婆媳關係

跳至

首頁
12345...19

尾頁

子爵府

引用:拍左7年,25歲,人工OK,身邊有朋友都係差唔多

原帖由 ling_198710 於 15-10-30 發表
拍左7年,25歲,人工OK,身邊有朋友都係差唔多情況想早D結婚,但點解要99俾錢租/首期...哩樣唔岩喎 ...
因為佢知道A媽媽係準備係屋企附近幫個仔買樓咯⋯
我地都好surprise佢提出的要求!因為之前B係我地印象中係一個懂事,乖巧的女仔

珍珠宮

引用:我覺得個女仔好有問題,話係怕唔俾首期第一

原帖由 魚女 於 15-10-30 發表
我覺得個女仔好有問題,話係怕唔俾首期

第一首先點解奶奶一定要幫佢地俾首期?唔係應份

大宅

nanananana 發表於 15-10-30 13:01
A媽媽係鐘意B!都明白B同個仔已經拍佐7年,結婚係求安心⋯
A媽媽係想等樓價跌D,再入市,個仔可以供少D

...

應該未必,
不過見個仔鍾意先唔出聲,
但到談婚論嫁, 迫住出招.

等樓價跌是藉口.
拍拖時當局者迷, A一定睇唔出B性格,
A 媽旁觀者清, 一擊即中.

琥珀宮

其實條件都唔係好苛刻,不過個女仔可能覺得唔受尊重啩

大宅

tansyneko 發表於 15-10-30 13:15
其實條件都唔係好苛刻,不過個女仔可能覺得唔受尊重啩

都只係等2年.
如果AB覺得對方真係MR/MRS RIGHT, 唔想等, 咪自己搞結婚擺酒唔好靠男家人.
而家B 獅子開口, 要KEEP 買樓首期,
係B令自己唔受尊重.

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:奶奶VS未來新抱

其實我覺得件事無咁簡單,佢地兩個出去租咪得,你估一個人工over 3萬的女仔好恨同奶奶住咩

allah    發表於 15-11-6 03:02
kavenzou    發表於 15-10-30 15:48

伯爵府

我覺得B有問題。如果佢真係驚間屋細佬住咗的話,咁佢心胸同心地都唔好。父母或6299 D嘢,佢哋有權鍾意比邊個就邊個,幾時輪到後生干涉?佢哋比晒一個都得,做後輩成日'喉'住長輩d嘢,已經係唔啱啦!有本事咪自己搵錢鍾意買咩都得啦!

仲有,佢嗰三個條件,好明顯佢覺得99資助佢係應份,呢d人咁老奉,應該唔會識感激,只當係應該,仲驚死分得唔夠多比佢,你唔幫佢佢仲會怨你!

純品又真心愛個男仔的女仔,應該只會有兩個反應,第一,如果唔想結咗婚分開住的話,就同個男仔講等到買到樓先結婚。第二,如果好想馬上結婚的話,就咬緊牙關兩個人租個細細地的地方住住先,兩個自己攪掂。

唔明點解會覺得99應份資助佢哋?尤其首期要擺喺佢度嗰點,我個仔如果有個咁嘅結婚對象,我會好慶幸佢哋掟煲!個仔執返身彩!

allah    發表於 15-11-6 03:02
happywindy    發表於 15-10-31 23:55
TiffChan    發表於 15-10-30 14:49
beagledog    發表於 15-10-30 13:31

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

基層出生,其實住邊都得,因都習慣了混亂的社區,舊樓,睇怕係個男唔想生活質素下降吧

琥珀宮

beagledog 發表於 15-10-30 13:19
都只係等2年.
如果AB覺得對方真係MR/MRS RIGHT, 唔想等, 咪自己搞結婚擺酒唔好靠男家人.
而家B 獅子開口, ...

可惜有D女仔鍾意大搞婚禮,加上可能聽埋身邊D姐妹意見,覺得一場婚禮好重要啩,同埋可能佢覺得兩年後無保障,到時如果有人反口就無得擺酒,又或者兩年內有咗BB,咁又無得擺酒,或者有得擺都已經唔係嗰回事了,當個女仔睇擺酒依場SHOW好重要的時候,無得擺真係會攞咗佢條命

同埋,個男仔中產,女仔基層,不期然會諗,個女仔可能會諗個男仔既然有錢點解唔即刻擺?佢忘記咗,D錢係男仔父母,並非男仔本身,如果係男仔本身既錢,成件事就唔同講法了,或者你講得啱AB都不夠愛雙方,愛的可能只係對方的條件而已

子爵府

引用:基層出生,其實住邊都得,因都習慣了混亂的

原帖由 jacobkit 於 15-10-30 發表
基層出生,其實住邊都得,因都習慣了混亂的社區,舊樓,睇怕係個男唔想生活質素下降吧

...
當時大家都唔唸過收番間屋⋯因為個租客係A爸爸的好朋友,有對仔女,但收入好微薄⋯
A爸爸係用友情價(平過公屋)租俾佢!而且個租客都無辦法按時交租⋯但A爸爸都無所謂⋯
A係果度大,係大佐先搬去現在間屋

大宅

tansyneko 發表於 15-10-30 13:30
可惜有D女仔鍾意大搞婚禮,加上可能聽埋身邊D姐妹意見,覺得一場婚禮好重要啩,同埋可能佢覺得兩年後無保障,到 ...
婚禮重要過婚姻, 而家D女仔個腦諗咩架.
比 WEDDING PLANNER 搞到D 人以為婚禮一定要有一個模式,其實係佢地賺錢技倆.

伯爵府

我只係覺得 未結婚就要分人身家咁覺

男爵府

如果真心相愛,99唔肯長住,咪兩個結婚後出去租屋囖,又唔係好低人工,兩個點解唔可以靠自己能力,一定要99幫手?老馮咁。幾多夫妻結婚都係靠自己打拼出來。其實問題好易解決,只要佢係愛個男仔,佢唔會輕易為呢d小事放過段感情。擺酒又唔一定要擺,而且好多人都會選擇儲錢之後補擺、住可以出去租屋,自己有手有腳有糧,自住緊係兩個自己負擔租金,有乜理由人地俾。其實根本好小事,個99都已經好人。個女仔眼裡只有錢,大好家庭放棄

子爵府

引用:Quote:tansyneko+發表於+15-10-30+13:30+可

原帖由 beagledog 於 15-10-30 發表
婚禮重要過婚姻, 而家D女仔個腦諗咩架.
比 WEDDING PLANNER 搞到D 人以為婚禮一定要有一個模式,其實係佢地 ...
A其實想旅行結婚⋯

侯爵府

jacobkit 發表於 15-10-30 13:26
其實我覺得件事無咁簡單,佢地兩個出去租咪得,你估一個人工over 3萬的女仔好恨同奶奶住咩

...
人先唔簡單,都講到男家父母住老牌豪宅,但又係中產(應該講生活上唔會好豪洗喇)。分分鐘男仔父母成副身家只有間房屋養老,萬一有事可能老來放租出去醫病,現在未嫁她已經綢算人哋父母兄弟家產……
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

nanananana 發表於 15-10-30 13:36
當時大家都唔唸過收番間屋⋯因為個租客係A爸爸的好朋友,有對仔女,但收入好微薄⋯
A爸爸係用友情價(平過 ...
點解又知租金少過公屋租.
樓主同A 爸媽好熟??

子爵府

MommyPanel勳章

個女仔太短視丶唔識諗

伯爵府

感覺個女仔好蠢, 都投資咗7年時間, 又唔係話唔愛個男仔, 見人有錢就開埋D咁嘅條件, 好傻仲好CHEAP, 扣晒分! 成件事A應該睇清楚B, 分手係好事

大宅

nanananana 發表於 15-10-30 13:42
A其實想旅行結婚⋯
你係A 親戚, 應該慶幸 A 同 B 分左手, B係睇錢好重嘅人.

點解你會話 " 事後我同我老公分析呢單野,覺得B只是擔心奶奶會反口唔出首期,然後間屋又俾A的弟弟住佐;咪提出咁樣的要求!" 好似替B不值咁.

allah    發表於 15-11-6 03:03
Huuu    發表於 15-10-30 13:54

大宅

BK Milk勳章

大家一睇個B嘅回覆就一面倒話B唔啱,但請問大家有無睇返男家嘅無理要求先? 而B嘅回覆有機會係俾男家嘅無理要求後,覺得男家無尊重女家,繼而又無安全感,而産生嘅悔氣說話

A媽媽希望佢地先簽紙,然後2年後再買樓(係A媽媽出首期,但當時樓價佢覺得好貴,想等下先),因為A媽媽以前同過99住,明白「一家一主」,所以唔希望同新抱一齊住

《--- 睇到哩度我覺得個未來99幾好,雖然係佢希望,但都係明事理嘅人。

B可以間中過來住下,但唔可以搬入來⋯

《---請問哩段個明事理99當B係咩人呀? 簽咗紙,都已經係2公婆,要佢哋分開住,咁簽紙來做咩呀?

買樓後再睇下佢地要不要擺酒,擺酒亦會支持(A爸爸係唔喜歡擺酒,覺得擺就一定要大搞,唔擺就俾錢佢地旅行結婚)

《---- 簽紙後唔一齊住,等2年後買樓後,再攞酒?? 請問哩個係咩偏遠地方嘅習俗呀

首頁
12345...19

尾頁

跳至