自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆 greenpea 的帖子

咪就係囉,一路以黎都係咁架啦!根本係而家嘅家長真係太怪獸,咩都唔滿意……

greenpea    發表於 15-11-9 10:05

子爵府

回覆:其實中學生都好辛苦!

我仔果間上堂時間測,放學時間同平時一樣;考試就真的返學校,考完就走。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

每個階段都辛苦, 幾多大學生自殺, 小學又話壓力大, 要操TSA, 中學煩DSE考大學, 根本就沒完沒了

象牙宮

中學都大個啦,要開始適應社會,唔放早都岩!而家學期中,考唔得多,繼續上堂都好,唔係課程會教得好趕架

子爵府

回覆 allmylove 的帖子

我見識少, 唔知外面係放學測驗. 講吓都要俾人話怪獸

珍珠宮

引用:我個姪今年中一, 以前小學早上測驗完就可以

原帖由 Money媽 於 15-11-09 發表
我個姪今年中一, 以前小學早上測驗完就可以走, 下午返屋企溫書, 但上咗中學就要上完堂, 3點幾放學先測, 第2 ...
咦? 測驗喺堂上的話梗係無特別早放。 但我知考試一考一科就走得,free過小學好多

大宅

放學測驗? 老師咪要OT?

珊瑚宮

Money媽 發表於 15-11-9 09:39
回覆 星仔媽媽 的帖子

我見佢小學測驗都有得放早, 我哋大人出去考公開試都朝早考! ...
晏奏, 晚黑都有架喎,

專業試、PT DEGREE、MBA大把喎。

珊瑚宮

Money媽 發表於 15-11-9 10:19
回覆 allmylove 的帖子

我見識少, 唔知外面係放學測驗. 講吓都要俾人話怪獸

專登放學考, 其實我都覺得怪怪地, 但都未嘗不可。

如果連環考, 例如兩科啱啱都同日早上前後腳考, 我諗壓力仲大, 第一科都未回魂, 第二科己經在眼前

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我個姪今年中一, 以前小學早上測驗完就可以

原帖由 Money媽 於 15-11-09 發表
我個姪今年中一, 以前小學早上測驗完就可以走, 下午返屋企溫書, 但上咗中學就要上完堂, 3點幾放學先測, 第2 ...
一搬小學測驗喺照上堂. 考試先放早.
中學就1間間 我仔以前喺如常上堂 .今年改咗測驗都放早. 測4日. 冇放早就測足1星期有多.

侯爵府

畀面勳章

放學先測?第一次聽喎
不過升到中學係好大轉變架啦
如果小學係讀開全日就其實都慣佐

子爵府

回覆 pooh仔 的帖子

因為我讀書年代真係由小學測驗到中7考試都有得放早 . 因為我個姪本身要求高, 眼見佢讀到2點, 第2日8點就返學, 測完驗5點放學, 有少少覺得佢辛苦!

珍珠宮

我以前讀中學都好辛苦。
中四中六暑假要補課,由早到下午。
自己喺屋企溫書,樣樣都好多嘢溫。無任何家庭活動,無旅行,我家人個個返工,更加無family day.我年初一都係一個人喺屋企溫書,去飲都係帶書去溫。係我自己迫自己讀書,家人無畀壓力我,佢哋九點先返屋企,佢哋第日六點幾就返工。
課外活動?好似cyc, jpc咋,總之唔好要我付出咁多時間。

水晶宮

Money媽 發表於 15-11-9 09:18

間間學校唔同,不是所有中學都這樣的,就算同一辦學團體的中學都會不同,囝囝的中學UT完,就可以回家溫習,但是小學卻小測完繼續上堂,只是不用在校食LUNCH,放1點,但其他科照教書, 一樣有功課,只是功課比平日少.

男爵府

但我個仔上中學後,佢話happy過小學喎

水晶宮

Money媽 發表於 15-11-9 09:39
回覆 星仔媽媽 的帖子

我見佢小學測驗都有得放早, 我哋大人出去考公開試都朝早考! ...

其實很多專業試都是考一天,上,下午最少各3小時,連績考幾天,如果連專業試都捱唔到,又點做專業呢

子爵府

回覆 咖央 的帖子

你好勁呀你屋企人一定好開心! 我大學都係好彩先讀到

象牙宮

Money媽 發表於 15-11-9 09:18

讀書辛苦? 人人都係甘, 下下辛苦... 別讀好了.

工作不辛苦嗎? 要自保, 要觀四周, 怎在公司立足? 人事...
----------------------

不用讀, 也不用工作, 食好, 穿好, 住好, 女的搵富商包, 政府養... 是一條出路?? 我都見過不少.
男的....?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

kitbebe 發表於 15-11-9 10:12
每個階段都辛苦, 幾多大學生自殺, 小學又話壓力大, 要操TSA, 中學煩DSE考大學, 根本就沒完沒了 ...
跟本係有啲家長搞到啲小朋友抗壓能力低,
又唔打得又唔鬧得又唔做得,所以有啲小朋友咁易放氣生命。。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔小學放半日, 中學放十點WOR! Test 都分八日考!!!!

首頁
12345...7

尾頁

跳至