自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆:求救post 我女跌到額頭縫左5針

陰功,見到心都痛 快 d 好返

侯爵府

引用:Quote:原帖由+WayneC+於+15-11-04+發表個人

原帖由 Mikefung 於 15-11-04 發表
聽藥劑師講過疤痕貼好過用膏
但去巴貼要日日\"meet\"出黎,抺乾淨個貼,會痛架。

而且傷口近頭髮,要好小心不要扯到頭髮。

男爵府

引用:你可以試下純維他命e的油,在埋哂傷口可能

原帖由 julilee 於 15-11-04 發表
你可以試下純維他命e的油,在埋哂傷口可能開始用,對修護傷口都好好,我朋友早年比熨斗整到手背傷哂,塗左 ...
請問維他命E油係邊到買?

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

祝早日好番!
傷口䕶理好不覺有疤痕

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:WayneC 的帖子

細囡撞爆眉縫七針,小朋友新陳代謝快,好快好番

傷口接近好番會痕,唔好r,唔好濕水

我囡又冇戒口,又冇用疤痕貼或膏,條疤痕好淺色

你小朋友呢個位可以用頭髮遮遮,唔覺眼

媽媽唔好自責,跌跌撞撞時常發生

大宅

虎到金來勳章

記得唔好食薑,因家姐前兩年做過手術,隔離床個ee叫唔好食薑

男爵府

引用:第一次係自由講場開post+係希望有心人可以

原帖由 WayneC 於 15-11-04 發表
第一次係自由講場開post 係希望有心人可以幫下我教下我點做 我女17m 係我疏忽下跌到額頭 傷口好深 縫左5針 ...
天然vitamin E oil, 可以殺菌去疤ga!

大宅

德國秀碧除疤膏

大宅

我俾bio oil阿女揸,佢條疤痕半年已經淺色好多同冇咁突,而家過左一年已經好淡,萬0屈人寺有得賣,買最細size喎款夠晒用

珍珠宮

維他命E 可以架! 亦可用去疤咩… 咩方法都試下… 唔駛擔心, 而家醫學美容咁先進, 等佢大個女時都可以去激光去疤等手術啦…

首要係護理好傷口以免發炎, 同埋你要訓覺休息多d 先可以照顧個女架嘛

別墅

我女都額頭受過傷,去私家睇整型外科,醫生建議多食木瓜有助傷口癒合。當時我等佢完全康復後搽秀碧,另外有隻叫美皮護除疤貼我覺得幾好,白天貼上可阻隔陽光導致色素形成。而家過咗九個月,已經淺色左好多。

子爵府

我仔今年一月既時候額頭又係縫五針,拆線後買左去疤膏俾佢搽,宜家都唔係好覺有疤

子爵府

引用:我仔今年一月既時候額頭又係縫五針,拆線後

原帖由 LubiLubi 於 15-11-04 發表
我仔今年一月既時候額頭又係縫五針,拆線後買左去疤膏俾佢搽,宜家都唔係好覺有疤

...
仲有醫生話用生理鹽水洗傷口,我次次同佢沖完涼用鹽水同佢沖下個傷口

珍珠宮

除疤好少得小童可用
搽小童個d搽十幾日又唔覺work
不過慢慢都好淡
我仔仔係下巴 疤實有 但大咗唔會好明顯既
佢有安排洗傷口 跟護士指示做就ok

男爵府

回覆:WayneC 的帖子

去有藥濟師駐場嘅屈人氏買呢隻去疤貼,記得買4x30cm長嘅,用時剪到比傷囗寬1cm左右既大細,我仔17個月大時額頭聯咗7針都係用呢隻,記脫焦先用,用前揸啲去疤膏,等去疤膏乾咗先貼

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+WayneC+於+15-11-04+發表第一

原帖由 濛查查 於 15-11-04 發表
我早幾年都試過,小心䕶理傷口,冇事,放心我一把年紀過一排疤都冇

...
我個女都係!當時都有13針,佢家下唔講都唔覺!

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

男爵府

引用:去有藥濟師駐場嘅屈人氏買呢隻去疤貼,記得

原帖由 wendy333 於 15-11-04 發表
去有藥濟師駐場嘅屈人氏買呢隻去疤貼,記得買4x30cm長嘅,用時剪到比傷囗寬1cm左右既大細,我仔17個月大時 ...
屈人氏好似賣150幾定160幾,萬寧貴好多

琥珀宮

回覆樓主:

唔使咁自責嘅,之前我個仔係床碌落休,縫左三針啦,而家依然都係咁百厭,冇咩野搽,唔好濕水,用消毒藥水清潔傷口

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:第一次係自由講場開post 係希望有心人可以

原帖由 WayneC 於 15-11-04 發表
第一次係自由講場開post 係希望有心人可以幫下我教下我點做 我女17m 係我疏忽下跌到額頭 傷口好深 縫左5針 ...
拆線後係已埋晒傷口,仲細,其實之後慢慢傷口隨年月增長會減淡的,遲下都可塗去疤膏呀!

男爵府

好媽媽勳章

現階段千其唔好比佢抓到, 可用紗布蓋住傷口, 夜晚瞓覺都要貼住,記住係用紗布, 千其唔好用棉花會痴住傷口的

首頁

尾頁

跳至