自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:咩叫N+2

原帖由 gigilam528 於 15-11-04 發表
咩叫N+2?
同問

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我28歲,+中五畢業(但英唔pass)+現職做大公

原帖由 janjan_1312 於 15-11-04 發表
我28歲, 中五畢業(但英唔pass) 現職做大公司administrator, 13K人工, 有medical scheme, 13個月糧+bonus, ...
你老細算好人,趁著份工不太忙,你應該進修一下英文。

珍珠宮

2024年龍年勳章

開會時錄音,寫minutes是搞唔掂搵其實同事幫手,同時都要進修下英文

我估用來用去都是差唔多個一堆英文字,你惡補下,不妨參考下以前 d minutes

另外,你boss無秘書?通常都係秘書負責take minutes咖wo

水晶宮

janjan_1312 發表於 15-11-4 15:35
我28歲, 中五畢業(但英唔pass) 現職做大公司administrator, 13K人工, 有medical scheme, 13個月糧+bonus, ...
1. 結婚未?
2. 有冇打算幾年內生小朋友?

我會轉,你日日番工都有壓力,太辛苦了. 醫院工唔係好忙的,相比商界. 不過比較悶D,化驗都幾悶架! 你支持到嗎? TW對你嚟講遠唔遠? 個個位又要轉車上去

水晶宮

畀面勳章

回覆:轉工, 唔知點簡好

醫院都幾多專有名詞,
要花時間記,
你自己諗清楚先轉
有時人事比平時寫字樓複雜
因為有護士,有助理,

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我上一份工個BOSS都係外國人,初初做時又同你一樣勁驚(我D英文都好屎)!但我既心態係做左一陣就轉,份履歷會唔好睇,而且個時D同事都好好,所以都硬住頭皮去做!做左一年多!老實講,我D英文真係進步左唔少!由初時每次搵BOSS講野,都好驚,又要諗定點講?到後期同佢對答已經完全無壓力!而且D外國人唔會介意你英文差,只要你有心學,佢會好肯教你!如果樓主真係有呢個補習英文既機會,真係唔好錯失!日日咁用英文同外國人溝通,比起你比唔知幾多錢出去上咩英文進修班好好多倍!
不過睇樓主D留言,佢個心其實已經有左答案!可能想搵多D人SUPPORT佢個決定!講真轉唔轉要睇樓主?因為返工個個始終都係你!最緊要同屋企人商量好就可以

Pure0122    發表於 15-11-4 17:11

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔轉...

轉同唔轉, 個關鍵在於英文遮, 比啲心機崖過左, 對你將來前途有好處架, 比啲信心自已啦.
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我會進修英語 襯有個甘好既英語環境 提升自己英語能力 呢世都受用

真係炒我 先再搵

Pure0122    發表於 15-11-4 17:11

子爵府

好好嘅機會逼住你學好d英文,對你將來搵工都有好處。應該做落去,

子爵府

好羨慕你 我都面臨轉工問題
可惜想轉冇人請
如果有人俾機會我
你依家份工係我夢寐以求
如果你頂得住 你依家份工係最學到野
我覺得人生係年輕階段 係應該搵一份學到野ge 工

不過每人追求唔同
如果英文對你黎講真係太大壓力
咁轉個環境 可能開心好多

大宅

bobomia 發表於 15-11-4 16:49
開會時錄音,寫minutes是搞唔掂搵其實同事幫手,同時都要進修下英文

我估用來用去都是差唔多個一堆英文字 ...
我BOSS冇SEC., 佢HK都係得我一個下屬咋....我想進修架, 不過苦冇門口, 試過JOIN D英文COURSE, 就咁睇簡介以為適合自己, 點知原來程度同自己唔同 .... 二來無人陪一齊學, 動力冇咁大

珍珠宮

回覆:janjan_1312 的帖子

如果打算繼續進修,想向上流,發展個人事業,唔好轉。

如果想穩定舒服,唔博人工低都冇所謂,醫院工正常穩定過商界。

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

janjan_1312 發表於 15-11-4 17:23
我BOSS冇SEC., 佢HK都係得我一個下屬咋....我想進修架, 不過苦冇門口, 試過JOIN D英文COURSE, 就咁睇簡介以 ...
都28歲, 大個仔/大個女啦.仲要人陪......
你而家公司咪一個好好環境比你學囉....
講真實戰比出面上堂更有用!!
我自己公司都係大部分英語環境, 客同同事好多都係講英文, 我好D, 本身u grad英文都OK, 但有時下下要即時英文都驚驚地, 但做熟左練習多左就冇問題啦~ 加油~!
你轉工, 係可以避左英文呢樣野, 但你先咁後生....唔駛咁快避開困難吧, 努力面對吧!

大宅

chocolatebean 發表於 15-11-4 16:53
1. 結婚未?
2. 有冇打算幾年內生小朋友?

1) MARRIED2) 唔生~

其實2份都係HEA工黎, 只係現職有時要D英文交流。我個外藉人士N+2其實都算NICE, 佢之前知我返工唔開心(因為我BOSS同都係UNDER N+2的隔離TEAM HEAD不和, 所以隔離TEAM D STAFF唔同我講野, 唔采我), 咁N+2佢叫左我入房鼓勵我, 俾左個好實既HUG我, 仲話我同佢係SAME DAY JOIN IN呢間公司, 有咩唔開心可以同佢講~果吓, 其實好SWEET既............唉, 宜家仲未諗掂轉唔轉好......

我係要轉車既, 不過地點近左, 我住葵涌架~

大宅

wing421 發表於 15-11-4 16:54
我上一份工個BOSS都係外國人,初初做時又同你一樣勁驚(我D英文都好屎)!但我既心態係做左一陣就轉,份履歷會唔 ...
多謝你打一篇野比我, 其實我仲1516緊, 黎緊聽日N+2出完TRIP返黎, 星期五就要開果個我好驚要我TAKE MIN.既會, 我或者會睇埋呢個會開成點先決定, 你介唔介意你透露英文差到咩程度?點解外國人都會請你既?

大宅

catfitfit 發表於 15-11-4 17:00
唔轉...

轉同唔轉, 個關鍵在於英文遮, 比啲心機崖過左, 對你將來前途有好處架, 比啲信心自已啦. ...
我都認同既, 我之前份工D read and write英文都係逼出黎既.......希望宜家呢份都逼到listening同speaking有進步。
但我真係羨慕人點可以反應咁快, 英文唔係第一language, 自己個腦要translate返中文, 又要諗返點答佢, 再tran返英文

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:bobomia 發表於 15-11-4 16:49 開會

原帖由 janjan_1312 於 15-11-04 發表
我BOSS冇SEC., 佢HK都係得我一個下屬咋....我想進修架, 不過苦冇門口, 試過JOIN D英文COURSE, 就咁睇簡介以 ...
我係英國文化協會學 我覺得好好
張cret 見工又有用

水晶宮

janjan_1312 發表於 15-11-4 17:33
1) MARRIED2) 唔生~

其實2份都係HEA工黎, 只係現職有時要D英文交流。我個外藉人士N+2其實都算NICE, 佢之 ...
如你唔會生小朋友,2份工都冇所謂。英文問題可克服的。
醫院工,好ROUTINE,冇難度,你咁後生會唔會覺得悶?

KC去醫院都近既

水晶宮

我覺得如果自己英文唔得,而工作上又要講/聽英文,真係好大壓力.
我初初出來做野,一路都用中文,有次公司突然來左班鬼,要我幫手接待,我全程一句說話都搭唔到咀,啞左咁,瘀到爆.如果當時成日都有鬼來,我諗我會辭職.
雖則話英文可以學,可以改進,但語文唔係一時三刻可以有好大既進步.
你頂唔頂到呢D壓力,就睇你自己啦.
不過,轉工都應該搵份好既工,而唔係隨隨便便,有工就轉.
你依家呢份醫院工,唔係話好好,又唔算好差,反正唔急,可以再搵搵.

伯爵府

回覆:janjan_1312 的帖子

俾我唔會轉,當學下英文

首頁

尾頁

跳至