婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

結婚前後都可以變一個樣喇,婚前未來99好好,婚後就馬上當你係工人

禁止訪問

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

一句,有早知冇乞兒
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-11 00:46 我兩年

原帖由 閃兒 於 15-10-13 發表
冇事冇幹果陣,咪冇問題囉
就算真係有事有幹既時候,我兩個仔女都只會成為我生存既原動力,令我更加努力工作!
相反,無仔無女,先會更加灰!

珍珠宮

回覆 klvisbaba 的帖子

一個男人連租個單位既能力都冇, 仲要諗住痴亞媽食同住, 真係唔好嫁.....

大宅

回覆:究竟係未為嫁而嫁?

其實有時真係結左婚先知,婚前你喺男家叫做客人,大家都會對你客客氣氣,婚後,奶奶會覺得你嫁入嚟就要聽男家話,開始想控制你,對你多左要求,姑奶姑仔會覺得你搶左佢兄弟,大伯叔仔可能會因為你生左個仔而令佢地地位受到動搖,或對教養小孩而出現爭拗,其實結左婚,大家既關係注定會變,但當然亦視乎大家點處理,
至於老公冇經濟能力同性格問題,首先婚前大多女生就算知道老公冇經濟能力都願意同佢捱,但婚後先發現原來同住有好多衝突,佢地低估左現實會發生既問題,以為只要肯捱就得,而性格問題,可能佢地寄望老公婚後會生性會改變,事實上,好多女性對婚姻充滿憧憬,認為婚姻生活會幸福美好,佢地未必能預計到婚後會發生既事

侯爵府

引用:Quote:原帖由+klvisbaba+於+15-10-10+發表

原帖由 ac321 於 15-10-11 發表
其實結婚時 ,大家都係出黎做野幾年,經濟差D 都吾奇。最多咪公一份婆一份,又吾好講到老婆出一份家用=老婆 ...
如果唔係結婚,只係去男家同居?男家成屋人。

大宅

其實有時真係結左婚先知,婚前你喺男家叫做客人,大家都會對你客客氣氣,婚後,奶奶會覺得你嫁入嚟就要聽男家話,開始想控制你,對你多左要求,姑奶姑仔會覺得你搶左佢兄弟,大伯叔仔可能會因為你生左個仔而令佢地地位受到動搖,或對教養小孩而出現爭拗,其實結左婚,大家既關係注定會變,但當然亦視乎大家點處理,
至於老公冇經濟能力同性格問題,首先婚前大多女生就算知道老公冇經濟能力都願意同佢捱,但婚後先發現原來同住有好多衝突,佢地低估左現實會發生既問題,以為只要肯捱就得,而性格問題,可能佢地寄望老公婚後會生性會改變,事實上,好多女性對婚姻充滿憧憬,認為婚姻生活會幸福美好,佢地未必能預計到婚後會發生既事

公爵府

阿仔女朋友同新抱係兩回事,好多時仲係女朋友伯友梗係客氣d,到做左新抱又唔同講法,如果係咁易睇得透,小好多問題,問題係你覺得人可以睇得透咩

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 15-10-11 發表其實

原帖由 ope 於 15-10-13 發表
如果唔係結婚,只係去男家同居?男家成屋人。
那就抵死啦!
要同居,就兩個搬出去住,靠自己生活。

男既已成家人,女既重要吾知愧痴上男家一齊住同居,叫做cheap 同無家教!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 klvisbaba 的帖子一個男人連租個單位

原帖由 Siuchoi 於 15-10-13 發表
回覆 klvisbaba 的帖子

一個男人連租個單位既能力都冇, 仲要諗住痴亞媽食同住, 真係唔好嫁..... ...
呢個咁無骨氣既生物,根本就吾可以叫做'男人'!

複式洋房

我都覺好多係結婚後先知,生活習慣唔同,同埋結左婚個身份唔同左,實會有d分別!

別墅

婚前,冇一起住,有些事情冇同住過之前,根本唔會知道會產生咩摩擦。拍拖個時同佢媽媽相處,只有一起食飯嘅時候。而且結婚後,係要大家一起適應,我要適應佢地家庭,佢地要適應,個仔越來越愛我,要適應多左個人。生活上好多習慣都唔一樣。所以好多摩擦。我地覺得好小事,佢地覺得好大事。從前叔仔姑仔會講道理,但是係阿媽定道理,佢地多數都會幫親。好多人性嘅野,要相處再耐d先會顯露出來,婚前拍拖,兩個人相處,婚後,一大家人相處。

大宅

未入門同入左門係兩碼子既事...
未入門, 你都仲係"女朋友", 人地個囡, 就算比說話你聽都係面果浸;
入左門, 你係嫁左入去佢果家, 佢既熄婦, 要話你/比說話你聽, 話都無咁易

另外既係, 入左門, 你唔淨係你屋企人個囡, 多左個身份係人地老婆/人地熄婦, 多左個身份=多左份責任。往往, 好多人結婚前都無諗清楚呢個問題吧

好多人話, 係嫁比C6咋, D 三姑六婆好煩, 其實, 一嫁, 就係嫁入去人地個家, 唔單止係嫁比一個男人咁簡單, 除非, 搵到個男人係已經斷六親, 無家人無親戚, 孤兒仔黎既, 咁就真係簡單得多了

別墅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

婚前婚後角色不同, 相處方法也不同. 生B前後分別更大, 唔好話99/老公變咗, 自己都會變咗. 我自問生B前後分別極大, 樣樣以女為先, 返工冇野心, 搵錢為供書教學, 在我屋企人眼中, 我是要求高了, 妥協度低了.....

男爵府

其實好多野都相向的,有利益沖突時就會有問題,住埋一齊,好多野都係公共區域,唔係你做就佢做,你唔做工人,就變左佢做工人,我媽成日都話我地當佢係工人,我做晒果時咪佢當我係工人。新抱生bb, 一時就話係自已個仔,99唔好插手,一時就話係幫你生左個孫,99咩都唔好理剩係識玩唔幫手,問候下都無。最好就唔好住埋一齊,就算c6無錢都唔好一齊住。

珍珠宮

有啲婆家真係要仔唔要乸架!
我表姐婚前,表姐夫對佢不知幾好,車出車入,無微不至,婆家人仲叫表姐夫要錫晒佢,到結婚戈陣,佢99手作回禮,但表姐戈排壓力大,情緒不穩,佢99仲千叮萬囑,要表姐夫氹好個老婆,千依百順,之後到表姐懷孕,直頭誇張到,佢99親自服侍照顧,食提子仲剝皮去核,又係手作去紋膏俾我表姐揸,我表姐個肚光光滑滑架!對親家又客客氣氣咁。。我表姐戈時仲成日上網感激佢99架!
點知一生完咋。。態度大轉變,bb唔俾表姐抱同餵,仲推番自己房,話表姐唔識,又乜都無得俾表姐食,咁表姐父母咪自己煮俾表姐食囉~點知佢99發脾氣,話表姐嘅父母日日出現好煩,仲將佢地買嘅餸丟係洗手盤,唔俾擺雪櫃,又將表姐屋企啲食得嘅野丟晒,話要食咪出去飲茶囉~(哇~人地坐梗月喎。。。)尼件事講梗岩岩開刀生完一個星期。。。
而表姐夫,就覺得表姐激嬲佢阿媽,唔體諒自己,又喊又發脾氣咁....
我表姐依加嘈離婚,仲趕左佢99走,如果佢知會咁,佢一定唔會嫁囉!

Panda668    發表於 15-10-14 14:33

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ope 於 15-10-13 發表如果唔

原帖由 ac321 於 15-10-14 發表
那就抵死啦!
要同居,就兩個搬出去住,靠自己生活。
咪係,同居做乜,貪佢幾千呎啊

大宅

回覆:芝芝媽咪 的帖子

無錯,好多時你睇人好,人睇你好大家又大家的難。。。 所以大家應正面啲

大宅

回覆:芝芝媽咪 的帖子

無錯,好多時你睇人好,人睇你好大家又大家的難。。。 所以大家應正面啲

首頁

尾頁

跳至