵 於 15-09-24 發表
我又試過ok喎,仔仔生飛滋,直接漏入口,真係好得,冇乜問題,同埋精油不是隻隻都可入口,有部份是可以,試 ...
今次無,唔代表以後無事。精油濃度高,直接落口,揾自己條命來搏,佩服。
話有d精油可以入口,咁請問係邊d精油,係精油邊種成份可以直接入口,麻煩解釋一吓。

Chirley    發表於 15-9-24 15:28

子爵府

引用:Quote:原帖由+SophieYan+於+15-09-24+發表

原帖由 cbeyond 於 15-09-24 發表
小朋友有病去睇醫生, 發燒可大可小, 唔好因為誤信一d唔專業人士教既方法而, 令治療延遲。
若果平日想預防感 ...
謝謝你先!但我想問你提及個兩隻精油,係有咩好處丫?

禁止訪問

引用:想問我小朋友8歲,長期頭暈頭痛,日日暈,

大宅

引用:Quote:原帖由+HoneyDewDew+於+15-09-24+發

原帖由 niu 於 15-09-24 發表
會唔會心理影響?揾學校社工傾吓好喎
我覺未必關壓力事,基本上佢由識講野,識表達邊到唔舒服,已經話頭暈,初初仲冇乜理,諗住小朋友都唔識乜野叫頭暈。但咁多年啦,都日日話暈。真是冇辦法...
有無jm 知道d可俾少少意見,樣樣試下,睇下邊種方法可行。由初初緊張到宜家,我聽到亞仔暈,覚得好煩,我知我好衰,所以想問吓有乜方法!

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-09-24 發表小

原帖由 SophieYan 於 15-09-24 發表
謝謝你先!但我想問你提及個兩隻精油,係有咩好處丫?
基本上2隻精油都係對呼吸道問題,傷風感冒常用精油。
尤加利有多品種,有些是不適合6歲以下小朋友用,澳洲尤加利,香港易買到,也適合小朋友用。
羅文沙抗病毒最強精油,但大人,小朋友都可以用。

侯爵府

HoneyDewDew 發表於 15-9-24 14:11
我覺未必關壓力事,基本上佢由識講野,識表達邊到唔舒服,已經話頭暈,初初仲冇乜理,諗住小朋友都唔識乜野 ...
是不是耳水不平衡?

首頁

尾頁

跳至