自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友適應力好強, 可以放心

男爵府

回覆:小朋友轉幼稚園會否適應到?

如果新學校返得開心,好快搞掂。

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+ansonapril95+於+15-11-05+發

原帖由 reinbo 於 15-11-06 發表
你仔都係轉過幾次幼稚園,點解?
各有各人嘅原因嘅,PN原本冇諗住讀,後來讀咗,到K1考到間心儀愉快學習幼稚園,點知個班主任同我個仔唔夾,詳情唔係度講,其實我仍然好buy間幼稚園,只係同個老師唔夾,同埋間學校唔適合我仔。加上小朋友有需要,K2轉咗間幼稚園,讀到畢業。每次轉校我仔好快適應,有得玩有得食,同佢分析下啲佢會開心嘅嘢⋯⋯例如:你睇下,呢間學有好大個操場喎!第日可以係度玩喎!返學要坐校車喎!有小朋友一齊同你坐喎!好似媽媽搭車返工咁喎⋯⋯focus 係啲positive嘅嘢,適應冇難度 喎。

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章 hashtag影視迷勳章

引用:如小朋友在一間幼稚園讀完上學期,跟住轉另

原帖由 reinbo 於 15-11-05 發表
如小朋友在一間幼稚園讀完上學期,跟住轉另一間讀下學期。

小朋友是否易適應?
呃,其實我自己細個三年幼稚園都係讀咗三間幼稚園,細個因為屋企搬屋或者屋企人返工個關係年年都唔同幼稚園,我自己就唔記得轉學校適應有咩問題,問返我媽,去諗返都話當時都冇咩問題。其實可以多啲同小朋友傾下,俾啲預令,俾多啲正面嘅訊息畀佢,佢返得開心就好快適應架啦。

男爵府

好媽媽勳章

回覆:reinbo 的帖子

大約3個月。

珍珠宮

我家姐仔仔升K2時搬屋, 麻麻變婆婆湊, 完全冇適應問題, 仲好鐘意番學

侯爵府

引用:Quote:原帖由+maymay220hk+於+15-11-05+發

原帖由 ivycowcow 於 15-11-05 發表
點解
我女都會讀第三間幼稚園,頭兩間個女適應得好好呀。
N班足2歲下學期插班,k1讀另一間,之後哥哥轉區讀書,妹妹會跟隨,會轉另一間讀k2-k3
細路仔幼稚園階段無所謂,佢適應力強我先敢轉,小學中學就唔會轉了。

子爵府

幼稚園轉校好普遍,我小朋友果班幾個轉走但同時又幾個轉黎,新果d 冇乜特別喊,舊果d 聽講去到新校都適應到

珍珠宮

reinbo 發表於 15-11-6 17:49
佢有無好掛住舊校的老師、同學?
完全無........

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

k3轉另一間,開頭有喊,同掛住舊個間

首頁

尾頁

跳至