夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

回覆:有左7w, 老公係咁迫我落仔

連屋都冇得住俾我婚都吾會結,但你而家都有左,生出黎要作好最壞打算,捱得辛苦就吾洗講,你老公可能會頂吾順產生吾同既家庭問題

大宅

一個人想生,影響了2家人。一方面是自己一家4口的感情同將來生活質素,另一面是長輩又加重了負擔。要慎重考慮,尤其長輩... 佢地無義務要配合你既意願,呢D野要大家都同意先可以一家人開開心心行落去。

伯爵府

生都係你自己一己私欲, 一廂情願罷了, 生出黎又要放係人地到, 唔知你生仔有咩意思, 生仔係兩公婆的事, 你老公表明唔想, 你仲要一意孤行, 出左世都唔會得到父愛, 你結婚係因為愛對方, 唔係為生仔

山豬    發表於 15-11-5 16:28

大宅

回覆:SaiBSai 的帖子

問其他人無用,生仔要養,視乎你c6的經濟能力,佢唔想,好難逼到。真係要你c6自己諗通。

子爵府

人總係喜歡自尋煩惱。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

生出來
4個人申請公屋啦
應該好快

大宅

大家講既野都好有道理,我會再諗清楚

禁止訪問

子爵府

甘既環境,無論要同唔要都係慘…
樓主加油吧,唔好剩係諗自己想要多個,衡量下環境同能夠負擔既責任先決定!

公爵府

ms_ck 發表於 15-11-5 14:45
你只係圍住自己方向諗…
自己年紀大,個仔又開始大,好想生…好想生…
但現實係現實,生左住邊?邊個揍?有 ...

複式洋房

雙方一定要溝通好, 如果激嬲左c6, 搞到拋妻棄子搵小三仲慘

珍珠宮

SaiBSai 發表於 15-11-5 14:24
計排卵期出意外
咁就唔係意外, 排卵期邊可以當避孕方法架.

你住屋問題都未搞掂,

你既原因只係為左自己" 有兩個仔女"

咁真係好自私...

子爵府

回覆:BIGPAT 的帖子

大仔都搞不定,又整個小的

子爵府

引用:Quote:原帖由 SaiBSai 於 15-11-05 發表結

原帖由 ms_ck 於 15-11-05 發表
住屋問題,所以個大仔放係99度?每晚放工去教仔,跟住自己返屋企嗎?還是只是放假拎回家揍,星期一至五唔使 ...
agree...
你唔生會後悔,你生你老公一樣會後悔,什至憎你&細仔…
如樓主自己有能力養當然同老公講佢一個攪掂唔會影響佢生活質素啦,但依加就咁睇,佢地連細仔都因為住屋問題而冇得同住……咁細仔出左世又點? 又擺99到??
樓主老公擔心得唔係冇道理

幾時先上到車.....

子爵府

引用:結婚5年,已有1子3歲,因住屋問題,仔由99

原帖由 SaiBSai 於 15-11-05 發表
結婚5年,已有1子3歲,因住屋問題,仔由99照顧,不同住,逢假期前先接仔仔返我地屋企。
一直我都想生2個, ...
我反而覺得係你自私,你老公都講到明唔想影響依加生活質素唔想生,但你為左一己私慾(要有2個小朋友),一意孤行。
你估生多個真係好似買多個煲返屋企咁簡單?
當然,如你自己有能力咪生囉。但你連大仔都要擺99到,問心係咪真係有經濟能力?

幾時先上到車.....

琥珀宮

負擔到就生,最緊要兩夫妻有共識

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

有冇搞錯?
生多個放去邊?
又旨意你99湊?
唔好咁自私。

翡翠宮

引用:結婚5年,已有1子3歲,因住屋問題,仔由99

原帖由 SaiBSai 於 15-11-05 發表
結婚5年,已有1子3歲,因住屋問題,仔由99照顧,不同住,逢假期前先接仔仔返我地屋企。
一直我都想生2個, ...
你問我點睇,我就答你喇!!

1)結婚5年,已有1子3歲,因住屋問題,仔由99照顧,不同住,逢假期前先接仔仔返我地屋企。
答:生多個都係99湊嗎??你想生多個有無問過99湊2個小朋友有無問題??如果星期1至5兩個小朋友都住係你99度,星期六同日你地先接番,咁你99會好辛苦喎,湊1至5仲要過埋夜,咁佢咪無得休息??

2)一直我都想生2個,希望有手足共同成長~
答:呢個只係你一廂情願的諗法,兩個小朋友根本未必夾得黎,幾多兄弟姊妹感情都唔好,一齊成長分分鐘日日打交鬧交,到時唔方唔手足情~

3)但老公唔想生多一個而影響自己現在既身活。
大家一路傾都冇共識。
答:無共識就唔應該生,生多個小朋友唔係講玩,係一世的事,如果依架生活ok,生多個就會多好多支出~

4)我肯定今次唔生我老來一定後悔,亦都會好憎我老公。
答:你覺得你老公自私,佢何嘗唔覺得你自私呢??你唔生你會後悔,但如果你老公唔堅持,由得你生,到時佢唔方唔後悔喇,你話唔生你會好憎你老公,但你生左佢分分鐘都一樣勁憎你~

maylmm    發表於 15-11-10 15:24
mamamag    發表於 15-11-5 18:27

伯爵府

屋都未有得住已生左個,仲要生多個? 細路女咩計排卵期! 我話你求亂期就真! 生命嚟,架! 玩咩! 生左就掉比99, 既然你只享受過程,記好好避孕喇! 你老公又係,既然有左,諗下辦法解決,而唔係迫你落仔! 佢happy3分鐘,樓主就肉痛心痛!

複式洋房

我個人認為,既然都有左,自己又咁想要,最多自己慳D做多份工養小朋友

首頁
12345...9

尾頁

跳至